Més motor

Ja tornen a ser a casa

Motor. Canet i Llavaneres reben amb honor de multituds Jordi Banyeres i Xavi Mora, alliberats després de cinc setmanes empresonats a França

Més prims, més cansats, però immensament feliços de ser a casa. Poc més d'un dia després d'aconseguir la llibertat sense fiança d'un jutjat de França, els pilots del Dakar Jordi Banyeres i Xavi Mora, empresonats durant cinc setmanes acusats de tràfic de drogues, ahir van rebre l'escalf dels veïns de Canet de Mar i Sant Andreu de Llavaneres. Centenars de persones es van donar cita a la plaça de l'Ajuntament per retre homenatge a dos homes que han passat per un calvari per demostrar la seva innocència i que ara volen tornar a una normalitat que se'ls fa esquiva davant l'interès mediàtic que ha provocat el seu cas. En roda de premsa posterior a la multitudinària rebuda a Llavaneres, Banyeres i Mora van explicar que la seva ha estat una experiència “molt dura, molt difícil d'acceptar, que hem passat com hem pogut”.

Tots dos pilots van ser interceptats per la policia francesa en una àrea de descans quan tornaven amb un camió d'assistència del Dakar que havien recollit al port de Le Havre, i que va resultar que portava prop d'una tona i mitja de cocaïna amagada dins les rodes.

“Ens vam veure envoltats d'homes que no portaven cap identificació i primer vam pensar que ens atracaven, però quan ens van emmanillar vam veure que es tractava de policies i això ens va tranquil·litzar. Semblava una pel·lícula”, relata Xavi Mora.

Els van interrogar i els van tenir incomunicats els primers dies. “Era molt frustrant explicar la veritat i que no et creguessin”, recordava Mora, i Banyeres assentia mentre afegia que el tancament a la presó va ser encara pitjor. “Hem passat setmanes tancats al costat de gent que no voldries ni trobar-te pel carrer. Persones agressives, maleducades i brutes”, relata el pilot de Canet. La situació a la presó va arribar a ser tan ofegant que un cop van poder compartir la cel·la tots dos van optar per no sortir-ne “perquè no ens impliquessin en alguna de les baralles que hi havia cada dia”.

El Dakar té un problema

Coincideixen a desvincular del Dakar l'episodi. “Qui ha posat la droga en el camió no té res a veure amb la cursa”, diuen, i Mora afegeix convençut que no descarta tornar a participar en la coneguda prova esportiva. Tot i això, el pilot de Llavaneres alerta que l'organització del Dakar “té un problema perquè ha de garantir la seguretat dels participants i evitar que un cas com el nostre es torni a repetir”. Aquest mes llarg lluny de casa se'ls ha fet “etern”, però els seus lletrats asseguren que les mostres de suport dels seus veïns “han estat decisives perquè el jutge agilités els tràmits de l'alliberament”. “No hi ha paraules per agrair tot el que ha fet la gent per nosaltres”, repeteixen emocionats.

PROTAGONISTES

Hem pagat les conseqüències, però l'organització del Dakar té un problema i l'ha de resoldre perquè això no torni a passar
Estic convençut que qui ha fet això no té res a veure amb la cursa i vull desvincular-ho
Xavi Mora
PILOt del Dakar
Estem vivint en un núvol. Viure en directe aquesta rebuda de la gent és impressionant
Jordi Banyeres
pilot del dakar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)