Fórmula 1

Els millors grans premis

De traca i mocador

Amb gairebé un quart de segle d'història, el Circuit de Barcelona-Catalunya ha viscut grans premis de fórmula 1 que ja han esdevingut llegendaris

El repàs de les millors carreres disputades a Montmeló revela que la posició preferent és important però no decisiva, i que no es pot dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat

El d'enguany serà el 24è Gran Premi consecutiu disputat al Circuit de Barcelona-Catalunya, fet que consolida el traçat de Montmeló com el de més llarga trajectòria en el mundial de tot l'Estat. Encara més, atès que el del 2014 és el 44è Gran Premi d'Espanya puntuable, al circuit ja se n'hi han fet més que a tota la resta d'escenaris junts: els dos circuits urbans barcelonins de Pedralbes (dues curses) i Montjuïc (quatre), i les pistes permanents de Jarama (nou, més una de pirata el 1980) i Jerez (cinc). El lideratge absolut del circuit només trontolla afegint-hi els set GP d'Europa disputats a Jerez (dos) i València (cinc), però és qüestió de temps. Pel camí, el llarg recorregut en el mundial del traçat vallesà ha deixat algunes fites històriques –com les ressenyades al costat– i també algunes xifres curioses. Les 23 edicions del Gran Premi a Catalunya les han guanyat tretze pilots diferents –incloent-n'hi algun d'inesperat, com ara Pastor Maldonado el 2012–, amb cinc repetidors: Michael Schumacher (sis victòries), Mika Hakkinen (tres), i Nigel Mansell, Kimi Räikkönen i Alonso (dues cadascun). L'asturià també és qui ha vençut sortint de més enrere, cinquè l'any passat, per bé que el 1996 Schumi va arrencar malament i va caure del tercer lloc de la graella al sisè al final del primer gir. La posició preferent, però, és un gran què a Montmeló: en 17 ocasions hi ha guanyat el pilot més ràpid el dissabte.

Alta tensió (1991) L'estrena del Circuit de Catalunya, el 29 de setembre del 1991, va deixar per a la posteritat aquesta imatge de Nigel Mansell (Williams) i Ayrton Senna (McLaren) aixecant guspires en paral·lel per la recta principal, a 300 km/h i amb l'asfalt encara humit. Era la cinquena volta i amb aquesta maniobra l'anglès va superar el brasiler per col·locar-se segon, rere l'altre McLaren, Gerhard Berger, a qui avançaria més endavant. Senna no va tenir el dia: en l'aturada a boxs per muntar les rodes llises va recuperar la posició a Mansell, però tot seguit va fer una virolla i al final va acabar cinquè, a un minut del seu rival en la lluita pel títol. Llampec vermell (2013) Abans de la victòria d'Alonso l'any passat, l'únic vencedor a Montmeló que no havia sortit de la primera línia havia estat Schumacher el 1996. Un fet que dóna relleu al triomf de l'asturià, cinquè en la graella, tercer al final de la primera volta i líder per primer cop en el tretzè gir. Triomf a bots i barrals (1996) Amb un Ferrari lluny de l'excel·lència, un aiguat monumental va ser la tela sobre la qual Michael Schumacher va pintar una de les grans actuacions sota la pluja de tots els temps, rodant a estones 4 segons més ràpid que els rivals per assolir el primer dels seus 72 triomfs amb l'Scuderia. Neix el fenomen Alonso (2003) Fernando Alonso culminaria el seu primer any com a pilot titular de Renault amb la primera victòria en la F-1, a Hongria, però tres mesos abans va fer tremolar el cel i la terra amb el segon lloc a Montmeló, plantant cara als totpoderosos Ferrari de Schumacher i Rubens Barrichello. Per acabar primer... (2001) ...primer cal acabar. Que ho diguin a Mika Hakkinen, líder amb 40 segons d'avantatge en començar l'últim gir. Però l'embragatge del McLaren va dir prou i va guanyar el capítol un incrèdul Michael Schumacher, que havia perdut pistonada per unes fortes vibracions a les rodes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)