Motociclisme

Casey, el nou Fènix

Moto GP. La lesió de Lorenzo al ‘warm-up' va donar el segon títol mastegat a Stoner, només dos anys després d'haver estat temptat de retirar-se

Casey Stoner va obtenir el segon títol de Moto GP de la seva vida –curiosament, no en té cap de les altres categories– i ho va fer a la seva manera, escapant-se de bon començament i guanyant per cinquè cop seguit el gran premi del seu país amb l'autoritat incontestable que ha demostrat en una temporada que ha dominat amb nou triomfs, un segon lloc, cinc tercers i un sol abandonament en 16 curses disputades.

Poc s'havia de pensar fa només dos anys que el dia del seu 26è aniversari es regalaria el seu segon títol. Stoner va ser el segon més jove de la història a guanyar la categoria reina, 14 dies abans de fer 22 anys, però el 2009 es va arribar a plantejar seriosament la retirada quan cap metge li va trobar la causa de les baixades de rendiment i les indisposicions que patia cursa rere cursa. Finalment, després de passar per una dotzena de metges, un d'ells va sospitar que tot podria ser degut a una intolerància alimentària –a la lactosa, en aquest cas– i Stoner va poder tornar a competir –primer– a guanyar –poc més tard– i va prendre la millor decisió de la seva vida esportiva, deixar Ducati després de quatre anys i tornar a Honda, on ja havia estat l'any 2006, el del seu debut a Moto GP.

Lorenzo aplana el camí

Els càlculs previs obligaven Stoner a guanyar la cursa i a esperar que dues Honda (Pedrosa, Dovizioso, Simoncelli) fessin fora del podi Lorenzo. No va fer falta. En el warm-up del matí, en el revolt previ a la recta de meta, Jorge Lorenzo va anar per terra amb tanta mala sort que la seva mà esquerra va quedar enganxada amb el manillar. En l'incident el mallorquí gairebé hi va perdre un dit i va haver de ser traslladat a Melbourne.

Per tant, l'únic que podia apartar Stoner del títol era ell mateix, perquè sent sisè en feia prou. Però volia guanyar, i ho va fer de principi a final, distanciant-se de les altres Honda a ritme d'un segon per volta. Només la pluja que va caure a tres voltes del final li va aconsellar alentir el ritme.

Rere seu, Simoncelli va ser el més consistent. Va obtenir el millor resultat de la temporada (segon) després d'unes voltes finals cos a cos amb Dovizioso, que s'havia desempallegat de Dani Pedrosa i quan el català va ensumar la pluja i va decidir afluixar. Toni Elias va acabar vuitè i va igualar el seu millor resultat de l'any. Però és que amb les baixes prèvies i les caigudes finals per la pluja (Bautista, Aoyama, Crutchlow), només van acabar deu motos en pista. Lamentable. Sisplau, que arribi el 2012 i les 1.000 cc.

Felicito Stoner. Ha estat el més fort, sempre al podi i sense errades. Es mereix el títol
Dani Pedrosa
REPSOL HONDA
Era el moment i he volgut guanyar la cursa i també el títol. En les curses que falten vull disfrutar
Casey Stoner
Amb la caiguda de Lorenzo no és la manera com volia guanyar, però feia molt de temps que esperava aquest moment

Lorenzo podria dir adéu a la temporada

Jorge Lorenzo va ser operat ahir mateix del dit anul·lar de la mà esquerra que es va lesionar en el warm-up previ a la cursa. La intervenció va convertir-se en urgent pel risc que el mallorquí perdés la funcionalitat d'aquest dit o, fins i tot, que li haguessin d'amputar alguna falange. Tot va anar bé, però és segur que Lorenzo no disputarà el Gran Premi de Malàisia i la seva presència en l'última cursa de l'any, a Xest el 6 de novembre, és encara dubtosa i dependrà de la seva recuperació. Amb Stoner campió, tampoc tindria cap sentit precipitar la reaparició, perquè el subcampionat el té força assegurat. Amb 50 punts en joc, Lorenzo supera Dovizioso de 48. L'italià hauria de guanyar les dues curses per superar-lo.