Més motor

MOTOR

CAMPIONAT DEL MÓN DE MOTOCICLISME

El mundial quadribarrat

Per primer cop, els catalans aspiren al títol en les tres categories a cinc curses del final

Toni Elias és qui ho té més fàcil, gràcies als 76 punts d'avantatge que té a Moto 2

La llista de vuit títols catalans en la història del mundial de motociclisme es podria ampliar a onze aquesta temporada si els nostres pilots afronten amb èxit les cinc últimes curses del calendari. No serà gens fàcil, especialment a Moto GP, però si més no, per primera vegada, les tres categories tenen representants del país en pugna per guanyar el campionat.

El primer català que va guanyar un títol mundial va ser Sito Pons, campió de 250 cc el 1988. L'any següent va revalidar aquell èxit i, a més, Àlex Crivillé es va imposar en els 125 cc. Van haver de passar deu anys més perquè els pilots catalans tornessin a ser referència en el campionat del món. Aquell 1999, Emili Alzamora es va imposar en la categoria petita i Àlex Crivillé es va convertir en l'únic pilot de l'Estat a guanyar el títol de 500 cc. Dani Pedrosa ha estat l'últim a afegir-se al palmarès, amb un títol de 125cc (2003) i dos de 250 cc (2004 i 2005).

Una temporada per somiar.

Qui més a prop està d'aconseguir el seu objectiu aquest curs és Toni Elias, líder de Moto 2 amb una diferència de 76 punts respecte del segon classificat, Julián Simón. El manresà no havia tingut mai una temporada tan regular i plena de victòries (sis) com aquesta i, de fet, amb cinc proves pendents, només li falten dos punts per igualar el rècord personal de 226 que el 2003 va aconseguir en els 250 cc.

En el Gran Premi del Japó, la primera de les tres curses de la gira oriental, ja tindrà una possibilitat, tot i que molt remota, de ser coronat. El manresà hauria d'acabar la prova amb 100 punts d'avantatge més que els seus rivals. En el millor dels casos, això passaria si Elias guanyés la cursa i Julián Simón i Andrea Iannone només sumessin 2 i 5 punts, respectivament.

Al pol oposat, Dani Pedrosa és qui ho té més magre. El vallesà no depèn d'ell mateix a Moto GP i necessita, per part de Jorge Lorenzo, una bona relliscada. El mallorquí té un marge de 56 punts després d'una temporada excepcional en què només ha finalitzat fora del podi una sola vegada, en el Gran Premi d'Aragó de diumenge passat. Això li permet gestionar el seu avantatge sense la necessitat de prendre riscos. Malgrat tot, les primeres mostres de feblesa de Lorenzo –que comença a tenir problemes amb la Yamaha– i el bon moment de forma del català fan pensar en una possible remuntada del número 26.

L'últim front obert és el de 125 cc, categoria en la qual hi ha dos catalans amb aspiracions al títol: Marc Márquez i Pol Espargaró. Entre tots dos acumulen nou victòries en dotze curses, tot i que és el valencià Nico Terol qui lidera el campionat. Márquez és el pilot que ha brillat més aquesta temporada, amb sis victòries, però ha estat víctima d'un reglament que premia la regularitat. Després d'Aragó, on el cerverí va encaixar el segon zero de la temporada, la classificació ha quedat tan ajustada que fa preveure un desenllaç d'allò més atractiu i emocionant. El pròxim episodi de tot plegat, el 3 d'octubre al circuit de Motegi.


El mundial ha viscut vuit títols catalans: un d'Alzamora, dos de Sito, dos de Crivillé i tres de Pedrosa

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)