Espanyol

Classe d'història a Oriol Junqueras

Polèmica. Joan Collet ofereix al president d'Esquerra Republicana ensenyar-li els documents de l'origen del color blanc-i-blau de l'Espanyol després que s'equivoqués en explicar-ho a la ràdio

Les eleccions són el 27 de setembre i els polítics busquen vots arreu amb actes i declaracions. I també en perden. Oriol Junqueras en va fer volar uns quants de Junts pel Sí i ho va fer precisament en l'àmbit que més domina: la història. El president d'Esquerra Republicana va explicar els orígens dels colors blanc i blau de l'Espanyol a la ràdio, però va oferir un relat gens ajustat a la realitat, que va indignar els periquitos. Joan Collet es va oferir per explicar-li com va anar la tria perquè no es torni a equivocar.

L'Espanyol va emprar diferents colors en els primers anys, fins que el 20 de febrer del 1910 es va optar pel blanc-i-blau en honor del blasó de Roger de Llúria. Això ho diu la documentació històrica, tal com va recordar ahir Joan Collet a Oriol Junqueras en una carta amable, que no amagava els tocs sarcàstics. “Comprenc perfectament que, malgrat la teva condició de notable historiador, l'àmbit del futbol no sigui precisament una especialitat que dominis tant com d'altres àmbits de la història”, es podia llegir en el web blanc-i-blau. El màxim dirigent d'ERC va parlar dels orígens dels colors del Barça a El món a Rac1, i després va continuar amb altres equips, i va atribuir el blanc i el blau, amb algunes excepcions, a la concessió del títol de reial per part d'Alfons XIII. I posava com a exemples el Madrid, l'Espanyol o el Saragossa.

Dos anys de diferència

Els colors blanc i blau es poden associar als borbònics en molts equips de la lliga espanyola, però no és el cas de l'Espanyol. Es van escollir dos anys abans de rebre el reconeixement d'Alfons XIII, que no va arribar fins al 24 d'abril del 1912. La carta oberta de Joan Collet convidava Junqueras a visitar l'estadi per llegir els documents històrics que detallen els orígens de l'Espanyol. El polític va recollir el guant i a través de les xarxes socials va respondre a la invitació: “Estaré encantat d'acceptar la seva invitació, senyor Collet. Escoltar i aprendre és quelcom irrenunciable. Gràcies!” Un detall educat, que no va calmar els ànims de l'afició blanc-i-blava, que des de dilluns al matí va convertir la relliscada de l'historiador en tema del moment (trending topic). Els seguidors reclamaven també una disculpa.

MÉS ENLLÀ

Els aficionats periquitos demanen una disculpa al dirigent polític
D'acord, @junqueras. Ja entenem que vénen setmanes de molta feina per a tots els representants públics, però ja saps on ens pots trobar
@rcdEspanyol
Orgullosos de la nostra gent, orgullosos dels nostres colors. «Orgullosos de nuestra historia. Orgullosos de ti»
@rcdEspanyol
Estaré encantat d'acceptar la seva invitació, Sr. Collet, president de @RCDEspanyol. Escoltar i aprendre és quelcom irrenunciable. Gràcies!
@Junqueras
Cada vegada que Junqueras parla de l'Espanyol munta un sidral. No sembla el millor per a algú que busca vots
@edudebatlle
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)