Motociclisme

La temperatura no baixa

Triplet català en la qualificació del GP d'Austràlia, el sisè de la temporada, amb el campió, Marc Márquez, i els altres dos favorits per ser-ho, Tito Rabat i Àlex Márquez

Losail, Mugello, Catalunya, Brno, Motorland i ara Phillip Island. Sis escenaris del domini abassegador del motociclisme català, amb triplet de posicions preferents. Les més interessants, les de Tito Rabat en Moto 2 i Àlex Márquez en Moto 3, les categories en què les garrofes continuen en joc.

La de Rabat és la novena de la temporada. Rècord de Moto 2 i poc a envejar a les 12 de Márquez, en una categoria amb motor idèntic per a tothom. El català ha encapçalat totes les taules de temps del cap de setmana, tot i que la d'ahir va ser pel marge més estret (15 centèsimes respecte a Johann Zarco). Però ni el francès, ni Kallio, ni Viñales ni Luthi tenien el ritme del líder, capaç d'encadenar voltes a 1:33.0 o menys en el tercer lliure. En tot cas, Luthi, Viñales i Zarco es dibuixaven com a possibles aliats per al desenllaç del campionat. I, amb onze pilots en menys de mig segon, potser no són els únics.

Un nivell per sota, Jordi Torres va poder celebrar una de les seves escasses aparicions en la part alta. Aquest any només havia estat un cop en segona fila i un altre en tercera.

Àlex o Àlex

Ja va passar a Qatar, en l'estrena del campionat, que Rins i Márquez van deixar a més de tres dècimes la resta de pilots en la qualificació, i la cursa la va guanyar Jack Miller. Però, arribats a aquest punt de la temporada, sorpreses, les justes, i els dos Àlexs van firmar una qualificació impecable, amb nou rècord de la pista.

Jack Miller, el rival d'Àlex Márquez per al títol mundial, hauria pogut dimitir de l'objectiu. Corrent a casa seva, ahir es va perdre discutint amb altres pilots, uns que volien seguir la seva roda i d'altres que li feien nosa en l'intent de volta ràpida. A còpia de fer avortar voltes per evitar-los, Miller es va trobar que tenia una dotzena de pilots a davant i només li quedava temps per fer un parell de voltes, que tan sols li van servir per pujar al vuitè lloc, la segona pitjor qualificació de l'any. Isaac Viñales va baixar aviat a 1:36, però problemes de trànsit li van impedir millorar.

MARC MÁRQUEZ, EN EL MILLOR ESCENARI PER ALS RÈCORDS

Ja campió, Marc Márquez té en els rècords individuals que encara no posseeix els reptes per a les tres curses que falten. El denominador comú és el 12. Ahir va igualar en el de posicions preferents en una temporada (12) i ho va fer a casa dels seus copropietaris anteriors, Mick Doohan (1997) i Casey Stoner (2011). Avui, una victòria també li permetrà igualar el rècord de triomfs en un any, que manté Doohan, també amb 12 (1997). Si ho fa, serà en presència dels dos mites australians. Per assegurar la pole, Márquez va seguir una seqüència coneguda: primer intent amb dues voltes ràpides seguides, aturada a boxs per canviar goma i, quan Pedrosa, Lorenzo i Crutchlow li havien millorat el temps gairebé de dues dècimes, nova entrada a pista per resoldre-ho, amb dues dècimes de marge respecte a l'anglès, que torna a una primera fila després de més d'un any (Sepang 2013). La completa Jorge Lorenzo, que arriba a Austràlia amb dues victòries seguides, mentre que Dani Pedrosa –que, amb problemes d'adherència, va haver de passar per la Q1– estarà en la segona fila al costat d'Aleix Espargaró, que, després d'algunes curses, va retrobar la millor prestació. El que va errar va ser Rossi –pitjor qualificació des d'Assen–, a qui Pol Espargaró va estar a punt de batre.
No és el resultat que buscava. Haver posat el compost més tou a davant ha estat un petit error
Pol Espargaró
Ha estat una sessió complicada i perillosa perquè hi havia molts pilots. Tenim ritme, però en una cursa en grup sempre hi ha pilots que el tallen
Àlex Rins
Hem millorat molt; divendres estava una mica lluny del ritme ràpid, just en l'aspecte en què Lorenzo i Rossi són millors
Marc Márquez
Encara no estic content en alguns revolts, però tenir Rossi i Pedrosa al darrere és positiu
Jorge Lorenzo
He tingut molts problemes en els lliures. S'han resolt, però només m'ha quedat una roda nova per a la Q2
Dani Pedrosa
La segona fila és un resultat òptim. Tenim ritme, bones sensacions i estic segur de poder lluitar amb els millors
Aleix Espargaró
Massa errors. Hem tocat la moto perquè volíem millorar la part de davant i han sorgit problemes de frenada, però el meu ritme és bo
Valentino Rossi
De moment tot ha anat perfecte, pas a pas, rebaixant temps en cada sessió, sense pensar en el títol
Tito Rabat
Hem fet uns canvis que no han anat bé, però hem pogut fer set o vuit voltes bones per tenir ritme
Maverick Viñales
La ‘pole' és important, però em quedo amb el ritme i la constància que he tingut en la segona sortida a pista
Àlex Márquez
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)