Barça

BOJAN KRKIC

JUGADOR DE L'STOKE CITY

“Luis Enrique és molt poc comunicatiu”

L'exblaugrana considera que al tècnic asturià li està faltant entendre els jugadors

“S'ha guanyat el poder de decidir quan jugar i quan no, perquè és el líder del club”

Tot i la sanció, Bojan no veu la situació tan preocupant, perquè el Barça té “una plantilla molt completa”

Gerard Piqué, Ronaldinho i Thierry Henry són els futbolistes que més m'han marcat en la meva carrera
A Luis Enrique li està faltant entendre els jugadors. Veurem si la seva gestió és l'encertada al final de la temporada
En la Premier es respira un ambient molt sa de futbol, i per als jugadors d'atac és una competició molt atractiva
Si Bartomeu ha convocat eleccions és perquè era el millor per al soci. Tothom està content amb aquesta decisió
Cada jugador necessita uns estímuls per rendir, i Messi es vol sentir important, còmode i ben acompanyat

Si l'estabilitat és la base per construir un projecte, Bojan Krkic (Linyola, 28 d'agost de 1990) per fi l'ha trobada. A Stoke, amb un Mark Hughes que li està donant la batuta del joc, i gaudint de la Premier League, l'exdavanter del Barça explica a L'Esportiu de Catalunya com afronta aquesta nova etapa i aprofita per fer un extens repàs a la convulsa actualitat blaugrana.

Tot i el clima advers, a Stoke ha trobat un raig de llum.
És cert. Estic molt content perquè és un lloc on em trobo a gust, estic jugant en la meva posició i l'equip està en una bona dinàmica de joc. L'escenari és l'adient.
Ara està tenint més protagonisme, però l'inici no va ser fàcil. Què és el que més li va costar?
Bàsicament, jugar. Necessitava els minuts suficients per trobar-me bé, adaptar-me als jugadors i a l'estil. A partir d'aleshores, em van fer un pla específic per guanyar massa muscular, i actualment em sento molt còmode al terreny de joc.
Va tenir por que es repetissin algunes experiències negatives del passat?
Quan inicies un repte ja saps les situacions que es poden presentar. Si hi ha una circumstància que no va com un desitja, el que s'ha de fer és treballar per revertir-ho i aconseguir el que un vol. És el que vaig fer, el que continuo fent, i crec que és el camí correcte per al futur.
Què pensa de la Premier League com a lliga?
És una lliga molt maca, perquè els estadis sempre estan plens independentment del rival que tens al davant. S'hi respira un ambient molt sa de futbol i tot és molt vistós. Per als jugadors d'atac, amb espais, és una competició molt atractiva, i m'estic acoblant molt bé a aquesta cultura futbolística.
Hughes el fa jugar més endarrerit. Com es troba en aquesta posició?
És una posició que em dóna molta llibertat de moviments. No hi havia jugat en els últims anys i puc ajudar l'equip en moltes facetes, no només en el gol, sinó també en l'elaboració i en aspectes defensius. No he deixat mai de sentir-me futbolista, però un sempre vol gaudir d'aquest esport, i els anys anteriors no vaig disposar dels minuts que necessitava per progressar i ser feliç. Ara sí.
El seu futur a mitjà termini és a l'Stoke City?
El que vull és assaborir cada moment que em dóna el futbol i fer el que senti en l'instant que hagi de prendre decisions. Ara mateix em sento molt a gust aquí, amb els companys i l'entrenador. Pel que fa al futur, mai se sap què pot passar.
Té 24 anys, però ja ha passat per quatre grans lligues. Això és sinònim d'inestabilitat o d'experiència?
Ho interpreto com a experiència. Que et valorin en aquest món és molt complicat, perquè hi ha molts interessos i enveges. Al final, l'important és el que un sent. I, personalment, estic satisfet de les decisions que he pres i de les vivències que he acumulat. Tant en l'aspecte personal com en el professional, estic molt orgullós del camí que he fet.
Li agradaria tornar a jugar en la lliga espanyola?
L'espanyola és una lliga que conec amb profunditat, i si hi jugués estaria a prop de la meva família i els meus amics. Però jugar a l'estranger t'aporta moltes coses, estic en una lliga en què sempre havia volgut jugar i en vull gaudir. Fins quan? No ho sé.
I tornar algun dia al Barça?
El mateix. És clar que ho desitjo, però en aquest cas voler no sempre és poder. Vaig tenir el privilegi de créixer allà, després vaig estar quatre anys al primer equip i vaig ser partícip de la dinàmica més positiva de la història del club.
Des de la distància, quina opinió li mereix la reestructuració que s'ha fet de l'equip?
S'està vivint un moment difícil, amb destitucions de gent de la directiva, amb la convocatòria d'eleccions... Però el més important és que els jugadors quedin al marge de tot plegat i no els afecti. Vénen partits molt importants i han d'estar centrats a guanyar, almenys per l'afició, que no té la culpa de tot el que està passant.
El Barça passa una crisi institucional greu. La millor solució era la convocatòria d'eleccions?
Si Josep Maria Bartomeu les ha convocat és perquè era el millor per al soci i per al club. Percebo que tothom està content amb aquesta decisió, perquè es podrà votar un nou president, o l'actual, per dotar el Barça d'una estructura sòlida.
Com a soci ja té pensat el seu vot?
[Riu]. Sempre m'he portat bé amb tots els presidents que he tingut. Tinc molt d'afecte a tots els que es poden presentar, perquè han aportat coses positives al club, que és el que importa.
Sona amb força el nom de Joan Laporta, tot i que no s'hagi pronunciat oficialment.
En Joan Laporta va estar en la millor època del club, i si s'acaba presentant a les eleccions serà una opció molt vàlida.
Van fer fora Andoni Zubizarreta, Carles Puyol va marxar... Aquest club va a la deriva?
Si ha passat tot això és perquè la situació interna era prou incòmoda. De fet, ja fa temps que es rumorejava que no hi havia bon ambient, i si Bartomeu ha pres aquesta decisió deu ser perquè creia que era el millor per a la institució.
Fa uns dies vaig llegir a les xarxes socials que el Barça, després de molts anys, ha baixat de nivell a primera divisió. Hi està d'acord?
El Barça ha estat molt temps a un nivell molt alt. Al futbol, la gent et demana el que tu li dónes, i en aquest cas els jugadors blaugrana van donar molt a aquest esport. L'exigència és enorme, i mantenir aquell nivell no és gens fàcil.
Una de les figures més qüestionades és la de Luis Enrique. Què li està faltant per encaixar al Barça?
Li està faltant entendre els jugadors. Ell també ha estat futbolista i sap com se sent un vestidor, així que a final de temporada veurem si la manera que té de gestionar les coses resulta exitosa o no.
Vostè el coneix bé. Com és ell en les distàncies curtes, en la relació amb el jugador?
Luis Enrique és molt poc comunicatiu. Té clara la seva idea, treballa amb el seu staff el dia a dia al marge de la plantilla, i hi ha poc diàleg. Cadascú té una tipologia d'entrenament diferent, i aquesta és la seva.
S'està parlant d'un distanciament amb Messi. És difícil portar-se bé amb l'argentí tenint en compte la seva dimensió futbolística?
Messi és una persona que ha donat molt per a aquest club, i té un caràcter guanyador. És molt competitiu, i quan vaig compartir vestidor amb ell les coses anaven bé, de manera que no hi havia conflictes ni problemes. No sé si ara això ha canviat.
Com d'important és tenir content Messi perquè el Barça torni a guanyar?
Cada jugador necessita uns determinats estímuls per rendir, i Messi es vol sentir important i ben acompanyat, perquè és quan mostra la seva millor versió. Ha estat i és tan decisiu que s'ha guanyat el mèrit de triar quan jugar i quan no, perquè és el líder no només del vestidor, sinó també del club.
Se li faria estrany veure'l al Chelsea, amb Mourinho?
En el món del futbol cada dia hi ha una sorpresa diferent. Fins i tot el mateix Messi va dir en la gala de la Pilota d'Or que no sap què passarà l'any que ve.
Messi continua sent el millor futbolista del món, al marge del que digui la Pilota d'Or?
La FIFA concedeix aquest guardó al millor jugador d'un any natural. Premia, per tant, la regularitat, i si analitzem amb fredor les xifres no és un disbarat donar la Pilota d'Or a Cristiano Ronaldo. Va aconseguir una Champions que el Real Madrid buscava des de fa molts anys i, en l'aspecte individual, va mostrar la seva millor versió. Malgrat això, personalment considero que Leo Messi és el millor futbolista que hi ha ara mateix.
Creu que el Barça pot recuperar el nivell de l'època Guardiola?
Crec que és un error buscar contínuament la comparació amb aquell moment. Es pot jugar molt bé a futbol, es poden tornar a guanyar molts títols, però comparar no val la pena. Els jugadors que són allà fa molt temps que rendeixen a un gran nivell, però els que pugen al primer equip s'han d'adaptar i són moltes les peces que s'han d'encaixar. L'important és que any rere any el Barça aspiri a tots els títols i segueixi allà a dalt.
Com a jugador del planter, què li sembla la sanció de la FIFA pel cas de la Masia?
No sé exactament què es va fer malament al club, però hi ha unes lleis i s'han de complir. El que és evident és que en el món del futbol hi ha moltes injustícies, i ara al Barça no pot fer res més que acceptar el que li ve. Al marge d'això, i encara que no pugui fitxar en un any, el club té una plantilla molt completa, amb jugadors que estan entre els millors del món i, per tant, la situació no es tan catastròfica com alguns diuen.
Quin consell donaria a jugadors com Munir i Sandro, que han de ser els protagonistes del futur?
Tots els jugadors saben què és jugar a nivell professional. Els diria que treballin cada dia i que quan tinguin l'oportunitat estiguin preparats per afrontar la responsabilitat. Estan envoltats de molts bons jugadors, i estic segur que podran demostrar el seu potencial.
Quins records li queden de la seva etapa al primer equip del Barça?
En tinc moltíssims de bons, i també algun de dolent. El meu aprenentatge tant com a persona com a futbolista es va desenvolupar allà i, sens dubte, és una de les millors etapes de la meva vida. Vaig poder complir molts somnis: debutar amb la samarreta del Barça, jugar al Camp Nou, sentir l'estima del públic, fer el primer gol a l'estadi...
Amb la perspectiva dels anys, pot entendre més la posició de Pep Guardiola en relació amb vostè?
Em queda molt lluny en el temps i tothom sap el que va passar. Més enllà d'això, també va ser un moment molt bo en l'aspecte esportiu i, tot i que vaig viure etapes dures, em quedo amb el fet que vaig ser una peça important en aquell esquema. En definitiva, són situacions que passen en aquest món i s'han d'afrontar, però prefereixo quedar-me amb els bons moments.
Quins companys de vestidor l'han marcat més?
En Gerard Piqué és una persona que m'estimo molt, el conec des de la sub-21; en Ronaldinho en l'aspecte futbolístic, perquè crec que és el millor futbolista que he vist i amb el qual he pogut jugar, i també en Thierry Henry, que em va ajudar i em va donar molt de suport quan vaig pujar al primer equip.
Amb sinceritat, veu el Barça capaç de guanyar la Champions d'enguany?
No es tracta de ser políticament correcte, però en aquests moments està en els vuitens de final, s'enfrontarà amb el Manchester City i, tenint en compte la plantilla que té, aspira a guanyar-la. És cert que ha de millorar moltes coses, però el fet disposar de Messi i altres estrelles el fan ser candidat a tot. Vull pensar que el favorit és el Barça, però encara és prematur per dir-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)