FEB

Una filosofia diferent

Bàsquet. Lliga Femenina. Amb un sol partit, queda clar que l'Spar de Roberto Íñiguez assumirà més risc a canvi d'intentar col·lapsar el rival

El pas d'aquell “les joves no estan prou preparades” a “és dolent jugar 40 minuts” no s'explica només per un canvi d'entrenador. És un canvi de model. Roberto Íñiguez té poc a veure amb Ramon Jordana, en la forma i en el fons. El tècnic vitorià, però, no canviarà tot el que voldria perquè sap que no hi és a temps, però val la pena aprofundir en alguns exemples que il·lustren la reorientació de l'equip.

“Si volem intensitat hem de fer rotacions. I jugar set o vuit minuts seguits quan estàs treballant fort a davant i a darrere és molt complicat.” La frase del tècnic basc s'ha traduït en dos aspectes molt visibles.

El nou segell

El primer canvi, la defensa. L'Spar posa més pressió a la pilota i a la línia de passada com a argument per guanyar una acció. Ser proactiu per forçar l'errada sense confiar tant en el rebot. El resultat de diumenge: més pèrdues forçades al Gernika (23) que a cap altre rival (el màxim eren 18 al Mann i l'Avenida). I una dada de recuperacions en consonància (9), el tercer millor valor de la temporada.

Per arribar a aquesta agressivitat calen cames fresques i cap net. Que cap jugadora actués deu minuts consecutius sense descans no s'havia vist en tota la temporada. Que cap del cinc inicial completés el primer quart, tampoc. La defensa de l'Spar de Ramon Jordana era la possible amb la filosofia del tècnic osonenc, més de posició –poques pèrdues forçades al rival– que de risc. Ara, si l'atac rival entra en col·lapse, fa l'efecte que assumir alguna pèrdua pròpia de més no serà un drama. Noemí Jordana va acabar sis partits dels 20 anteriors amb 40 minuts a les cames (i en la copa, 45) i mai, ni en el matx més favorable, havia baixat de 21. Diumenge, 25. Chambers només va jugar menys que diumenge (27) quan va reaparèixer després d'un procés infecciós que la va debilitar molt. En condicions normals, de 32 cap amunt. I el nombre de minuts d'Ibekwe o Gidden (23 totes dues) només ha estat inferior en circumstàncies excepcionals com ara lesions, molèsties o problemes de faltes.

Pocs canvis

“Hem afegit un parell de coses en atac al joc lliure, que em sembla fenomenal i que aprofitarem. Un parell d'aspectes que, quan et trobes en un cert caos o amb pèrdues de pilota, t'ajuden a tenir la sensació que s'està jugant alguna cosa més fixa, per a una jugadora concreta”, hi afegia Íñiguez després del triomf contra el Gernika. Certament, amb el talent de l'Spar es pot jugar amb pocs sistemes.

Tot i que la sensació de descompressió de l'equip és positiva i la victòria de diumenge sonora, seran els resultats els que determinaran l'èxit de la nova fórmula. I el tècnic també ho sap: “Avui –deia diumenge– era molt fàcil. Amb un canvi d'entrenador l'energia és alta i l'entrenador, si és intel·ligent, ho aprofita. El que és difícil és el que vindrà ara.”

AGRESSIVES

23
pèrdues
forçades al Gernika. Cap rival de l'Spar aquesta temporada n'havia acumulat tantes.
6
jugadores
–Jordana, Carbó, Chambers, Ibekwe, Gidden i Kuktiene– van jugar menys minuts que la seva mitjana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)