Més motor

Vettel, el nen que riu

L'alemany uanya el títol i desbanca Hamilton com al campió més jove de la F-1

Sota la cara riallera d'adolescent s'amaga un caràcter de vencedor nat

Ja des de ben jove va ser individualista i va deixar de banda esports d'equip

Amb la seva sòlida mentalitat sap capgirar les situacions més adverses

Per les seves faccions d'adolescent i un somriure quasi permanent als llavis, Sebastian Vettel és una de les cares més amables de la fórmula 1. Però rere aquesta aparença que el fa ser simpàtic a quasi tothom i una senzillesa de tracte impròpia d'un protagonista d'un esport tan elitista com la F-1 s'amaga un caràcter de vencedor nat i extremadament individualista. No només ho ha demostrat aquest any amb la forma com ha tractat Mark Webber, el seu company, en la pista i fora, sinó que ja ho va començar a expressar quan en la seva edat escolar va anar deixant de banda tots els esports d'equip i s'exigia a si mateix ser millor que els seus companys en tot.

Sabent això s'entén fàcilment que, tot i la joventut amb què va arribar al món de la F-1 (19 anys), va seguir renunciant a la quasi obligada figura del mànager i s'ho va anar gestionant ell tot solet només amb l'ajuda d'un advocat. Qui sap si aquest caràcter el va forjar veient el seu pare competir en una especialitat automobilística tan individualista com són les pujades de muntanya, a les quals un bon dia el progenitor va decidir renunciar per poder canalitzar els diners cap al seu fill, aquell vailet que competia en kàrting i guanyava trofeus que alguna vegada li havia entregat Michael Schumacher, l'ídol de qui tenia una foto penjada a l'habitació.

Vettel va meravellar Mario Theissen quan l'any 2004 va guanyar 18 de les 20 curses del campionat alemany de fórmula 3 i, evidentment, el títol. El màxim responsable dels programes esportius de la marca alemanya no va dubtar ni un instant a acostar-lo a la seva òrbita i paral·lelament Helmut Markko, el descobridor de joves talents per a Red Bull, confirmava que tenia a les mans un diamant de molts quirats i que no caldria gaire feina per polir-lo.

Potser hi haurà qui vincularà el títol mundial de Vettel a les excel·lències del Red Bull RB6 que ha pilotat. En certa manera, és inevitable. Però el palmarès d'aquest fenomenal pilot esvaeix tots els dubtes. Va puntuar en la seva primera cursa (8è a Indianapolis 2007, substituint Robert Kubica) i és l'únic que ha aconseguit una posició preferent i una victòria amb un modest Toro Rosso (Monza, 2008). Episodis que encara ara el mantenen com al més jove a haver-ho aconseguit. Ahir va afegir al seu currículum el més valuós rècord de precocitat: ser el campió de F-1 més jove, desbancant Lewis Hamilton. En el que Vettel no és precoç és en mentalitat. Només algú molt i molt fort podria suportar l'abandonament al Gran Premi de Corea, amb només dues curses per davant, 50 punts en joc i a 25 del líder, i amb el record del títol que se li va esvair l'any passat i no donar-se per vençut. Amb 5 victòries (les mateixes que Fernando Alonso), 10 poles i 3 voltes ràpides i malgrat no haver encapçalat la classificació del mundial en tota la temporada, Sebastian Vettel s'ha ben merescut una segona nit consecutiva d'insomni. Aquesta, però, no per neguit sinó d'autèntica festa.

ELS MÉS JOVES

Sebastian Vettel
23
anys
4
mesos i
11
dies
Lewis Hamilton
23
anys
9
mesos i
26
dies
Fernando Alonso
24
anys
1
mesos i
27
dies
Emerson Fittipaldi
25
anys
8
mesos i
29
dies
Michael Schumacher
25
anys
10
mesos i
10
dies

LA FITXA

Sebastian Vettel
Nascut
el 3 de juliol del 1987 a Heppenheim (Alemanya).
GP disputats / victòries:
62/10
«Poles»/podis / v. ràpides:
15/9/6
PALMARÈS
1995 a 2003:
Kàrting.
2004:
Campió alemany de fórmula BMW.
2006:
Subcampió de la Euroseries de fórmula 3. Pilot de proves de BMW F-1.
2007:
F-1. 14è (BMW i Toro Rosso).
2008:
F-1. 8è, 1 victòria (Toro Rosso).
2009:
F-1. Subcampió, 4 victòries (Red Bull).
2010:
F-1. Campió, 5 victòries (Red Bull).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)