Barça

Saben què és un derbi

Luis Enrique i Sergio viuran diumenge el seu primer Barça-Espanyol de lliga des de la banda

Com a jugadors, en canvi, van enfrontar-se en un derbi en set ocasions (cinc en la lliga i dues en la copa) i en sumen divuit entre tots dos

El derbi més recent és l'empat (1-1) de la supercopa de Catalunya a Girona
Xavi (29) i Argiles i Tamudo (20) són els que més derbis han jugat dels dos clubs

Del derbi de la primera edició de la supercopa de Catalunya de finals d'octubre al derbi de lliga de diumenge. De Montilivi al Camp Nou. Luis Enrique i Sergio González cara a cara altra vegada. Segon Barça-Espanyol en menys d'un mes i mig i primer derbi de lliga amb l'asturià i el d'Hospitalet de Llobregat a les banquetes.

Luis Enrique va guanyar la partida en l'aperitiu que va suposar el partit jugat a Girona aquesta mateixa temporada, amb dos onzes plens dels homes menys habituals a una i altra banda, i que va acabar en empat a un al final dels noranta minuts (gols de Piqué i Arbilla) –el títol se'l va acabar adjudicant el Barça en la tanda de penals–. Diumenge, nou examen per a tots dos.

Aquesta serà la primera vegada a la lliga que viuran el derbi des de la banda. Des de la gespa el bagatge de tots dos en partits d'aquestes característiques és molt més extens. Luis Enrique en la seva etapa com a jugador es va enfrontar en una vintena d'ocasions contra el RCD Espanyol –dues vegades amb la samarreta de l'Sporting de Gijón i vuit quan jugava al Real Madrid– i va disputar dotze derbis en partit de lliga. Sergio González, abans de marxar al Deportivo de la Corunya –va jugar disset partits contra el Barça en la seva etapa a Riazor–, va disputar sis derbis de lliga com a periquito. Lluny queden l'un i l'altre de Xavi Hernández (29 derbis) i Antonio Argiles o Raúl Tamudo (20), els jugadors d'ambdós clubs amb més derbis a l'esquena. I el balanç, clarament a favor de l'asturià. A Luis Enrique li funciona jugar contra el conjunt blanc-i-blau. Dels dotze derbis de lliga disputats com a jugador per a l'actual tècnic blaugrana, vuit han acabat en victòria, tres en empat i tan sols un en derrota. Toni Jiménez Sistachs, Juan Luis Mora i Alfred Argensó, les víctimes dels seus tres únics gols en un Barça-Espanyol, sempre al Camp Nou.

Sergio González també sap què és marcar en un derbi. Només en va marcar un, però de bonic rècord per a ell. Va ser un 25 d'abril del 1998 en el seu primer Espanyol-Barça i en el primer que es jugava a l'Estadi Olímpic de Montjuïc, amb José Antonio Camacho i Louis Van Gaal a les banquetes, i el seu gol va servir per igualar la diana inicial de Luis Figo (1-1). El balanç de l'actual tècnic blanc-i-blau en els sis derbis que va jugar, però, és pitjor que el de l'asturià i mai va aconseguir guanyar al Barça en partit de lliga (tres empats i tres derrotes).

Si Sergio guarda bon rècord del seu primer derbi, Luis Enrique no és menys. El Barça-Espanyol de la segona jornada de lliga del 7 de setembre del 1996 (2-1; Giovanni i Pizzi, i Lardín) va significar el seu debut al Camp Nou amb la samarreta del FC Barcelona en partit de lliga.

L'un i l'altre es retrobaran diumenge a l'estadi tretze anys després del seu últim derbi cara a cara com a jugadors –va ser el 5 de maig del 2001 a Montjuïc (0-0), en el debut de Carles Rexach a la banqueta blaugrana arran de la destitució de Llorens Serra Ferrer–. L'asturià ha jugat el doble de duels directes a la lliga que el català. De fet, tots dos van coincidir damunt el terreny de joc en cinc d'aquests derbis, entre els anys 1998 i 2001. Sergio mai va aconseguir sumar els tres punts en el seu particular cara a cara contra Luis Enrique. No ho va aconseguir en els cinc derbis de lliga en què van coincidir ni tampoc en l'únic precedent que hi ha de copa entre tots dos. El 30 de gener de la temporada 2000/01 Luis Enrique va veure com el seu Barça, aleshores entrenat per Serra Ferrer, guanyava per 1-2 a Montjuïc en el partit d'anada dels quarts de final de la copa contra el RCD Espanyol, entrenat aleshores per Francisco. I posteriorment, en el partit de tornada, el conjunt blanc-i-blau empataria 1-1, en un resultat que no els serviria als periquitos per passar l'eliminatòria i accedir a les semifinals.

Quan Sergio González va deixar l'Espanyol per anar a jugar a terres gallegues encara es van produir quatre duels directes amb Luis Enrique. Amb el Deportivo de la Corunya Sergio va jugar disset vegades contra el Barça. D'aquells quatre partits contra els blaugrana amb Sergio i Luis Enrique compartint terreny de joc, entre els anys 2001 i 2004, el balanç va ser clarament favorable a l'actual tècnic blanc-i-blau, amb tres victòries per al Dépor i tan sols una per al Barça.

Diumenge, a les cinc de la tarda al Camp Nou, vuitè derbi cara a cara entre Luis Enrique i Sergio i sisè a la lliga entre l'un i l'altre. El Barça buscarà la quarta victòria consecutiva a la lliga i l'Espanyol, la segona després de trencar la mala ratxa contra el Llevant a casa.

SERGIO GONZÁLEZ

El català va jugar sis derbis de lliga contra el Barça i mai va derrotar els blaugrana

LUIS ENRIQUE

L'asturià va jugar dotze derbis de lliga contra l'Espanyol i va marcar tres gols

PRIMER DERBI I GOL

Sergio va marcar en el seu primer derbi, jugat a Montjuïc (1-1) l'any 1998

RETROBAMENT

Diumenge es trobaran, tretze anys després de l'últim derbi que van jugar

DOLÇA ESTRENA

El primer partit de l'asturià al Camp Nou com a blaugrana va ser el derbi del 1996
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)