Motociclisme

moto gp

gp d'àustria

Pell de gallina

Última volta electritzant entre Dovizioso i Márquez, amb l’italià resistint dos intents d’avançament impossible del campió

Amb Pedrosa tercer i Viñales i Rossi lluny del podi, el lideratge de Márquez surt reforçat

Marc Márquez no va guanyar el tercer GP seguit, no va fer bona la posició preferent i només ha esgarrapat dos punts d’avantatge respecte al segon del campionat, que ara és Andrea Dovizioso i no Maverick Viñales. Però tothom al pàdoc sap que HRC ha rellevat Yamaha pel que fa a la moto més homogènia. Si ahir, en terreny Ducati, Márquez va estar a punt de guanyar i Pedrosa també lluitava pel triomf a cinc voltes del final, la conclusió més versemblant és que a dia d’avui tots van a remolc del campió.

A més, Márquez sembla tocat per la vareta màgica, aquella que quan és el seu any el salva del desastre un cop i un altre –en l’última volta d’ahir, per exemple, però també en altres episodis– i que el fa arrossegar-se per l’asfalt l’any que no li toca. Els dos intents d’avançament a Dovizioso en l’última volta van posar els pèls de punta a tot el box d’HRC. En altres circumstàncies, Dani Pedrosa n’hauria recollit una victòria imprevista, però Márquez, sense pensar en el campionat, és líder amb 16 punts més que Dovizioso i 24 més que Viñales. I no sembla que cap dels dos –ni Ducati, ni Yamaha– tingui la seva consistència en tots els terrenys.

La gasosa de Lorenzo

Jorge Lorenzo va arrencar esperitat. Amb el compost tou al darrere –com Dovizioso i Zarco– tenia avantatge respecte a les Yamaha i Honda oficials, totes amb dur al darrere, sense que el mitjà, que tan bé va anar en la qualificació, fos elecció de ningú. En la primera volta va treure més d’un segon a tothom però a partir de la segona Márquez i Rossi (amb dur) i Dovi (amb tou) ja van fer ritme d’1:24. De seguida van atrapar Lorenzo, que a partir de la volta 11 va ser engolit i desplaçat. Aquí ja no havien arribat ni Petrucci ni Folger.

Amb tot reagrupat, al paquet del davant s’hi van afegir Zarco (volta 5) i, més tard, Pedrosa, però no Maverick Viñales, que va perdre un segon en una sortida de pista en la quarta volta i, tot i ser consistent en l’1:24 alt, ja no va poder recuperar la distància i només va guanyar una posició a costa d’un error de Valentino Rossi (volta 13).

Márquez va situar-se primer en la volta 11 però el primer intent d’obrir forat va ser debades. El més ràpid en pista era Dani Pedrosa, amb més voltes que ningú en 1:24 mitjà. Es van formar dues parelles, amb Márquez i Dovizioso a davant i Lorenzo i Pedrosa a més d’un segon. Pedrosa va superar Lorenzo (volta 17) i va aprofitar que els dos del davant estaven més pendents de qui avançava l’altre que de fer ritme (de la volta 16 a la 22 en 1:25) per atrapar-los. Però Dovizioso s’havia posat líder (volta 21) i el seu canvi de ritme va desarmar Pedrosa i només Márquez el va poder seguir. Al darrere no es movia res, amb Lorenzo tot sol, controlant Zarco, i Viñales sense poder avançar el pilot de l’equip satèl·lit de Yamaha.

A tres voltes del final Márquez es va equivocar i Dovizioso va agafar uns metres. Semblaven definitius però el campió, posseït per una fúria guanyadora descomunal i oblidant completament la calculadora, va protagonitzar una última volta elèctrica en la qual va desafiar el manual de la física. Va intentar avançar Dovizioso en els dos últims revolts, on no s’havia vist cap avançament en tot el cap de setmana i menys a MotoGP. Dovizioso. En el penúltim no es van tocar per providència divina i en l’últim, Dovi –gat vell– també va sortir de la traçada ideal per forçar Márquez cap enfora. El gest de l’italià, entre reprovador i reivindicatiu, va posar fi a un drama que, per sort, no es va acabar de concretar.

És ciència-ficció, però si Márquez i Dovi no haguessin acabat, el cerverí seria líder amb 154 punts, seguit de Viñales (153), Pedrosa (148), Rossi (143) i Dovi (133).

1
podi
(la victòria a Assen) de Valentino Rossi en les vuit últimes curses. És el pitjor, amb diferència, dels cinc aspirants al títol.
3
pilots
han guanyat tres GP, Márquez, Dovizioso i Viñales. Els tres segons llocs del campió (per un dels rivals) fan la diferència.
7
podis
de Marc Márquez en 11 curses, de les quals n’ha acabat nou. Fa un any, per aquestes dates, acumulava nou podis.

Marc Márquez

En l’última volta va jugar a tot o res i no s’ho va endur tot ni va acabar en blanc. Senyal que aquest any és seu.

Àlex Rins

Lluny dels punts, en la segona meitat de cursa va avançar Bradley Smith i Héctor Barberá. A 12 segons de Iannone.

Aleix Espargaró

Va perdre molt temps en unes primeres voltes a 1:26 i va perdre el tren del grup que va lluitar per la novena posició.

Dani Pedrosa

De menys a més, Però quan havia atrapat Márquez i Dovizioso, els 1:24 se li van acabar de sobte i va claudicar.

Maverick Viñales

Mai va tenir ritme per fer podi. Un error en la volta 4 el va endarrerir i ja no es va poder aixecar. Encara perdut.

Tito Rabat

Amb un ritme d’1:26 era molt complicat acostar-se als punts. Va avançar Lowes i no va veure cap més rival.

Pol Espargaró

Cap de setmana per oblidar culminat amb una topada en l’arrencada que el va fer abandonar en la volta 2.