Més bàsquet

L'altre Ante

Mundial 2014. El pivot del Barça és el que més rebots agafa (8,7) i el segon assistent (3,3) de Croàcia, però sis companys tiren més a cistella

Il·lustra l'article l'única cistella de camp d'Ante Tomic contra el Senegal. A la seva manera, una acció de ràbia i alliberament perquè, en aquest torneig, és estrany veure'l anotar un tir de camp, el pivot del Barça. Un pivot croat diferent del blaugrana. L'altre Ante, més acusat fins i tot que el de l'europeu de fa un any.

Tornem al partit contra el Senegal. En els 8:20 minuts que va jugar del primer quart, Tomic va capturar tres rebots, va donar una assistència, va rebre tres faltes i va anotar 3/4 tirs lliures. L'únic tir que va poder intentar va quedar registrat en l'estadística en forma de tirs lliures. Els altres dos que va llançar els va obtenir d'una falta rebuda carregant el rebot d'atac. En aquest primer quart s'hi resumeix el Tomic de Croàcia.

El cinquè jugador més utilitzat per Jasmin Repesa (23,7), el que més rebots agafa (8,7) i el segon que dóna més assistències (3,3), superat només pel base titular, Lafayette. Un Tomic utilitzat per obrir espais sota l'anella, jugant amb les mans a l'altura del tir lliure. Mai per tirar, sempre per fer córrer la pilota. D'un costat a l'altre o per assistir. Fa això, bloqueja i ataca el rebot ofensiu. De tant en tant, l'equip juga alguna situació per tal que rebi sota l'anella. Molt de tant en tant. Fins ara, Bogdanovic (43), Saric (29), Simon (24), Lafayette (21), Rudez (18) i Zoric (11) han llançat més tirs a cistella que ell (10) –una xifra, la seva, rectificada pels 22 tirs lliures de què ha disposat (7,3 per partit).

Són els dictats de Repesa, un patró que va aconseguir que Croàcia jugués unes semifinals d'un gran campionat per primera vegada en 19 anys. L'any passat, en l'europeu d'Eslovènia. En aquell campionat, Tomic va acabar amb 6,2 tirs a cistella per partit, només superat per Bogdanovic (14,2), Ukic (9,6) i Simon (6,9). Croàcia va acabar quarta.

En el Barça, la passada temporada, en l'Eurolliga en va intentar 7,8, només superat per Navarro. En l'ACB, només l'escorta i Marcelinho assajaven més tirs que els seus 7,1. Afegim-hi els tres tirs lliures intentats per partit i trobarem l'altre Ante.

La defensa de la pintura fa plorar

Un dels grans problemes que ha tingut fins ara Croàcia ha estat la defensa dels interiors rivals. En el debut contra Filipines, Andray Blatche va acabar amb 28 punts i 18 de valoració. Aquesta ha estat la seva màxima anotació fins ara. L'endemà, contra l'Argentina, va ser Luis Scola qui va anotar 30 punts i va tenir una valoració de 28, igualment, els seus màxims personals fins ara. I dilluns va ser Gorgui Dieng, el pivot senegalès dels TWolves, qui va acabar amb 27 punts i 30 de valoració, també els rècords del jugador. Ante Tomic hi té la seva part de responsabilitat, naturalment, però de les conegudes febleses defensives d'homes com Saric, Zoric, Rudez i Bogdanovic en parla una dada: amb Tomic al camp Croàcia té un +7,7 –el millor, juntament amb Lafayette–, mentre que entre els quatre companys citats sumen -1,3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)