Barça

JOAN LAPORTA

EX PRESIDENT DEL FC BARCELONA

“Governen el Barça amb cinisme i immaduresa”

“Hauria de convocar eleccions, però els malpensats diuen que el projecte del nou estadi és massa llaminer”

“Si em presento, vull un projecte nou perquè el Barça torni a ser la referència en el món”

Subscric el que diu Xavier Sala. Barto i Rosell van mentir al jutjat, i en un altre país això hauria tingut conseqüències
Quan penso en el Barça que vam deixar i veig el d'ara, la decepció és gran. S'han carregat moltes coses bones
Bartomeu sempre ha estat un titella en mans de Rosell i, possiblement, continuï havent-hi aquesta relació
Amb Mendes no vaig parlar de Mourinho. Tothom sap quin és el meu perfil d'entrenador, de filosofia cruyffista

Joan Laporta i Estruch (Barcelona, 29 de juny de 1962) va presidir el Barça del 2003 al 2010. Després de dedicar-se a la política i al seu despatx d'advocats, cada dia està més motivat per tornar a intentar ser president.

Encara no ha dit que es presenta i, segons l'enquesta d'Agustí Benedito, vostè seria favorit a guanyar les eleccions.
És una dada interessant, però les enquestes de veritat són les urnes. És cert que el fet que els socis del Barça em facin confiança sense haver dit encara que em presento, em motiva per tornar. Veure que se'ns reconeix la feina feta és molt agradable i motiva.
Johan Cruyff va dir l'altre dia que segones parts...
Té raó, el Johan... En segones parts mai se sap què pot passar. Ningú ho pot saber, i com que jo tampoc ho sé, per això dic que encara no he pres cap decisió.
Quan prendrà una decisió?
Si les eleccions són l'any 2016, ho puc decidir a finals del 2015 o principis del 2016. No em cal abans, perquè ja ho he fet i ja sé com es fa. Ja tinc l'experiència. Si es precipiten, prendré la decisió abans. No necessito temps per articular una candidatura.
Pel que fa a l'equip que la formaria, i tenint en compte l'experiència de l'any 2003 i les divisions posteriors, canviaria moltes coses?
Hi he pensat i he reflexionat. Vull un projecte nou. No faria el mateix de l'any 2003. Vull un projecte que faci que el Barça torni a ser la referència en el món del futbol. Vull un projecte innovador basat en els eixos que ens van fer triomfar en l'anterior etapa. Sent fidels a un estil genuí de joc, el de Cruyff, apostant pel talent de la casa, la representativitat del Barça amb el país i, pel que fa a l'aspecte social, tornar a la societat part del que la societat ha donat al club.
Diuen que s'ha reunit amb Jorge Mendes i, a Madrid, fins i tot han relacionat el seu nom amb el de Mourinho.
Ha! ha! ha! [riu]. Tothom ja sap quin és el meu estil d'entrenador, només cal recordar el perfil dels dos que vam tenir durant el meu mandat, quines eren les seves idees, la seva manera de treballar... El meu estil d'entrenador és de filosofia cruyffista... Mou és un bon professional i el respecto, però no vam parlar d'ell amb Jorge Mendes, una persona amb la qual ens uneix una bona amistat des de fa molts anys i amb qui, de tant en tant, parlem de coses. Però del José no en vam parlar.
Tornaria Unicef al pit de la samarreta de futbol?
El Barça continuarà associat a projectes de responsabilitat social corporativa, però, tal com estan els temps, aquest tipus d'accions s'han de centrar en l'àmbit local. La crisi ha fet que moltíssimes famílies catalanes s'hagin situat en una situació de pobresa i és a aquesta gent a la qual hem d'ajudar. Hem de tenir vincles amb associacions internacionals, però també amb les del país.
Esportivament parlant, el seu anterior mandat va tenir com a caps visibles Cruyff, Txiki, Rijkaard i Guardiola. Es veu amb cor de fer-los tornar al club?
No he pensat en noms, però són persones que sempre estaran vinculades al Barça, bé sigui de manera directa o indirecta. Han format part del millor Barça de la història.
Ho deia perquè Pep Guardiola ha dit que no tornarà a entrenar al Barça.
Guardiola farà el que ell vulgui. Ningú decidirà per ell. Té capacitat per fer el que vulgui al Barça. Ho ha demostrat com a entrenador i té la capacitat humana, intel·ligència i coneixement del club per ser president quan vulgui.
Quan creu que haurien de ser les eleccions?
Per al Barça seria bo que fossin a final de temporada. El que passa és que la junta s'ha aferrat al càrrec. Ja es veu que està esgotada i que hauria de convocar eleccions, però els malpensats diuen que el projecte del nou Camp Nou és massa llaminer per a ells. Totes aquestes operacions són molt importants per a ells. Hi ha el perill que siguin més importants per a ells els interessos personals que els del club. La junta està en precari, mancada de plena legitimitat.
Quina opinió té del projecte del nou Camp Nou?
Ja vaig presentar en el seu dia el projecte de Norman Foster. Era un projecte molt acurat, molt pausat, molt bo. Si em presento a les eleccions serà una de les coses a analitzar. És un projecte de desgast, perquè els socis hauran de ser conscients que és necessari per a l'entitat, però comporta unes incomoditats. S'ha de fer per fases. S'ha de conciliar també amb l'Ajuntament de Barcelona. Pel que fa al projecte que hi ha ara, que va ser votat, hi ha molta indefinició. Ja es va fer així perquè ells puguessin fer el que vulguessin. I aquest és el perill, perquè quan veiem com reformulen els comptes i els seus vincles amb Qatar, apareixen certes sospites que aquests senyors no estan capacitats per tirar aquest projecte endavant. I menys quan hi ha un president que no ha estat votat pels socis i que haurà de prendre decisions tan importants per al futur de l'entitat.
Quan parla de Qatar li canvia la cara...
És que és molt greu que el Barça tingui relació amb Qatar. I que no hagin explicat mai el contracte. Els seus vincles amb Qatar vénen d'abans de guanyar les eleccions. Primer van dir que era la Unicef del golf Pèrsic i que per això portàvem Qatar Foundation, que eren més bons que els sants i màrtirs de la història de la humanitat. Després vam passar a portar Qatar Airways. Qatar està per tot arreu al club. Han posat el club en mans de Qatar sense explicar-ho.
Benedito ha acusat directius de tenir interessos econòmics i personals a Qatar.
Jo aquestes coses no les sé, però que hi ha vincles sembla evident. A la premsa han sortit més coses. Sé el que va dir Benedito per la informació que he llegit als diaris, i que el senyor Faus després ho ha negat. Ja veurem què passa. El que han de fer és explicar les coses, perquè, si no, generen dubtes i sospites.
També deia Benedito que Rosell és el president a l'ombra. També ho creu, vostè?
Pel que conec de Bartomeu i Rosell, tenen una relació d'amistat molt profunda i molt estreta. Em sobtaria molt que aquesta relació hagués deixat d'existir. En Barto sempre ha estat un titella a les mans d'en Rosell i, possiblement, continuï havent-hi aquesta relació.
Com valora que la junta hagi presentat un recurs contra la sentència de l'acció civil de responsabilitat?
Ja vaig dir que no m'esperava res d'aquesta directiva. És una evidència més que volen perseguir els socis que vam dirigir el club amb afany de desprestigiar-nos, de fer creure a la gent que vam deixar el club arruïnat. Com que no podien dir res de les àrees esportiva i social, van crear l'ombra de sospita sobre la part econòmica, perquè així hi podien colar Qatar. És una mentida de les seves. Constantment diuen que volen la pau del barcelonisme, i per darrere van posant demandes de 47 milions, et porten a la fiscalia, posen demandes a través de terceres persones...
Han dit que no executaran la sentència dels avals.
No he vist encara cap escrit al jutge en aquest sentit. L'únic que ho pot fer és l'actor d'aquesta pel·lícula, que va ser una persona que van posar ells mateixos però que se'ls deu haver escapat de les mans.
Ha sortit publicat que el nou síndic del soci, Joan Manuel Trayter, té relació amb Vicenç Pla i Robert Blanch, els impulsors d'aquesta demanda.
Sempre s'ha dit que ho estava. Ell i Coronas. També Jordi Moix té una relació estreta amb Blanch. Ja van estar al darrere de la moció de censura del senyor Giralt. I directius de l'actual junta van estar al darrere d'ell. Hi ha evidències molt clares d'aquesta relació...
Com va ser el pacte que els van proposar per retirar la demanda?
Van venir dues vegades. Primer ens deien que al Barça li convé la pau. No. Al Barça li convé la veritat. El balanç de la nostra gestió és molt bo. Amb errades i encerts vam deixar a aquesta junta el millor Barça de la història, però ells només es dediquen a desprestigiar-nos. Els vaig dir que el pacte és la veritat. No volia escenificar cap cerimònia de la hipocresia. Si volien la pau, ho tenien fàcil retirant la demanda. Sense cap pacte. Van tornar a venir abans del judici perquè ja intuïen que perdrien. Van dir que demanarien una suspensió del procediment i, després, nosaltres ens havíem d'adherir a la suspensió. Després volien anar a l'assemblea. Això no podia ser, perquè és faltar a la veritat. Aquests senyors governen el Barça amb cinisme i immaduresa.
Blanch podria desistir a la sentència dels avals a canvi de la investigació de les seves targetes de crèdit.
Que facin el que vulguin. Ja no saben què inventar-se. Ja ho van intentar això, i la fiscalia em va absoldre. Ells intenten sempre crear confusió i desacreditar-me. Hi ha un odi personal cap a mi. Blanch és compulsiu. S'esforça a demostrar una cosa que mai podrà demostrar. Vol demostrar que vam gestionar el club malament, quan ho vam fer molt bé.
Xavier Sala i Martín ha dit que, en qualsevol altre país, Bartomeu estaria a la presó. Pensa el mateix?
Subscric tot el que diu Sala i Martín. Va ser patètic el que van fer tant Rosell com Bartomeu quan van haver d'anar a declarar contra nosaltres. En lloc d'assumir que van ser ells els que van impulsar aquesta acció civil de responsabilitat. El senyor Rosell, el mateix que va marxar corrent perquè no va voler explicar el contracte de Neymar, i Bartomeu, que va votar que sí. És patètic que anessin al jutjat i diguessin que no en sabien res. Que tot ho sabia Faus, i després ell va declarar que tot era cosa dels auditors, que després els van acabar desmentint. Van mentir davant el jutjat, i en un altre país hauria tingut unes altres conseqüències, con diu el Xavier Sala.
Quan recorda el Barça que van deixar vostès i veu el d'ara, què pensa?
Em produeix una enorme decepció. Perquè han destruït moltes coses que vam construir amb encert, començant pel model Johan. Són uns aprofitats. Van aguantar el model que donava èxits, però se l'han acabat carregant perquè no hi creuen. No hi ha una política bona al planter. Allà han aparegut molts aprofitats que s'han intentat quedar amb drets de jugadors. I després hi ha el tema de Qatar. A més, un contracte pel qual tampoc treuen gaires diners. Hem perdut la força i la imatge que teníem. Estem imputats per corrupció, la FIFA ens sanciona per com de malament han gestionat el tema dels menors, un president que fuig i no dóna explicacions, l'altre que governa sense haver-se sotmès com a mínim a una assemblea... Érem un club de referència al món i, per culpa d'aquesta junta, ara ja no ho som.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)