Barça

Joan Laporta

Expresident del FC Barcelona i precandidat a la presidència

“Som garantia d'èxit”

Joan Laporta assegura que és la millor opció per gestionar l'èxit present i per assentar les bases del futur

L'expresident creu que l'entitat s'ha de posar al servei de Catalunya i acusa Bartomeu d'haver menystingut els principis del lema ‘Més que un club'

Em diuen que volen evitar que un independentista sigui el president del Barça, que això està creant inquietud
Paul Pogba
seria un gran
fitxatge per al Barça,
i tenim l'avantatge que l'Abidal és
molt amic seu

Les eleccions a la presidència del Barça van entrar en una nova dimensió en el moment en què Joan Laporta i Estruch (Barcelona, 29 de juny del 1962) va anunciar que s'hi presentava. L'expresident blaugrana pensa deixar-se la pell per convèncer el soci que el club necessita recuperar el seu model, que resumeix en quatre conceptes –Cruyff, la Masia, Catalunya i Unicef–, una manera de fer que considera antagònica a la de Bartomeu i que està convençut que és la que necessita el Barça per seguir al cim.

Per què ha de ser vostè el proper president del Barça?
Perquè tenim l'experiència i som els més preparats per gestionar l'èxit i assentar les bases de la propera dècada gloriosa.
Què aportarà Laporta?
Volem mantenir els èxits esportius actuals, retornar el que aquesta junta s'ha carregat i assentar les bases dels propers deu anys. Ja hem demostrat que som garantia d'èxit, perquè ja ho hem fet, i entenem que el nostre model és molt més sostenible i integra tota una sèrie de principis que permetran construir aquest futur adequadament. El model que representen Bartomeu, Rosell i companyia no és cap garantia, ja que està basat en la improvisació, la passivitat en els moments importants i en aprofitar-se del que els vam deixar. Es van allunyar de la filosofia Cruyff, que entenc com l'estil genuí de jugar a futbol admirat a tot el món, i que ells no es creuen. En veure que no se'n sortien, però, el van haver de recuperar.
Per què considera que s'ha desmantellat la Masia?
No han entès el que realment representa. Ells sempre han estat vinculats al futbol de base, desenvolupant projectes i negocis personals, del tot lícits, i no han donat la rellevància que ha de tenir la Masia i els seus jugadors. Tenen massa gent al voltant que s'ha dedicat a quedar-se jugadors i no ho han sabut aturar, i això ha provocat un desmantellament. A part, els responsables d'aquesta parcel·la no han tingut la capacitat a l'hora d'anar projectant la carrera professional de tots aquests joves. El seu somni és arribar al primer equip, però s'ha de planificar bé, l'han d'entendre bé els pares i el jugador. Des de l'Oriol Tort hi va haver una continuïtat, una manera de fer que es va transmetre, i ells van voler implantar un altre sistema que no ha sortit bé.
Pensa recuperar per a la Masia la figura d'Alexanco?
Sí, tornarà amb bona part del seu equip, i reforçats per cares noves que creiem que poden aportar molt.
Com valora la sanció de la FIFA?
És la demostració d'una falta de perspectiva i d'una gran prepotència. La FIFA els va avisar i ells ho van seguir fent. Feia la impressió que se sentien impunes. I el pitjor és que mantenen que ho tornarien a fer tot igual. I després, a més, van destruir tots els ponts que ja estaven fets amb les grans institucions del futbol, que van perdre el respecte que es mereix un club com el Barça, i la resposta és que no podrem inscriure jugadors fins al gener.
El Barça ha estat aquests darrers anys a l'altura del que necessitava Catalunya?
Ha estat ambigu, com els seus dirigents, sempre amb temors. Després les coses han acabat sortint, però no per iniciativa del Barça. Ells s'han dedicat a altres coses, com a impulsar demandes. Bartomeu, Rosell i companyia no fan propostes per a Catalunya, perquè pensen que el Barça és només un club de futbol. Per ells, el Més que un club no és cap declaració de principis, sinó només un eslògan. El Més que un club està basat en aquesta íntima relació entre el Barça i el país, un tema fonamental i, en aquests moments, majoritari. El Barça ha de tenir un compromís desacomplexat en el procés per la independència de Catalunya.
Si s'engegués una llista d'entitats de cara al 27-S, el Barça hi seria?
Si m'ho demanés el president, per descomptat. El Barça estarà a disposició del país per al que calgui i, no només això, ja que també aportarem tot el que puguem. Ja vam posar la senyera a la samarreta, vam impulsar la senyera més gran del món, vam promoure els productes catalans, vam ajudar tot el que vam poder les institucions que vetllen per la promoció de la llengua i la cultura catalana... Seguirem fent cultura de país.
En aquestes eleccions, el favorit és Bartomeu. Això el motiva?
Sí, és una motivació extra perquè fa que m'hagi d'explicar millor i, sobretot, aconseguir que el soci entengui per què ho fem. Aquests reptes m'agrada afrontar-los i assumir-los. A més, em motiva molt el moment que viu el país, que necessita un model com el nostre. Crec que Catalunya necessita un Barça amb una directiva desacomplexadament catalanista. En l'aspecte esportiu, ells poden inflar el pit per un triplet, que també ens sentim com a nostre, i nosaltres per un sextet. Tots tenim mèrits. Llavors, parlem de qui està més preparat per gestionar el club i per assentar les bases del futur, i aquests som nosaltres.
Creu que hi haurà joc brut?
Mai l'he fet i mai el faré. Jo l'única cosa que he aportat en aquest sentit és rebre demandes, les he guanyat totes i no n'he posat cap. Ara bé, ja m'han dit que em prepari. Em diuen que volen evitar que un independentista sigui el president del Barça, que això està creant inquietud en segons quins cercles i que Bartomeu, Rosell i companyia van als poders fàctics espanyolistes, els d'aquí i els de fora, dient que els ajudin perquè Laporta, un independentista, no sigui president. També m'han dit que en aquestes eleccions hi ha en joc uns interessos econòmics molt potents i que jo, en no estar en l'establishment, faig nosa.
L'acusen de fer dos bàndols...
Forma part de la seva hipocresia. No poden predicar la pau i la unitat del barcelonisme i després
dedicar-se a posar demandes als barcelonistes, i buscant arruïnar-los. He hagut de lluitar durant quatre anys, però he guanyat totes les demandes i estic net. La lliçó que ens ha deixat aquesta gent és que des del ressentiment no és pot construir res.
El primer gol de Laporta va ser el d'Abidal, però tots els precandidats diuen que és patrimoni del club...
La realitat és que si els socis ens donen confiança l'Abidal estarà amb nosaltres i serà el secretari tècnic, i de fet ja està treballant de valent. Hi haurà pocs fitxatges, ja que la plantilla és molt bona i, en un principi, no podrem inscriure jugadors fins al gener, però ell està treballant en el Barça dels propers deu anys.
Van trigar a arribar a un acord?
No, l'Éric és un home que està molt motivat i que té molts coneixements. És un jugador que ho ha guanyat tot, que té l'experiència, i quan parles amb ell només pots escoltar-lo i aprendre. Té moltes relacions en el món del futbol i és un home madur. A més, les seves circumstàncies personals l'han portat a madurar de manera que sap posar-se en el lloc d'un altre.
Creu que Paul Pogba seria una bona incorporació per al Barça?
Sí, seria un gran fitxatge. És jugador de la Juve i s'ha de respectar, però tenim un avantatge, i és que l'Abidal és molt amic seu.
I vostè de Raiola...
Sí, tenim bona relació. Ja ens vam entendre quan vam fitxar el Maxwell i l'Ibra i tenim una interlocució molt fluïda i sincera.
S'havia de renovar Luis Enrique abans de les eleccions tenint en compte que tenia contracte fins al 2016?
El que era evident és que Luis Enrique havia de seguir. És un entrenador que ha guanyat el triplet, que ha fet treballar uns jugadors de molt talent i que ha introduït variants noves en el sistema de joc. Van anunciar la renovació a corre-cuita i d'una manera desesperada, com la de Neymar, i quan sigui president ja mirarem tots els contractes que s'han signat i les seves clàusules, i especialment el de Qatar.
S'ho creu, que Qatar sigui l'única opció de patrocini?
Estic convençut que no és cert. El Barça és avui la gran referència mundial, i que només tinguis una oferta seriosa... Primer de tot, 60 milions ja em sembla poc, quan el United en cobrarà 70 per Chevrolet, i segon, no pot ser que sigui l'única oferta.
Quina explicació hi troba?
O treballen molt malament pel Barça, o treballen molt bé per a uns altres interessos. Entendria que presentessin diverses ofertes i que la millor econòmicament fos la del Qatar, però sembla que vulguin evitar qualsevol altra opció. Jo veig Qatar pertot arreu, a la sala de premsa, a l'arc de la sortida a l'estadi, al marcador electrònic, a la publicitat de l'estadi... Hi ha massa històries relacionades amb Qatar. Per això, si guanyo les eleccions serà un contracte que analitzarem a fons i explicarem al soci.
I llavors tornarà Unicef.
Sí, ja he dit que mentre ells són els de Qatar nosaltres som els d'Unicef. Recuperarem l'esperit solidari i de retornar a la societat mundial part del que ens ha donat, d'ajudar els més desfavorits i, especialment, els nens.
Bartomeu manté que vau deixar el club en fallida...
Dir això és una mentida i una vergonya. No hi ha cap banc que doni a un club en fallida un crèdit de 150 milions, i quan ells van aterrar al club hi havia un munt de bancs disposats. Em van carregar la compra de Villa i van vendre Touré per 30 milions, quan jo ja l'havia aparaulat per 32, un fet que encara han d'explicar. La realitat és que el club estava sanejat i ben administrat, amb un ingressos de 440 milions i uns beneficis acumulats de 110. Com que no podien posar-se cap medalla en l'àrea esportiva, van muntar una gran mentida en l'àmbit econòmic i, de passada, van facilitar l'entrada de Qatar. Fins i tot es van inventar aquella collonada de les fotocòpies en blanc i negre, però ara, gràcies a les seves mentides en el cas Neymar, el Barça està processat per corrupció i haurem de pagar 13 milions.
Vostè ja ha informat que hi haurà transparència.
Sí, ara que ens ho permeten les noves tecnologies donarem informació trimestral a tots els socis de la situació econòmica i financera, ja sigui a través d'e-mail o de correu ordinari.
La gran decepció ha estat el bàsquet. Què pensa fer?
Si jo sóc el proper president, Xavi Pascual continuarà. És un tècnic preparadíssim. Aquesta secció ha patit el domini de persones de dins el club que han mirat més pels seus interessos, i Bartomeu hi té molt a dir. Vull recordar que ja en la meva etapa li vaig haver de cridar l'atenció. Hi ha un executiu, a més, que no és de fiar, i ja li preguntaré al Txitxi Creus per què s'han deixat dominar per aquest individu.
Hi haurà Espai Barça?
A mi m'agrada dir-li Nou Camp Nou, i ja el vam impulsar nosaltres. Aquest és un tema que em va doldre, ja que vam treballar-hi durant cinc anys, fins a aconseguir un conveni amb l'Ajuntament. El projecte, a més, estava molt definit, amb un cost total de 240 milions, a part del nou Palau, mentre que el d'ara encara és molt abstracte. La junta, però, va dir que farien un conveni nou, amb totes les dificultats que això suposa, i passats aquests cinc anys no s'ha signat res. Si sóc el president miraré d'arribar a un consens, ja que és un projecte primordial.
Farà la grada d'animació?
Sóc el primer que la vol, però abans hem de treure els violents de l'estadi.
No estan fora ja?
Sembla que no. Això ho podré dir quan sigui president, però per les notícies que tenim dels grups d'animació, sembla que això encara no està resolt. No podem fer una grada d'animació i que et vingui la policia i et digui que no es pot fer perquè a la llista hi ha 100 criminals.
Recuperarà el projecte d'‘El gran repte'?
Sí, perquè el Barça no només pertany a Catalunya, sinó a tota la comunitat mundial. Hi ha persones que estan a milers de quilòmetres que tenen tot el dret a fer-se sòcies, i també a votar... quan hi hagi vot electrònic.
El vot electrònic és una reclamació que fan molts precandidats.
Ho vam intentar impulsar al seu dia, però ens van posar traves perquè deien que no era fiable. Ara, però, sí que hi ha sistemes, i el Barça s'adaptarà al present.
En els seus actes públics han aparegut força exjugadors donant-li suport, i dimarts ho va fer Guardiola. S'ho esperava?
No m'ho esperava i em va emocionar. Li va sortir del cor i em dóna molta força. Estic molt agraït a tots els exjugadors que m'estan donant suport. Tenim molt bons records plegats i és d'agrair que em truquin per preguntar com poden ajudar.
Tornarà la figura de Cruyff?
Sí, segur que m'ajudarà amb els seus consells, com sempre ha fet. És un amic i el respecto molt, i crec que sempre ha estat al Barça, ja que el club forma part de la seva vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)