Barça

Cap al millor trident

Entre Messi, Neymar i Suárez han marcat ja 80 gols en 41 partits, una mitjana d'1,95 dianes per duel superior a l'assolida pel trident format per l'argentí, Eto'o i Henry, que el curs 2008/09 va liderar l'històric triplet

1,95 dianes per partit. Aquesta és l'estratosfèrica mitjana de gols que acumulen entre Leo Messi, Neymar i Luis Suárez, i això que el davanter uruguaià es va perdre els onze primers enfrontaments de la temporada per la sanció imposada per la FIFA. I és que l'actual trident blaugrana va pel camí d'erigir-se en el més mortífer de la centenària història del club, superant unes dades que fins fa ben poc semblaven inabastables. Perquè quan la temporada 2008/09, la de l'històric triplet, Messi (38), Eto'o (36) i Henry (26) van marcar 100 gols entre tots tres, tothom es va estirar dels cabells, i amb raó, fent-se creus de com tres futbolistes irrepetibles havien signat 1,61 dianes per partit, una mitjana que va ser el pal de paller d'una temporada per a la història. Eto'o va marxar a l'Inter de Milà, i Henry va disminuir notablement el seu rendiment, però, a canvi, va aterrar Ibrahimovic (21 gols), va esclatar Pedro (23) i Messi, com a fals 9, va multiplicar els seus registres (47), un nou trident que, una altra vegada, va completar una excel·lent temporada golejadora, amb 91 dianes que van permetre al Barça completar el sis de sis, a banda de revalidar el títol de lliga i de quedar-se a les portes de la final de la Champions. I encara millor va ser el curs següent, en què la baixa d'un inadaptat Ibrahimovic va ser suplerta amb el fitxatge d'un altre golejador nat, David Villa, que tot i veure's desplaçat a la banda esquerra va acumular 23 dianes. Pedro, per la seva part, en va fer 22, mentre que Leo Messi es va tornar a superar amb una xifra d'una altra època: 53 gols. Entre tots tres, doncs, van marcar 98 dianes, amb una mitjana d'1,58 gols per partit, dada que es va traduir en la tercera lliga seguida i en la històrica Champions de Wembley, en què els tres membres del trident van veure porteria.

La ‘Messidependència'

La temporada 2011/12 va estar marcada pel fitxatge d'Alexis Sánchez i per la greu lesió de David Villa, circumstàncies que van minvar el poder ofensiu del trident blaugrana, que tot i així va igualar els 100 gols del curs del triplet. La dada, però, és enganyosa, ja que el 73% d'aquestes dianes les va fer un Leo Messi màgic, que va signar la millor Bota d'Or de tots els temps, amb 50 gols. Molt lluny del crac argentí van quedar els seus companys d'atac, ja que Alexis només va fer 14 dianes i Pedro, 13. I la dinàmica es va mantenir la temporada següent, en què de nou Messi va sobresortir amb escreix, amb 60 gols, però una altra vegada no va estar ben secundat pels seus companys d'atac, que encara van signar uns números pitjors. Alexis Sánchez es va quedar en 11 gols en totes les competicions, mentre que Pedro només en va fer 10. I és clar, en una situació tan evident de Messidependència com la que s'havia generat, tot el potencial ofensiu de l'equip corria el risc de trontollar el dia que l'argentí abaixés una mica el pistó, i això és precisament el que va succeir la temporada passada, en què Neymar va substituir Pedro al trident. El brasiler, encara en fase d'adaptació, només va aportar 15 gols en totes les competicions, mentre que Messi es va quedar en 41, una xifra excel·lent, però insuficient en un estat de dependència tan flagrant. De fet, tot i que Alexis Sánchez va signar la seva millor actuació personal com a blaugrana, amb 21 gols, el trident de la temporada passada és el pitjor de les darreres set campanyes, amb només 77 dianes i una mitjana d'1,31 gols per partit.

Torna la simetria

La solució era tornar als inicis, al trident format per Messi, Eto'o i Henry, en què tots tres eren protagonistes, i això depenia de reforçar l'atac amb un primera espasa del gol. I l'escollit, és clar, va ser l'actual Bota d'Or, Luis Suárez, un fitxatge que no podria haver sortit millor, ja que després de treure's la pressió del damunt ha començat a marcar gols, a banda de mostrar un gran enteniment amb els seus companys. Neymar, per la seva part, ha multiplicat el seu rendiment, i ja suma 26 dianes, mentre que Messi, sense la pressió d'haver de ser ell sempre qui tregui les castanyes del foc, ha tornat a la seva millor versió, ja que a banda d'acumular 41 gols està sobresortint també en la resta de les tasques del joc. Tot plegat s'ha traduït en una línia ofensiva que va pel camí de convertir-se en la millor de tots els temps. De moment, i després de 41 partits, entre tots tres sumen ja 80 gols, i això que encara queden entre catorze i dinou duels, depenent del bagatge en la Champions. Molt haurien de canviar les coses, doncs, perquè el trident que formen Messi, Neymar i Suárez no superi els 100 gols que van acumular entre l'argentí, Eto'o i Henry, els tres davanters que van acaparar bona part de les dianes del millor Barça de la història.

TOTS IMPORTANTS

Com en l'any del triplet, les dianes de l'equip tornen a estar força repartides

QÜESTIÓ DE TEMPS

Amb encara entre 14 i 19 partits per disputar-se, estan a només 21 gols del rècord

EN RATXA

Entre tots tres ja han fet més gols (80) que els que va fer el trident del curs passat (77)

Leo Messi torna a superar els 40 gols

Per sisena temporada consecutiva, Leo Messi ha superat la barrera dels 40 gols, una xifra inabastable per a la gran majoria dels davanters d'elit, i que certifica la increïble regularitat d'un futbolista irrepetible. Quan la temporada 2009/10, coincidint amb el seu pas al centre de l'atac, l'argentí va signar 47 gols, tothom creia que havia assolit un sostre, ja que, per exemple, havia igualat les 34 dianes en la lliga de Ronaldo. El xou de Messi, però, tot just havia començat, ja que les campanyes següents va marcar 53, 73 i 60 dianes, respectivament, unes xifres d'una altra època amb què va superar tots els rècords existents. Per això, quan la temporada passada només va celebrar 41 dianes, es va parlar de pèrdua de pistonada, i fins i tot d'una crisi de rendiment. Messi, però, ha tornat a recuperar l'excel·lència, i tot i jugar de nou a la banda dreta i assistir més que mai els seus companys, ja ha superat la barrera dels 40 gols, la qual cosa gairebé assegura una nova xifra només a l'abast del millor davanter de tots els temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)