Ciclisme

EDUARD PRADES

CICLISTA CATALÀ DEL CAJA RURAL QUE COMPETEIX A LA VUELTA

“El Purito ha marcat una gran era”

“Potser ara passaran uns quants anys fins que en surti un altre o potser no en sortirà cap més”

Vol buscar una escapada per aspirar al triomf

És un novell en la Vuelta però no un corredor principiant, i per això l'ebrenc Eduard Prades (1987), enrolat a les files del Caja Rural, no té temps per perdre i vol aprofitar la prova per reivindicar-se. En la segona etapa es va classificar catorzè a Baiona en el primer esprint que guanyava el belga Meersman, una posició que hauria pogut millorar si no hagués estat perquè la caiguda d'un ciclista el va obstaculitzar, i dimecres, directament, va ser ell el que va caure. Ha tastat el gust de la victòria professional –l'any passat, una etapa en la volta a Portugal– i la sensació del top 10 en una cursa del circuit mundial –novè i setè en dues etapes de la Volta–. És un dels catalans en la Vuelta, amb David de la Cruz i Alberto Losada.

Com es troba i quines sensacions té després de les sis etapes d'inici?
Bastant bé. Estan sent, en la mesura del possible, uns dies tranquils i estic satisfet. Algun dia he anat guardant forces tot esperant jornades que em puguin anar bé. També he ajudat el [Sergio] Pardilla perquè anés una mica més ben col·locat a davant.
Què s'ha proposat en la Vuelta?
El meu objectiu inicial ha estat entrar, buscar una bona classificació, fer un top 5, per exemple, perquè aspirar a més en els esprints és difícil. Tenia la intenció d'acabar la setmana de Galícia sense problemes i fer alguna bona posició i més endavant buscar alguna escapada on potser serà més fàcil intentar lluitar per una victòria que no pas en un final en un esprint massiu. Em van bé les etapes trencacames, les d'alta muntanya són difícils de passar, i més quan s'acosti el final de la cursa amb el ritme que es du aquí, que no és el mateix que en una cursa 2.1 o 2.2, és diferent. Es va molt ràpid.
Té alguna etapa marcada amb vermell a l'agenda?
Vaig mirant una mica el dia a dia sense anar gaire enllà. No queden gaires etapes que s'adaptin a les meves característiques. Una d'especial serà la de Peníscola, que és plana i passem a 6 quilòmetres de casa meva. Espero que tot vagi bé i les forces m'acompanyin per arribar allà. Seria bonic córrer la Vuelta al costat dels familiars i els amics.
I l'objectiu del Caja Rural?
La missió de l'equip és guanyar una etapa amb el corredor que sigui. També volem tenir presència en alguna de les escapades, encara que la prioritat és la qualitat, en lloc de la quantitat. Hem demostrat que som un equip que pot guanyar i per això buscarem una victòria d'etapa.
En la Volta comentava que una de les diferències principals que havia notat en una cursa World Tour era el ritme, s'hi ha acostumat?
Es continua anant igual de ràpid, i més que s'hi anirà. Segur que més endavant encara es notarà més en la gent que té més fons i que està més acostumada a fer grans voltes. S'haurà d'anar veient dia a dia. Ara mateix el més important és que ens respectin les caigudes i la salut.
Quines altres novetats ha trobat?
Hi ha molt més nivell. Hi competeixen els divuit equips del World Tour, a part dels quatre invitats, i és un altre nivell. També es nota en l'organització, la logística..., en tots els àmbits. Pel que fa a la competició, a la carretera està tot molt controlat pels equips que lluiten per la general i els que busquen etapes.
De moment en el pilot no s'ha vist un gran líder sòlid, sinó molts dubtes. Com ho veu des de dins?
Fins ara sembla que Contador no ha tingut els seus millors dies. Serà difícil pronosticar el final. El Froome també va passar una miqueta de crisi. Serà interessant. Però no em mullaria gaire. S'ha vist que no els en sobra i que les forces fallen. No m'atreviria a apostar per ningú.
És la primera gran cursa sense el Joaquim Rodríguez, una peça gairebé irrepetible per al ciclisme català?
Purito és Purito. Ha estat el número 1 del món diversos anys i això és molt gran. És un corredor especial i nosaltres farem el que podrem. Sortiran noves remeses i a veure el que podem fer. Això són cicles. El Purito ha marcat una gran era i potser ara passaran uns quants anys fins que en surti un altre o potser no en sortirà cap més. Però esperem que aparegui algú que pugui estar a dalt competint per guanyar algunes competicions com ha fet ell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)