Més motor

50 anys d’història del motor català en un llibre

Motor. L’Escuderia Osona presenta el llibre ‘Escuderia Osona, 50 anys de projectes’, escrit per Josep Autet, per celebrar els cinquantenari de l’entitat organitzadora del ral·li Osona i el Circuit d’Osona

L’Escuderia Osona va complir 50 anys el 2018 i dissabte va tancar els actes de celebració del cinquantenari amb la presentació del llibre Escuderia Osona, 50 anys de projectes, escrit per Josep Autet. L’esdeveniment es va celebrar a l’edifici del Sucre, de Vic, i hi van assistir unes 300 persones, incloent-hi molts pilots històrics del motor català, com ara Antonio Zanini, Eugenio Baturone, Salvador Servià, Josep Maria Fernández, Claudi Caba, Fernando Gómez, Jordi Ventura, Carles Santacreu, i els osonencs Mia Bardolet, Josep M. Membrado, Albert Orriols, Nani Roma i Àlex Crivillé. També hi va ser el pilot de Moto GP Tito Rabat, que competeix amb llicència de l’Escuderia Osona i acostuma a entrenar-se al Circuit d’Osona gestionat per l’entitat, on es va formar i que ara és en ple procés de remodelació.

L’acte el van conduir el periodista de TV3 –i antic copilot– Enric Oller i el director general de Dorna Manel Arroyo, vigatà i col·laborador de l’Escuderia Osona des dels 14 anys, al costat de l’autor del llibre Josep Autet. La presentació també va comptar amb la presència de Pere Vila, representant territorial de l’Esport de Barcelona i comarques de la Catalunya Central i Anna Erra, alcaldessa de Vic, fent palesa la vinculació de l’entitat amb la comarca i el territori.

50 anys en 580 pàgines

L’Escuderia Osona va néixer el 1968 –després del precedent del Moto Club Vic dels anys cinquanta– tot preparant la primera edició del ral·li Osona, el 1969. Al llarg dels anys, l’entitat també ha organitzat la pujada a Sant Bartomeu del Grau i el ral·li esprint Sant Julià, a més de les curses al Circuit d’Osona, inaugurat a les acaballes del 1998. Autet era la persona ideal per emprendre aquesta tasca ingent, ja que ha estat un estret col·laborador de l’Escuderia Osona des del 1974 i un reconegut copilot des de finals dels anys setanta. També ha col·laborat en múltiples mitjans de comunicació i des del 1990 dirigeix JAS Info Service, un gabinet de comunicació especialitzat en motor. Autet ha dedicat dos anys de feina al llibre, i el resultat ha estat un volum de 580 pàgines i 50 capítols, un per cada any d’història de l’entitat.

A més de les cròniques de les curses, els esdeveniments que han anat marcant la història de l’Escuderia Osona i els perfils dels principals actors, el llibre inclou unes 1.500 fotografies d’arxiu i multitud de documents que il·lustren a la perfecció l’evolució de l’esport del motor osonenc i els seus protagonistes al llarg dels anys.

L’acte també va comptar amb la presència del primer i l’actual presidents del club, Josep Maria Onyós i Joan Panadès, respectivament, a més d’altres presidents d’aquests 50 anys, com ara Albert Riubrogent, Ramon Falgueras i el reconegut pilot de regularitat Carles Miró.

Com va dir Panadès, que fa 30 anys que n’és el president, Autet era l’única persona capaç d’escriure aquest llibre, gràcies al qual “l’Escuderia Osona ja té una història que pot explicar”. Per la seva banda, Zanini va fer riure els presents quan va dir que el mèrit de la longevitat de l’Escuderia Osona i, de retruc, de la vàlua dels pilots osonencs, era deguda al terreny de la comarca, que ha permès al club organitzar proves de carretera força selectives i prou apreciades pels pilots d’arreu. És clar que, sense la tasca ingent i desinteressada dels socis i col·laboradors del club, tot això no hauria estat pas possible.

El llibre Escuderia Osona, 50 anys de projectes té un preu de 50 euros i es pot sol·licitar per telèfon (93 886 60 36) o correu electrònic (info@escuderiaosona.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)