Barça

Luis Fernández

EXENTRENADOR I EXJUGADOR DEL PSG

“El Barça continuarà marcant les diferències”

Luis Fernández considera que els de Luis Enrique arriben en millors condicions que el PSG al matx de demà i creu que els francesos jugaran “al contraatac, a esperar”

L'extècnic de l'equip parisenc assegura que la millor versió blaugrana “neix amb Guardiola”, però alhora està convençut que l'asturià està fent una gran feina

Arreu.
L'experiència de Luis Fernández en el món del futbol és d'aquelles que no es poden explicar en quatre ratlles. Com a futbolista no va sortir de França, però com a entrenador va conèixer també la lliga espanyola, la qatariana i, fins i tot, la d'Israel –on també va ser seleccionador–. A Espanya, va seure a la banqueta de l'Athletic Club, la de l'Espanyol i la del Betis.
Lucho està fent una temporada per anar fins al final. No es tracta de guanyar-ho tot al principi
No m'imagino Ibra perdent-se un partit com aquest, però el PSG no és l'equip de l'any passat

Pocs professionals del futbol poden conèixer tan bé el París Saint-Germain com ell. Luis Fernández (Tarifa, 2 d'octubre de 1959) va jugar a l'equip parisenc i el va entrenar en èpoques en què els diners no abundaven tant. Tot i així, ell va ser el primer a entrenar Ronaldinho a Europa, i en els últims anys es va mostrar meravellat pel millor Barça de la història.

Com veu el partit de demà al Camp Nou?
El veig millor per al Barça que per al París Saint-Germain, perquè el PSG encara no està bé. Tot i que hagi aconseguit seguir imbatut i que hagi anat guanyant partits en la lliga, li falta trobar el to.
Al conjunt de Laurent Blanc li val l'empat per ser primer. Quin PSG espera?
Jugaran al contraatac, a esperar. Saben que el Barça és un equip que té molta possessió, que està jugant bé, que està millor que en el partit de l'anada a París, amb un Leo Messi en plena forma i un conjunt que va guanyant confiança. Luis Enrique ha anat introduint diversos canvis que estan sortint bé.
Zlatan Ibrahimovic encara no està al 100%. Creu que jugarà?
Sens dubte. No m'imagino que un jugador com ell es pugui perdre un partit com aquest. Ell té ganes de jugar-lo. En tot cas, és tot el PSG el que encara no està bé físicament. No és el mateix equip que l'any passat, hi ha hagut diversos jugadors que han encadenat petits problemes físics, i això et treu ritme. Ve de principi de temporada, en què molts van arribar tocats del mundial del Brasil. I després hi ha hagut els problemes de Zlatan, de Thiago Silva, de David Luiz, de Motta, de Verratti, de Matuidi... La força del PSG la temporada passada era al mig del camp. Dominava els partits des d'allà, i quan tens tants jugadors amb petites molèsties et falta continuïtat i necessites temps per recuperar-te. Per això en l'últim partit de lliga uns quants van descansar, perquè en un partit com el del Camp Nou s'ha d'estar al 100%.
Contra els grans equips, però, el Barça aquest any no ha estat a l'altura.
És cert, però es tracta d'un conjunt que té molts elements nous. Té un nou entrenador i nous jugadors, però el més important és arribar a final de temporada i guanyar els títols. No es tracta de guanyar-ho tot al principi i després afrontar el mes de maig amb problemes físics. El que cal tenir en compte és que Luis Enrique està fent una temporada per anar fins al final, i ara el Barça està millorant en el joc, tal com es va veure diumenge contra l'Espanyol, sense anar més lluny.
El PSG s'ha trobat amb un element nou aquest any: el fet de tenir competència real en la lliga de França.
Té un rival, l'Olympique de Marsella, que li està posant pressió, i això és bo per a tothom. És el mateix que li passa al Barça amb el Madrid o l'Atlético de Madrid en la lliga espanyola, o amb els equips que fan més bona pinta aquest any, com el València i el Sevilla. Això et dóna motivació i et fa millorar, perquè quan tens uns quants equips que et poden plantar cara et veus obligat a lluitar, a estar concentrat, a augmentar el nivell, i acaba derivant en el teu propi benefici.
Creu que l'OM aguantarà la cursa fins al final?
No ho crec, ho veig difícil. Tenen un joc molt explosiu, amb molta empenta i molt físic. Tenen moltes ganes d'anar cap a endavant i de fer gol, i se'ls nota en els partits. Però és difícil aguantar aquest ritme tota la temporada, i més tenint en compte que el seu rival, el PSG, té una plantilla més llarga.
Vostè va tenir alguna cosa a veure amb l'arribada de Marcelo Bielsa a Marsella aquest estiu.
Sí. Vaig parlar amb ell, perquè el president de l'OM em va demanar que m'hi posés en contacte per saber si li interessava venir a Marsella a entrenar. Li va semblar una bona idea i està funcionant, perquè el Marsella té ganes de fer un salt endavant i el club necessitava un entrenador d'aquesta capacitat i d'aquest caràcter per retornar l'ànim a la ciutat. I, ara per ara, amb el que està fent ho ha aconseguit.
Durant la seva etapa d'entrenador al PSG va coincidir amb Ronaldinho.
Ronaldinho va ser un d'aquests jugadors que marca diferències. L'any que va arribar va ser fenomenal, tant al terreny de joc com amb tothom al club. El segon any va ser més complicat. Va arribar aquell estiu entre les dues temporades com a campió del món, fet que, segurament, sent un jugador tan jove com llavors, et pot fer perdre les ganes d'entrenar-te de la mateixa manera i que et distreguis. Es pot entendre. En qualsevol cas, Ronaldinho era un crac, un dels grans jugadors, que sempre es recordarà. És el millor que he entrenat juntament amb George Weah.
Creu que el gran Barça modern neix amb la seva arribada?
Per mi, el Barça que domina el futbol i enamora neix amb Pep Guardiola, que va millorar la pressió i la recuperació de la pilota, fent encara més efectiu el joc de possessió que sempre ha caracteritzat el club. I, sobretot, amb un jugador com Messi, acompanyat d'altres grans jugadors com Iniesta, Xavi i, fins i tot, Puyol. Sovint queden en un segon pla, però han estat molt determinants i han donat una imatge molt forta al club arreu del món.
Veu continuïtat entre aquell equip i l'actual?
Quan canvia l'entrenador, canvia també la filosofia. El Barça sempre ha tingut la filosofia de la passada, de la mobilitat, la cultura tàctica que tan ben connectat té cada jugador al seu cap des que és petit. Però, després, cada entrenador té la seva manera d'entrenar. Tata Martino va arribar l'any passat i no ho va passar bé, però és que després del Barça de Pep és difícil d'aconseguir. Ara Luis Enrique ha començat diferent, canviant molt els jugadors perquè l'equip arribi fresc a final de temporada, que, per exemple, és una cosa molt diferent del que va fer Guardiola, que tenia un equip que estava molt més definit i els rols més clars. Cadascú ho pot fer com vulgui, evidentment. El que és clar és que el Barça va ser un equip que va marcar les diferències, i ho continuarà fent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)