Més motor

Festa, tradició i campions

Trial/enduro. Bou i Raga protagonitzaran diumenge un duel elèctric al Trial de Barcelona. L'enduro i la presència de Marc Coma arrodoniran la gran vetllada del motociclisme ‘off-road'

El Palau Sant Jordi serà l'escenari aquest diumenge a la tarda de la doble cita del trial i l'enduro indoor de Barcelona. Un espectacle que ja és una tradició a casa nostra, atès que el trial arriba a la trenta-vuitena edició i l'enduro, a la setzena. L'invent de portar aquestes dues modalitats fora d'asfalt (off-road) a un pavelló cobert és 100% català, i això fa que els especialistes d'ambdues modalitats esperin amb candeletes la cita barcelonina. Ho demostra el fet que enguany l'enduro indoor no puntua per al mundial de Superenduro –per qüestions de calendari–, però igualment hi corren els millors asos, encapçalats per l'imbatible Taddy Blazusiak, que considera Barcelona la seva segona casa.

El polonès intentarà encadenar la sisena victòria al Sant Jordi, però el gran protagonista de Barcelona serà Toni Bou. Si guanya, el de Piera superarà les sis victòries seguides a Barcelona del mític Jordi Tarrés, i en sumarà nou en total. El seu domini de l'especialitat –des del 2007 acumula setze títols mundials, vuit a l'aire lliure i vuit en pista coberta– és encara més aclaparador en la modalitat indoor. Des del gener del 2010 fins a la victòria d'Adam Raga fa un mes, a Pau, ningú no havia tombat el pilot de Montesa en un pavelló. Cinc anys. Aquesta és la millor notícia per al trial indoor de Barcelona. Bou, de 28 anys, sortirà amb la motivació extra de posar les coses al seu lloc –“No em va agradar perdre, però són coses que passen”– i Raga, de 32 anys, sap que es troba en un bon moment. Albert Cabestany (Sherco) i Jeroni Fajardo (Beta) són els altres aspirants catalans al podi.

Ara bé, Raga també sap que Barcelona és on costa més guanyar Bou. “És el lloc on més distància acostuma a aconseguir respecte als rivals”, admet el pilot de Gas Gas. La raó té un nom propi: Francesc Tarrés, el dissenyador de les zones del Sant Jordi. “La fesomia del palau permet fer zones altes i de gran envergadura”, explica el germà gran del Jordi. I com més tècnic i feixuc, millor per al Toni. “Barcelona és la prova més complicada. El pilot que guanya aquí és el que està més en forma”, assevera el vigent campió.

Homenatge a Marc Coma

Les vuit zones del trial combinaran els elements naturals –pedres i troncs– amb els artificials –contenidors i blocs de formigó–, mentre que el recorregut de l'enduro serà del tot natural. “Nosaltres ho vam inventar i mantenim la nostra línia”, etziba Carles Mas, un dels pioners catalans del Dakar i dissenyador de la pista, que fuig de l'excés de salts d'altres proves. Enguany la gran dificultat serà la zona d'aigua just abans de la recta de pedres, així com un revolt ple de troncs. A l'enduro no hi haurà Ivan Cervantes –convalescent d'una lesió–, però sí Oriol Mena (Beta) i el debutant David Adrià (Honda), de 24 anys. El barceloní s'enfrontarà als Blazusiak i companyia en la categoria Elit per primer cop, i de cara al 2017 té el Dakar com a objectiu.

Podrà demanar consell a Marc Coma i Jordi Viladoms, que seran homenatjats durant la vetllada i recorreran la pista amb les KTM del Dakar. El Sant Jordi, doncs, reunirà el bo i millor del motociclisme català de fora de l'asfalt.

LA XIFRA

28
victòries
‘indoor' seguides tenia Bou fins que Raga el va vèncer el mes passat, a Pau. Diumenge, la revenja.
Els rivals de Blazusiak s'han posat al seu nivell, però ell sempre es reserva una mica
Oriol Mena
beta
La victòria de Pau no canvia res. Jo sempre intento guanyar cada carrera
Adam Raga
gas gas
[La derrota a Pau] és una manera de tocar de peus a terra i valorar més les coses
Toni Bou
montesa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)