FEB

El tren torna a les vies

El relleu a la banqueta de l'Spar té l'efecte positiu i tranquil·litzador desitjat i l'equip aclapara el Gernika

Cap jugadora local arriba als 28 minuts, un fet vital per deixar en 60 punts un rival que en feia 90

No és tan sols la sensació d'equip reconstituït, pacificat, reconduït, reencarrilat que va oferir l'Spar, pendent encara que totes les jugadores es retrobin a elles mateixes. Per valorar-ho més acuradament ens falta el rival i el context d'on venia. El Gernika arribava a Fontajau amb el segon millor atac de la lliga (71,5 punts) i era l'únic equip que havia passat de 90 punts, tres cops en els últims set partits, una fase amb sis victòries i una sola derrota per dos punts, contra el Conquero.

Doncs bé, aquest mateix equip perdia de 39 punts en el minut 35. I en 35 minuts havia fet 41 punts (80-41). I l'MVP de la jornada anterior, Brittany Miller, va acabar avorrida (-3). I la MVP de la lliga, Mosby, sort en va tenir de l'últim quart per maquillar l'estadística.

Una altra cara

Que l'arribada de Roberto Íñiguez ha desestressat l'equip i ha fet que algunes jugadores es reenganxin al positivisme és una obvietat. El cas de Gidden és el més evident però no l'únic. No sembla la típica reacció natural a un relleu tècnic, que sol tenir un abast temporal limitat. L'equip fa un altre efecte, certament.

Començant pel que és més evident –i ja anunciat pel tècnic–, l'Spar defensa ara en unes posicions exteriors que fins ara ni trepitjava. Per arribar-hi, però, cal rotació de banqueta, i n'hi va haver. Cap jugadora va actuar un quart sencer. Vuit peces al parquet en el primer quart. La novena (Iho López), en el segon i la desena (Eva Bou), en el tercer. Cap jugadora amb més de 27 minuts a les cames. Una altra manera d'entendre el bàsquet, indiscutiblement.

I no és que el Gernika fos un equip apàtic, al contrari. Alta pressió a la pilota i activitat al darrere, però insuficient per aturar Gidden, Ibekwe i Chambers. I en l'atac basc, Miller ni la tocava i, entre pèrdua i pèrdua (9 en el primer quart) només l'immens talent de Mosby i el rebot d'atac cotitzaven.

Demolidor

Quan l'Spar va clavar un 14-0 d'inici en el segon quart (37-14) va fer la sensació que ja es divertia per moments. El primer bàsquet visitant va arribar a 3:04 de la mitja part. Posant la pilota a dins i forçant faltes, l'Spar va sortir d'uns moments d'enfangament. No s'assenyalava res i pressionant a tota la pista i usant les mans, el Gernika va subsistir (49-33). Va ser l'últim alè, perquè del minut 24 al 35 l'Spar va fer un 31-8 i Íñiguez va voler que tothom trepitgés parquet prou minuts seguits per trobar-hi –o recuperar– sensacions agradables.

85
punts
és la màxima anotació de l'Spar aquest curs. Va arribar justament en un partit amb grans prestacions defensives.
Tinc la teoria que és dolent jugar 40 minuts. Va bé seure, llegir el partit, que l'entrenador parli amb tu i tornar-hi
Roberto Íñiguez
Vull que treballin bé cada dia. El partit és l'examen: si estudies t'anirà bé, però si estudies molt i molt, i no dorms, tindràs problemes
Hem d'estar molt contents dels tres primers quarts al darrere contra un rival que venia sent el màxim anotador i que ha patit per sumar
Ha sortit el partit que m'esperava. Amb un punt d'ansietat, amb molt bona actitud i alguna cosa per polir. Han jugat totes i estic content

Una nova perspectiva

Un cop dissipats els temors amb la convincent actuació de l'Spar, la jornada es va arrodonir amb la derrota del Conquero a la pista del reforçat Promete d'Andreu Bou. Aquest resultat canvia completament la perspectiva de l'Spar, que divendres es presentarà a Huelva amb la possibilitat de deixar el Conquero a dues victòries, un avantatge que, amb cinc jornades per disputar-se, seria gairebé definitiu per tenir el factor pista en les semifinals (probablement també contra el Conquero). Fins i tot en cas de perdre, les gironines no haurien dit adéu al segon lloc.