Dakar

Gran debut en quatre rodes

Dakar. Laia Sanz compleix els seus objectius en la seva estrena en cotxes després d’onze participacions en motos. Acaba en una brillant 23a posició i aprenent molt de cara al 2023

Deixar les motos i passar als cotxes va ser una aposta arriscada de Laia Sanz per a aquesta edició del Dakar, però els resultats han estat excel·lents i la pilot de Corbera de Llobregat ja pensa a fer-ho millor en l’edició del 2023. Acompanyada del copilot italià Maurizio Gerini i amb un Mini de l’equip X-Raid Mini JCW Team, Laia Sanz ha aconseguit una brillant 23a posició, que ha superat les seves expectatives inicials.

Aquesta era la seva dotzena participació en el Dakar, les onze anteriors les havia fet en moto i les havia finalitzat, i novament va arribar a la meta per dotzena vegada consecutiva. En les onze participacions en motos Laia Sanz havia aconseguit onze victòries en dones, i en la general absoluta el seu millor resultat va ser un 9è lloc l’any 2015. En quatre ocasions va estar en el top 15 i en vuit va finalitzar entres les vint millors.

L’estrena de Laia Sanz en cotxes l’ha situat en la 23a posició entre els 72 de la classificació oficial. Ha estat la primera dona i la millor debutant en cotxes i buguis lleugers, i també s’ha convertit en el seu debut en la millor pilot estatal classificada en cotxes en les 44 edicions de la història de la cursa.

Bona gestió de cursa

El recorregut total de l’edició del 2022 del Dakar, la tercera que s’ha disputat a l’Aràbia Saudita, ha estat de 8.404 km, repartits en un pròleg i 12 etapes, dels quals 4.126 km han estat d’especials en lluita contra el cronòmetre. Laia Sanz ha finalitzat en la 23a posició amb un temps de 44h51:59, i ha acabat a 6h18:56 del guanyador, el qatarià Nasser Al-Attiyah. En tots els quilòmetres del recorregut ha demostrat que asseguda davant d’un volant i sobre quatre rodes també té una gran capacitat de gestionar una cursa, adaptar-se a les novetats, i anar ràpid quan toca fer-ho i saber on no es pot córrer; tal com havia fet en les edicions anteriors agafada a un manillar i sobre dues rodes.

La catalana ha destacat per la seva regularitat en les etapes, ja que el seu pitjor resultat ha estat el 44è lloc en la quarta etapa, i el millor el 22è en la sisena, i ha estat entre els trenta millors en vuit etapes. Pel que fa a la general Laia Sanz va començar amb el 41è lloc després del pròleg i ha anat millorant fins a situar-se en la 23a plaça en la vuitena etapa, una posició que ha mantingut fins a la meta final de Jiddah.

Malgrat l’excel·lent resultat que és el 23è lloc en el debut en cotxes Laia Sanz i Maurizio Gerini són conscients que podien haver aconseguit una millor posició. En la primera setmana de cursa van patir molt per superar altres vehicles, ja que havien de prendre la sortida molt enrere cada dia, tot i que en la línia de meta estaven entre els trenta o quaranta millors.

Soc molt feliç d’haver acabat el Dakar. L’objectiu era acabar i aprendre i hem fet les dues coses. El resultat és millor de l’esperat
És brutal haver acabat 12 Dakar seguits, perquè sempre és difícil arribar a la meta
Hem sabut gestionar la cursa i hem tingut un cotxe, el Mini, que és molt robust i ha anat bé. Estic molt agraïda a Maurizio [Gerini], amb qui hem format un bon equip
Crec que he corregut com ho feia amb la moto, essent conscient del propi nivell i sense passar-me dels límits
Laia Sanz

SEMPRE DESTACA

La catalana ha estat la primera dona i la millor debutant en aquesta edició

AL DAVANT

Ha estat la millor pilot estatal classificada en cotxes en els 44 anys d’història