Barça

Més que un club

‘El Barça segrestat', la crònica blaugrana dels primers anys del franquisme

Temps era temps

Els periodistes Jordi Finestres i Xavier Garcia Luque publiquen una rigorosa investigació dels set anys més tenebrosos de la història del FC Barcelona

‘El Barça segrestat' explica com el club blaugrana va ser intervingut i va estar sotmès a una dura repressió per part del franquisme, que mirava d'espanyolitzar-lo i desvirtuar els seus valors

El llibrede Finestres i Garcia Luque reivindica el paper dels que van sostenir el club en una època de difícil supervivència

Editat per Ara Llibres, des del 24 de novembre passat es pot llegir El Barça segrestat, un relat rigorós i exhaustiu dels set anys més tenebrosos de la història del FC Barcelona, els que van del 1939 al 1946, la primera etapa del franquisme. El llibre és el resultat d'un treball dels periodistes Jordi Finestres i Xavier Garcia Luque, que posa llum a informacions inèdites i imatges sorprenents d'aquella època. Una impecable recerca periodística que explica com el Barça va ser intervingut per les autoritats franquistes i sotmès a una ferotge repressió pels valors que havia defensat des de la seva fundació: els seus principis democràtics, la transversalitat social i un indissimulat tarannà catalanista. El Barça segrestat narra el que va succeir durant aquells set anys, parla dels responsables de tot plegat i explica com va resistir el club aquella tenebrosa etapa.

Jordi Finestres i Xavier Garcia Luque ja havien treballat plegats, l'any 2006, a El cas Di Stéfano. Des d'aleshores els voltava pel cap la idea d'investigar quin era l'origen d'aquell Barça de postguerra on s'havien desenvolupat els fets que van impedir que el genial futbolista argentí jugués de blaugrana. S'hi van posar fa dos anys i el resultat és El Barça segrestat. “Creiem que no s'havia explicat gaire bé aquesta etapa, es recorria a tòpics. El llibre en desmunta uns quants”, assegura Jordi Finestres abans de posar un exemple: “Molts dels llibres d'història del Barça citen el marquès de la Mesa de Asta, el primer president del club durant el franquisme, designat pel règim, com una persona que cau del cel, sense saber res de futbol ni del Barça. Nosaltres documentem que no és així, que estava instal·lat a Barcelona des dels anys vint i que, fins i tot, estava compromès amb el club. De fet, després de la seva dimissió, per culpa de l'11-1 contra el Real Madrid, va continuar vinculat al Barça.”

La feina de Finestres i Garcia Luque reivindica el paper de les figures que, com el marquès de la Mesa de Asta, van sostenir el FC Barcelona en una etapa en què la seva supervivència no era gens fàcil. “Les generacions actuals han d'agrair a aquests personatges que, tot i moure's en l'àmbit del bàndol guanyador de la Guerra Civil, van veure que la intromissió de les autoritats franquistes era tan ferotge que van fer de contrapès. El seu grau de compromís amb el club va ser tan gran que van lluitar contra els seus en uns anys molt difícils, la qual cosa té molt de mèrit”, comenta Jordi Finestres.

Inèdits

Entre les troballes més destacades en la investigació per a aquest llibre destaca, per exemple, l'aparició d'uns estatuts inèdits, de l'any 1940, a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Un document que desvirtuava completament els principis del barcelonisme, del qual el club no tenia constància i que aviat serà al museu. Jordi Finestres explica també que existeix una fitxa policial d'aquells anys dedicada al FC Barcelona, “com si es tractés d'un individu desafecte al règim, rojo y separatista.” El periodista i historiador agraeix, d'altra banda, la col·laboració de Manel Tomàs, responsable del centre de documentació del Barça, imprescindible perquè El Barça segrestat sigui una realitat.

Es presenta avui
La presentació d'‘El Barça segrestat' tindrà lloc avui, dijous 11 de desembre, a l'Espai 300 d'El Born Centre Cultural. Hi participaran, a més dels dos autors, el periodista Jordi Basté i l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté. L'acte començarà a les 19 hores.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)