Internacional

CARLES VIÑAS

HISTORIADOR I INVESTIGADOR DE L'EXTREMISME ESPORTIU

“El que s'hauria de fer és suspendre l'Eurocopa”

Carles Viñas, historiador i expert en el fenomen del ‘hooliganisme', veu més viable donar per acabat el torneig “per tallar de soca-rel la violència en el futbol i evitar una altra tragèdia com la de Heysel”, que fer fora Rússia, “que d'aquí dos anys organitzarà el mundial”

Estudiós del món ultra
Carles Viñas és doctor en història contemporània per la UB i investigador de l'extremisme polític i esportiu. Bon coneixedor del fenomen del hooliganisme, és autor, entre d'altres, dels llibres El mundo ultra. Los radicales del futbol español (2005) i Tolerància zero. La violència en el futbol (2006).
M'ha sorprès sobretot la violència d'algunes escenes
i també la manca d'efectivitat dels cossos de seguretat

Els actes violents d'alguns grups d'aficions en l'Eurocopa, com sobretot els que es van veure a Marsella entre russos, anglesos i també ultres locals, han ocupat portades i estan sent la nota negativa de la competició. Carles Viñas, expert en el fenomen del hooliganisme, analitza per a L'Esportiu el perquè d'aquests fets i opina també sobre les mesures que s'haurien d'adoptar per intentar eradicar la violència en el futbol.

Molta gent ja pensava que les escenes de violència d'aquests dies en l'Eurocopa eren cosa del passat. Li sorprèn?
El que més em sorprèn és la violència d'algunes escenes i la manca d'efectivitat dels cossos de seguretat. Pensava que, després de més de tres dècades que fa que existeix aquest fenomen, serien més eficaços i s'ha vist que no ha estat així. És el que més m'ha sorprès.
Creu que amb l'amenaça terrorista, es pot haver menystingut el problema dels ultres?
Pot ser per diversos factors.
Podria ser que s'hagin dedicat més esforços a evitar un possible atemptat i que la policia francesa, que fa anys que adopta mesures en la lliga local, com impedir que els radicals viatgin, potser no han estat tan avesada a abordar aquest problema i que en certa manera, hi hagi una falta d'entrenament que ha afavorit aquest esclat de violència. De fet, el màxim responsable de seguretat va dir que les mesures eren eficaces i que no hi havia cap mancança.
Veient això, tem que es repeteixin aquestes escenes?
Crec que s'ha entrat en una espiral de difícil aturador. Es tracte d'una competició paral·lela en què es tracta de demostrar qui és el més fort. I encara podrien entrar en acció altres aficions ja que ningú vol quedar-se enrere. Per ells és una Eurocopa paral·lela i és innegable que, des de fa anys, els ultres de països de l'est han agafat el relleu a d'altres com els anglesos.
Què li sembla la multa de 150.000 euros de la UEFA a la federació russa?
Crec que només és de cara a la galeria i un pedaç per demostrar que es fa alguna cosa, però són sancions totalment ineficaces.
Curiosament, és la mateixa quantitat que la multa al Barça per les estelades...
Sí, es castiga gairebé igual l'exhibició d'una bandera que no és il·legal que l'organització d'actes violents. Sorprenent.
I d'expulsar la selecció russa si es repeteixen els episodis violents què me'n diu?
Totalment inviable, i més en el cas de Rússia, que d'aquí dos anys organitzarà el mundial. Seria més viable suspendre l'Eurocopa, que és el que s'hauria de fer si realment es volgués aturar la violència.
No seria una mesura molt dràstica? No n'hi ha cap altra?
Arribats a aquest punt potser és millor suspendre l'Eurocopa per evitar mals majors. O volem que es repeteixi el que va passar fa 31 anys a Heysel, on van morir 39 persones? Crec que no. O es talla de soca-rel amb una decisió realment contundent, o tot plegat es va repetint i de tant en tant tothom s'esparvera. Fa trenta anys que estem amb la mateixa cantarella.
I les amenaces d'expulsió no creu que poden fer que aquests grups violents es moderin una mica?
No, perquè al capdavall és una amenaça a les federacions, que no tenen cap tipus de control per combatre-ho, ni tampoc de cara als grups d'altres països.
Doncs com deia, d'aquí dos anys Rússia organitza el mundial. Què preveu?
Veient els antecedents del hooliganisme a Rússia, on hi ha un problema important des de fa dècades, ja que fa anys que hi ha grups, del CSKA, de l'Spartak o del Lokomotiv, que competeixen per l'hegemonia, no pinta bé. Quan no és als estadis queden on sigui, en boscos fins i tot, per mantenir la lluita. I a més hi ha casos flagrants de racisme. Cal afegir que els mecanismes de la policia per aturar-ho són ineficaços.
Però entrar a Rússia no és tan fàcil com fer-ho entre països de la Unió Europea. No creu que hi pot ajudar en aquest sentit?
És innegable que serà un handicap per als aficionats amb antecedents però el problema no vindrà de fora sinó que estarà a dins, perquè els hooligans russos voldran fer visible que els que manen al seu país són ells.
Sovint es diu que això no és futbol. Però el cas és que passen els anys i aquestes escenes es van repetint. Què en pensa?
És un dels errors que sovint es comet. Agradi o no, això sí que té a veure amb el futbol, i és per la dimensió mediàtica i social que té. Si l'esport més seguit arreu fos el bàsquet, doncs passaria amb el bàsquet. És un problema intrínsec als orígens del futbol, que va néixer vinculat a la classe baixa britànica, la masculinitat i la pràctica de la violència. Agradi o no, és així.
Què s'ha de fer, doncs, per eradicar la violència en el futbol?
Si realment es volgués evitar aquests episodis que són cíclics, tots els agents implicats haurien d'assumir responsabilitats. Detenir ultres de tant en tant no soluciona res. El problema s'ha de solucionar de soca-rel. Hi ha d'haver una voluntat real de posar-hi fi, perquè si no hi tornarà a haver una tragèdia.
I s'hi ha d'implicar tothom: cossos de seguretat, organització, estaments i federacions, futbolistes, tècnics...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)