moto gp

GP de la Gran Bretanya

En ratxa en un dels circuits més complexos

Motor. Márquez arriba líder a Silverstone després de sumar 106 dels últims 125 punts, però la meteorologia del traçat britànic ho pot canviar tot

Marc Márquez (Honda) va començar en el Gran Premi de Catalunya un esprint que l’ha dut de la tercera posició del mundial de Moto GP, llavors liderat per Maverick Viñales, fins a la primera. En les cinc darreres curses, inclosa la de Montmeló, el pilot de Cervera ha aconseguit 106 dels 125 punts en joc i ha esvaït els dubtes al voltant del seu rendiment que hi havia al començament de la temporada. En la dotzena prova del calendari, al circuit de Silverstone, ja té 16 punts d’avantatge respecte del segon classificat, Andrea Dovizioso (Ducati).

La situació de Márquez no s’entendria, tampoc, sense la davallada d’un Viñales que no ha parat de queixar-se de la seva moto i que des de Catalunya només ha aconseguit un podi –tercer a Brno– i 45 punts. Després d’uns tests privats a Misano, assegurava que les sensacions eren millors. Això i el fet que Silverstone sigui considerat un circuit propici per a Yamaha –escenari, a més, de la primera victòria de l’empordanès a Moto GP– poden equilibrar les opcions de l’un i l’altre en la cursa de diumenge. “Normalment els nostres rivals són molt forts aquí”, admet Márquez.

A Silverstone, a més, s’afegeix la incertesa de la climatologia, que d’un moment a l’altre pot obligar a fer un canvi d’estratègia i pot convertir la cursa gairebé en una loteria. Per aquest motiu, i per la igualtat en la classificació –només 35 punts de diferència entre el primer i el cinquè–, la cursa britànica és propícia a canvis. Dovizioso, que no ha guanyat mai en aquest escenari, segur que intentarà assaltar el lideratge de Márquez, mentre que Rossi, quart classificat, voldrà celebrar la seva cursa número 300 en la categoria reina amb un bon resultat. “És una pista molt bona per a mi i el meu estil de pilotatge. Vull fer un bon cap de setmana i lluitar pel podi”, explica l’italià.

D’altra banda, ahir l’equip Marc VDS va confirmar el fitxatge del suís Thomas Luthi, que tindrà Franco Morbidelli com a company. Justament, aquests dos pilots són els que actualment lluiten pel títol de Moto 2. Morbidelli arriba líder a Silverstone amb 26 punts d’avantatge més que el seu rival. Àlex Márquez és tercer de la general.

En la categoria petita, Joan Mir arriba a la prova en la posició més còmoda dels tres líders del campionat perquè té 64 punts d’avantatge.

300 curses en la categoria reina

Valentino Rossi correrà al circuit de Silverstone la seva cursa número 300 en la categoria reina. L’italià va debutar en el mundial el 1996, però no va disputar la seva primera temporada en la categoria reina fins a l’any 2000, encara amb la denominació de 500 cc i com a pilot d’una Honda. D’aleshores ençà, Rossi ha aconseguit 89 victòries i 185 podis, a més de set títols mundials, 54 posicions preferents i 75 voltes ràpides. A 38 anys i sense intenció encara de retirar-se –té contracte fins al 2018–, el pilot de Tavullia continua sent el principal actiu del mundial de motociclisme. “L’important no és tant el número de curses que he disputat sinó la qualitat d’aquestes curses”, va explicar el número 46 de la graella.