Barça

MARC-ANDRÉ TER STEGEN

PORTER DEL BARÇA

“El futbol és per gaudir-lo, no per viure pressionat”

Després d'una inoportuna lesió abans del començament de la lliga, Ter Stegen es veu “preparat” per si Luis Enrique ho considera oportú

“No hi penso gaire, quan arribi arribarà i espero poder assaborir-lo”, assegura el porter

El Barça ve d'anys magnífics i aspira cada any a més. Aquesta sensació d'haver de progressar m'agrada
Estic en el club que volia estar i m'hi he sentit còmode des del primer dia. M'agrada el Barça en tots els aspectes
És clar que voldria ser el porter de la selecció, però per ara Neuer és el número 1 i el seu rendiment és inqüestionable
Respecto el que va fer Víctor Valdés aquí, però no he vingut per esborrar el seu record, sinó per fer el meu camí
Bravo, Masip i jo tenim estils diferents; no hi ha dos porters iguals, cadascú té els seus hàbits sota els pals

Marc-André Ter Stegen (Mönchengladbach, Alemanya, 1992) posseeix la temprança que reclama el càrrec, la tranquil·litat per exposar-se a la mirada de 100.000 persones i a una posició tan compromesa com la porteria del Camp Nou. “La pressió la sento quan em fan parlar castellà”, somriu l'alemany, que canvia la fredor que transmet sota els pals per un tracte proper i, bromes a part, un castellà acceptable i que li ha permès aterrar amb tots els sentits al vestidor del Barça.

El Barça és com l'havia imaginat?
És on volia estar i el club m'agrada, e tots els aspectes. Des del primer dia em sento còmode a Barcelona.
Llàstima la lesió...
Mai són benvingudes, però menys encara quan acabes d'arribar a un lloc i necessites aclimatar-te. Ha estat un contratemps inoportú, però per sort m'he recuperat ràpidament i estic a disposició de l'entrenador.
Quan va arribar tothom l'advertia de la pressió de ser porter en un club d'aquesta magnitud. Ha començat a sentir la responsabilitat?
No, primer de tot perquè encara no he jugat i segon perquè la pressió la tens a tot arreu. Allà on vas has de demostrar el teu millor nivell i la millor manera d'assolir-lo és estant tranquil.
L'ombra de Víctor Valdés és allargada?
Tinc tot el respecte del món pel que ell ha fet aquí, però aquest és un episodi diferent i l'únic que vull és donar la meva millor versió. No estic aquí per fer oblidar Valdés, ell va ser un gran porter i l'únic que vull és ser-ho, també. Això és tot.
Quan va debutar en la Bundesliga, el Mönchengladbach estava lluitant per no baixar. Allò devia ser un aprenentatge accelerat de la professió...
D'aprenentatge res... allò va ser una bogeria. Allò va ser veritable pressió, el club sencer estava en una situació molt compromesa, se n'anava a segona. Per sort vam sortir endavant i a l'any següent vam classificar-nos per a Europa. Estic orgullós de tot el que hi vaig viure.
Recorda la promoció que van haver de jugar contra el Bochum per no baixar?
Com es pot oblidar? Ens jugàvem el futur del Borussia Mönchengladbach en dos partits. L'equip venia d'un any molt difícil, però per sort tot va anar bé i vam evitar el desastre.
Quan Lucien Favre li va entregar la porteria en una situació tan límit i tenint només 19 anys, se sentia preparat?
Sempre estic preparat, vull jugar al futbol, és el que he escollit, la meva vida. Quan estic sobre un terreny de joc sempre estic somrient, aquest és un esport per gaudir-lo, no per sentir-se pressionat.
Què va pensar quan li va trucar Zubizarreta?
Va ser un honor, però sempre vaig intentar mantenir la calma durant les negociacions. Una vegada tot va anar per bon camí, Andoni va parlar molt amb mi, em va preparar per al que m'esperaria aquí: un club diferent, gent diferent, els mitjans de comunicació... El Barça ve d'anys magnífics i sóc conscient que aspira any rere any a anar a més. Aquesta és una sensació que m'agrada.
Zubi li parla molt de les dificultats de ser porter del Barça?
Sí, sóc conscient que la porteria d'aquest club té molta història, però intento ser jo mateix, afrontar el dia a dia a la meva manera i fer el meu camí.
En un club amb una filosofia de joc tan marcada, canvien molt els mètodes d'entrenament?
Bé, primer de tot destacar que t'entrenes cada dia amb futbolistes d'un nivell estratosfèric, i després, que la intensitat de cada sessió és màxima. Fins i tot una mica més ràpid que en el futbol alemany, i durant els entrenaments ningú eludeix el contacte, s'entrena exactament amb la mateixa intensitat amb què es juga. He d'estar agraït al Mönchengladbach per la formació que m'ha donat, perquè m'ha permès arribar a un club com el Barça i sentir que estic preparat per a l'exigència.
Li agrada entrenar amb José Ramón de la Fuente?
És una gran persona i m'encanta. Em parla molt, m'agraden els seus mètodes i a vegades et dóna una visió diferent del que significa ser porter. Al llarg de la meva carrera he treballat amb diferents entrenadors i cada un d'ells et deixa el seu llegat. I per això estic aquí, perquè vull aprendre i tastar coses diferents.
Es parla molt d'un estil de porter molt específic per jugar en el Barça. Vostè, Bravo i Massip tenen característiques similars?
De cap manera, no hi ha cap jugador igual. Som tres porters diferents i cadascú té la seva manera de comportar-se sota els pals.
Somia en el debut al Camp Nou?
No, quan arribi arribarà i espero poder gaudir-lo.
No juga cap partit oficial des del 10 de maig... El temps pot jugar en contra seu?
Estic preparat per jugar quan l'entrenador ho cregui convenient. Ell decideix.
Ser porter és vocacional?
Quan jo era petit volia ser jugador, davanter concretament, però quan faltava el porter a mi no em feia res posar-m'hi. Als 12 anys vaig decidir que volia quedar-me a la porteria; va ser una decisió dura però no me'n penedeixo, i de l'època com a jugador conservo la passió per jugar amb els peus.
S'ha d'estar una mica boig per ser porter?
Es diu que s'ha de tenir una personalitat especial i en alguns aspectes crec que és veritat. Saps que a la porteria estàs sol i que les errades sempre són responsabilitat teva.
És més de recordar errades o d'esborrar-les de la memòria?
Sóc bo oblidant-les. Crec que és bo tenir-les presents perquè quan falles has de reflexionar, intentar millorar, però tampoc és positiu fer-ne una muntanya.
Té referents futbolístics?
Quan era petit el mirall sempre va ser Oliver Kahn. Ara intento tenir el meu propi estil.
És cert que quan algú es posa els seus guants ja no els utilitza mai més?
Sí, és una estupidesa que faig des que tinc 14 anys i no sé per què.
És supersticiós, doncs?
No, aquesta és l'única cosa estranya que faig.
On va veure la final del mundial?
A Barcelona, acabaven de començar els entrenaments. Era a l'hotel amb un noi d'Adidas, un amic, el meu representant i la meva xicota.
Va ser dur quedar-se fora del mundial?
L'entrenador va triar els seus 23 futbolistes, i així està bé, ho respecto. És clar, quan Alemanya guanya el mundial penses... “Apa!, jo hi podria ser”, però més enllà d'això la selecció té tot el meu respecte. Van fer una feina excel·lent, no és fàcil ser campió al Brasil.
Sembla difícil que algú pugui desbancar Manuel Neuer ara mateix. Li treu la son?
No hi penso, ell és el número 1. Ha disputat dos mundials i una Eurocopa i el seu rendiment és inqüestionable. És clar que m'agradaria defensar la porteria de la selecció, però l'únic que puc fer és esforçar-me al màxim i la resta vindrà en funció del meu rendiment.
Creu que l'estil del Barça ha estat un mirall per a aquesta nova Alemanya?
No exactament, però sí que és veritat que en els últims anys la selecció alemanya ha intentat jugar un futbol obert, ser ofensiva, i crec que és un canvi que l'ha beneficiat.
En quin moment es produeix aquest canvi?
No ho sé, crec que ha estat una qüestió gradual. Alemanya és un país ideal per jugar-hi al futbol: té estructura i personalitat i en els últims anys s'ha progressat de manera notable.
Segueix enganxat al Borussia Mönchengladbach?
El segueixo des de la distància, han fet un bon equip, un pas més en la seva bona progressió. És el meu equip i espero que els vagin molt bé les coses.
Allà va coincidir amb Marco Reus. El veu en el Barça?
És un dels millors del món. He jugat amb ell dos anys i puc assegurar que és millor tenir-lo al teu equip que al contrari. És imparable.
Com va viure el primer any de Pep Guardiola en el futbol alemany?
És una persona molt admirada allà, els agrada la seva personalitat. És un home molt intel·ligent i va fer una bona feina. No tenia un paper senzill amb l'herència de Heynckes, que ho va guanyar tot, però va ser una elecció encertada del Bayern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)