Barça

PACO ALCÁCER

DAVANTER DEL Barça

“Dir que no al Barça hauria estat un error”

“El pitjor que pot fer un davanter és obsessionar-se amb el gol. Sé que arribarà aviat”

“Sé que competeixo amb els millors, però aquí lluitaré per tots els títols i milloraré com a futbolista”

Quan t'entrenes amb Messi veus que encara és més gran del que pensaves. En un metre quadrat fa coses increïbles
Al vestidor del Barça m'he trobat una família molt ambiciosa que vol continuar guanyant títols
El gol és important per a mi, per això entreno la definició. Dins l'àrea has de ser ràpid i tenir clar on és la porteria
Aquí la pilota vola. En els entrenaments has d'estar molt atent si no vols estar sempre al mig quan fem rondos

Paco Alcácer (Torrent, 30-08-1993) és una de les sis incorporacions que va fer el FC Barcelona l'estiu passat. El seu fitxatge va ser una de les peticions que va fer Luis Enrique a la direcció esportiva per reforçar una davantera que disposa de Messi, Luis Suárez i Neymar. Màxim golejador de la selecció espanyola en la fase de classificació per a l'Eurocopa passada, ha decidit arriscar i canviar un lloc segur en l'onze titular del València per lluitar per minuts amb els tres millors davanters del món. Després d'un primer mes de blaugrana, explica que l'experiència és increïble, que està segur que no s'ha equivocat i que està convençut que el seu primer gol arribarà aviat.

Després d'un mes al FC Barcelona, com va l'adaptació al club?
La veritat és que molt bé, perquè els companys estan ajudant molt els que hem arribat nous. És molt fàcil integrar-se en aquesta plantilla. Hi ha gent molt sana, com Iniesta, Busquets, Alba... jugadors que ja coneixia de la selecció. Ells m'han ajudat molt, i ara els he d'ajudar jo a ells. Encara no ha pogut ser amb gols, però espero que arribin aviat.
Quin ambient s'ha trobat al vestidor?
Molt bo. Sempre es diu que la plantilla ha de ser una família perquè arribin els èxits, i la veritat és que aquesta plantilla és una família, una família ambiciosa, que té moltes ganes de competir i continuar guanyant títols. La majoria de jugadors ja ho han guanyat tot, però en volen més.
Sorprès per alguna cosa?
El vestidor, la plantilla. Quan ho veus des de fora i veient els jugadors que té el Barça, pots pensar que poden ser una mica especials, com el Madrid, el Bayern... i no és així. Els jugadors del Barça són molt humils i tenen unes ganes boges de guanyar.
I com van els entrenaments?
Els exercicis no són gaire diferents dels que feia amb el València, però la veritat és que el ritme és molt superior. Aquí la pilota vola. Si no estàs molt atent, en els rondos o en els jocs de posició, sempre estàs a dins. En els primers entrenaments estava moltes vegades perseguint la pilota.
Com es porta això de compartir vestidor amb Messi, Neymar, Suárez, Iniesta...
Quan vaig arribar, els primers dies, tenia una mica de vergonya. Estar al costat de Messi, Suárez, Iniesta... Fa respecte. Però ho acabes superant gràcies a ells, perquè t'ajuden molt a integrar-te a l'equip.
El gol no ha arribat, però Luis Enrique no deixa de defensar-lo en les rodes de premsa.
Les seves paraules m'ajuden moltíssim, com a qualsevol jugador. És una mostra de la confiança que té ell en mi, i això em dóna molta tranquil·litat. Ell, els companys, Robert, la directiva, el president... tothom ha confiat molt en mi i jo els vull correspondre.
Què li demana el tècnic?
Que treballi com ho estic fent, que jugui com ho he fet sempre. Tots dos sabem que si miro de canviar la meva manera de jugar, les coses potser empitjoraran. Fa un mes que sóc aquí, al millor club del món, i tot costa. Tots dos sabem que el gol arribarà.
L'altre dia a Alemanya, contra el Borussia M'Gladbach, va ser titular, però les coses no li van anar gaire bé. Va tocar poques pilotes...
Era un partit difícil de jugar. Jugaven amb tres centrals i es van tancar molt bé. Hi havien pocs espais i la pilota no arribava a la davantera. Va ser una actuació molt millorable. Sé que amb paciència i esforç els resultats arribaran.
Vostè és davanter centre, golejador. Treballa molt la definició. Aquí també ho fa?
Aquí encara no ho he fet, però sí que és cert que m'agrada quedar-me després dels entrenaments a millorar la definició. Als davanters ens avaluen pels gols, el gol és molt important per a tots els davanters, i també per a mi. Per això és important entrenar la definició. La intuïció per fer gols potser la tens des de petit, però es millora entrenant-la.
Alcácer ha fet gols sempre,
al València i a la selecció espanyola, tot i no ser sempre titular...
Has d'estar sempre preparat per jugar i ajudar l'equip. Pots estar dos partits sense jugar i quan surts en el tercer has d'estar preparat per marcar. Els davanters hem de ser els primers defenses, però sobretot hem d'ajudar l'equip amb els nostres gols. Sé que aquí competeixo amb els millors davanters del món i que és difícil tenir minuts, però estaré sempre preparat per ajudar l'equip. Des de la banqueta, sortint de titular o en els entrenaments.
L'oportunisme és la seva millor virtut?
N'és una. Crec que el meu millor moviment és la desmarcada al primer pal. També la definició. Has de ser ràpid a l'interior de l'àrea. Quan t'arriba la pilota no t'ho pots pensar gaire. Has de rematar ràpid. En el futbol actual, si t'ho penses una mica el defensa et treu la pilota. Has de ser ràpid i tenir molt clar on és la porteria.
En quins davanters es fixa o s'ha fixat?
Quan estava en el planter del València, em fixava molt en
David Villa, amb qui vaig acabar coincidint. També en Roberto Soldado. I, des de fa un parell d'anys, i no ho dic perquè en aquests moments sigui el meu company, en Luis Suárez. És el millor golejador del món. Treballa molt al camp i fa gols en qualsevol posició i en qualsevol situació.
No és una davanter egoista, però comença a necessitar marcar el primer gol amb el Barça? L'altre dia a Gijón es va desesperar una mica quan va rematar al travesser...
El porter se la va trobar una mica, però per sort la jugada va acabar amb gol. Les coses van com van. La meva rematada la va tocar el porter i va anar al travesser, i l'altre dia la d'Arda a Alemanya va entrar per sobre de les mans del porter. Qualsevol dia arribarà el gol. El pitjor que li pot passar a un davanter és obsessionar-se amb el gol. Sé que si he arribat aquí és perquè tinc qualitat per ser-hi.
Tal com va anar el fitxatge, no s'ho va pensar gaire...
Dir que no al Barça hauria estat un error. Vas al millor club del món i competiràs per guanyar tots els títols. És clar que ho tindràs més difícil per jugar, però en la vida t'has d'arriscar. Aquí milloraré també molt com a futbolista, entrenant-me i jugant amb els millors. Jo volia venir, i quan un jugador vol fitxar per un equip ho acaba fent, però un fitxatge és cosa de tres parts i les tres parts vam estar d'acord.
Robert Fernández va ser clar amb vostè. Té al davant tres bèsties.
Sé des del principi que competeixo amb els tres millors davanters del món i que tindré els minuts que tindré, però també tinc clar que he d'aprofitar al màxim les oportunitats que em doni el tècnic. Lluitaré per tenir molts minuts i estar molts anys al Barça.
Vostè és un lluitador. Va haver d'encaixar la mort del seu pare quan era molt jove, el mateix dia que debutava al primer equip del València i sortint de Mestalla...
Aquell episodi em va fer molt fort. Va ser un dia que va començar amb una gran alegria i va acabar de la pitjor de les maneres. Vaig aprendre que quan una cosa no va bé has de treballar per girar la truita. I que has de viure al moment, perquè la vida és molt curta. Has d'estar sempre content, alegre i gaudir.
Tots els seus gols són per a ell.
Tots tenen la mateixa dedicatòria. Tots són per al meu pare, a veure si li puc dedicar el primer com a blaugrana.
Com s'explica que vostè, que era un ídol a València, canviï Mestalla per anar al Barça a ser el quart davanter de l'equip?
Perquè crec que és un pas endavant en la meva carrera. Aquí podré competir per tots els títols i milloraré al costat de tots aquests grans jugadors. El que m'agradaria és que la gent a València respectés la meva decisió.
Parla dels tres millors davanters del món i ha elogiat abans Luis Suárez. Què em diu de Messi?
Que quan et pots entrenar cada dia al seu costat veus que encara és més gran del que pensaves. Les coses que pot fer en un metre quadrat són increïbles. No es pot descriure el que fa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)