Motociclisme

La cadena no s'ha trencat

Motor. El RACC i la federació catalana reivindiquen la vigència de la piràmide de formació amb el mundialista Fabio Quartararo i els campions de la Promo RACC

Fabio Quartararo, francès de Niça de 15 anys i format a Catalunya des que en tenia vuit, s'estrenarà en el mundial de Moto 3 amb l'equip Estrella Galicia després d'haver guanyat aquesta mateixa categoria en el CEV. És l'estendard que exhibeixen el RACC i la Federació Catalana de Motociclisme per continuar apostant pels programes de formació i de promoció, dels quals ha sorgit la generació de pilots que està dominant el mundial en els últims anys. La idea que transmeten federació i RACC és que la cadena no s'interromp.

I per reblar-ho, ahir van comparèixer RACC, federació i Circuit de Barcelona-Catalunya fent costat a Quartararo i presentant en societat els màxims exponents de la formació. Si el pilot francès té l'edat mínima per debutar en el mundial, el cas del campió de la Promo RACC 70 Xavi Artigas és diferent. Farà 11 anys el 27 de maig i a aquesta edat, Moto 3 i el CEV encara queden lluny, de manera que el pilot d'Alella, devot de Marc Márquez i Tito Rabat, haurà de fer uns anys de formació en el Campionat Mediterrani de Velocitat o en la Copa d'Espanya abans de pensar en el CEV.

Al campió de la Promo RACC 50, Àlex Millán, amb deu anys acabats de fer (23-11-2004), encara li queda el pas per la Promo RACC 70. Artigas, però, té un avalador de garanties, l'excampió del món de Moto 2 Toni Elias, que va quedar impressionat per les seves qualitats durant un entrenament.

Ell i Artigas comparteixen que els seus pares són grans aficionats al motociclisme. Millán jugava a futbol però un dia, en una pista de kàrting, va interessar-se per les minimotos, les va provar i va començar a competir. Artigas venia de la bicicleta quan, als tres anys, li van regalar una minimoto. Li va costar un parell d'anys més començar a competir.

El cas de Quartararo és diferent. Aquí, a part del talent i l'aprenentatge, hi ha genètica, ja que el seu pare sí que havia competit. El menut Fabio ja va ser campió de França de 50 el 2006 i l'any següent, i parlant únicament francès, es va haver d'espavilar a Catalunya.

Paradigma Márquez

El quatre cops campió del món és l'exemple per explicar aquesta piràmide formativa d'èxit. I és que Marc Márquez va començar guanyant l'Open RACC del 2003 i el campionat de Catalunya del 2005 abans de passar al CEV que, paradoxalment, no va guanyar.

PROTAGONISTES

Tinc ganes de ser al mundial, tot i que el primer any serà per aprendre. I als petits els dic que cuidin els estudis
Fabio Quartararo
Als 10 anys han de córrer per disfrutar, sense cap pressió. La selecció ja es farà i el que hagi d'arribar ja arribarà
Toni Elias
És una edat vital per agafar automatismes tècnics perquè, quan tinguin 15 anys, maàquina i home siguin una sola cosa
Vicenç Aguilera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)