ACB

Bàsquet

Lliga Endesa

Joan Creus deixa el Barça

Lliga Endesa. El màxim responsable tècnic del bàsquet blaugrana els últims vuit anys fa dies que va comunicar al president Bartomeu i a Albert Soler que no continuarà la temporada vinent

Joan Creus deixa el FC Barcelona. Després de vuit temporades com a màxim responsable de la direcció tècnica del primer equip, Creus ha decidit no continuar en el club blaugrana. Amb contracte vigent fins aquest 30 de juny, la decisió està presa i meditada de fa setmanes i tant el president del club, Josep Maria Bartomeu, com el director d'esports professionals, Albert Soler, fa dies que en són coneixedors. També Joan Carles Reventós, director executiu de les seccions, i Xavi Pascual.

El dia a dia de vuit anys

Arribat als despatxos del Palau Blaugrana el maig del 2008, secretari tècnic les set primeres temporades i mànager general aquesta última, la determinació de Creus de deixar l'entitat ve de lluny i, tot i que hi ajuden poderosament les reiterades crítiques a la seva tasca, els resultats esportius de les dues últimes temporades no són el motiu principal de la decisió sinó un més.

En el transcurs de l'exercici 2014/15 el vallesà ja va anar interioritzant dubtes respecte a la seva continuïtat, forjats de mica en mica amb el pas dels anys en el càrrec. Incondicional de la discreció més absoluta tant en la victòria com en la derrota i de viure la vida en un segon pla, a Creus l'ha anat esgotant el dia a dia del càrrec i tot el que l'envolta, tant en l'àmbit intern, de club, com extern, d'entorn, igual que els viatges i la relació amb Pascual –en aquest darrer cas, producte de les respectives exigències que comporten els càrrecs.

Renovació a trossos

Amb tot això ja ben present, a Creus el va agafar de ple la situació d'interinitat en què va quedar la secció l'estiu passat a causa de les eleccions al club, un fet que va propiciar que renovés, a finals de juny, per un mes per continuar la seva feina i esperar els resultats dels comicis per parlar amb Bartomeu, l'únic dels candidats amb què es plantejava continuar. Així, a finals d'agost es va anunciar la seva renovació per una temporada, malgrat que Pascual, amb qui sempre havia anat lligat contractualment en el temps, tenia vinculació fins al juny del 2017.

El seu discurs en l'anunci del nou contracte era de manual, propi de l'home de club que sempre ha estat: “Serà la vuitena temporada. Em sento bé, també amb l'entorn i em sento amb suport. La decisió ha estat fàcil.”

En aquest últim exercici Creus ha estat el mànager general de la secció, “marcant els objectius i la planificació, la filosofia del primer equip i de la formació ajudat pel Rodrigo de la Fuente [secretari tècnic del primer equip] i pel Pere Capdevila [director del bàsquet de base]”, segons explicava ell mateix en la presentació del nou organigrama de les seccions, que es va fer a finals de l'octubre passat.

Home d'un entrenador, deixarà el Barça amb 12 títols, 41 incorporacions i una plantilla amb un gran marge de maniobra a partir del 2017, quan qui el substitueixi –Soler és qui l'ha de buscar– porti un any en el càrrec.

Bases
Tomas Satoransky
2020 (fins al 20 de juliol pot marxar a l'NBA)
Carlos Arroyo
acaba contracte
Exteriors
Juan Carlos Navarro
2017 (el contracte es pot cancel·lar si ho vol el jugador)
Brad Oleson
2017
Pau Ribas
2018
Àlex Abrines
2019
Stratos Perperoglou
2017
Marcus Eriksson
2018 (el club té una opció de tall aquest estiu)
Interiors
Ante Tomic
2018 + 1
Shane Lawal
2017 + 1
Samardo Samuels
2017
Moussa Diagne
2018
Joey Dorsey
acaba contracte
Justin Doellman
acaba contracte (el club té una opció fins al 2017)
Aleksandar Vezenkov
2019
Entrenador
Xavi Pascual
2017
41
incorporacions
fetes pel primer equip sota la responsabilitat de Creus. L'última, la de Dorsey, el mes de feber passat.
12
títols
amb el vallesà al timó: una Eurolliga, quatre lligues, tres copes i quatre supercopes a més de set lligues catalanes.

De la Fuente i Capdevila

A banda de Joan Creus, tant Rodrigo de la Fuente com Pere Capdevila també acaben contracte aquest 30 de juny. Incorporats tots dos a l'organigrama tècnic del club l'estiu passat, De la Fuente per exercir com a secretari tècnic del primer equip, tasca que fins aleshores feia Creus, i Capdevila per responsabilitzar-se del bàsquet de base en substitució de Jordi Ardèvol, van signar un contracte per una temporada. En aquest sentit, Albert Soler, en la presentació del nou organigrama de les seccions, remarcava: “Són contractes per un any, però creiem que és un formalisme. Estem parlant de projectes a llarg termini. Tindria poc sentit que penséssim i treballéssim en termes d'un any. Estan condicionats a un resultat de projecte global.” Soler es referia als contractes de Creus, De la Fuente i Capdevila. Amb el director del bàsquet de base, el club blaugrana ja ha iniciat les converses per ampliar la vinculació.

Només tres jugadors acaben contracte aquest 30 de juny

La situació contractual de la plantilla no permet, si no és a través de rescissions, gaire marge de maniobra. Només hi ha dos jugadors que a partir de l'1 de juliol queden completament deslligats del Barça, Carlos Arroyo i Joey Dorsey. Hi ha el cas de Justin Doellman, que acaba contracte si bé el club té la possibilitat de prorrogar-lo una temporada més. Si amb el passaport de Kosova finalment no ocupés plaça d'extracomunitari, la seva renovació seria un fet i en aquest escenari es podria estudiar renovar també Dorsey, que ocuparia plaça d'extracomunitari. En aquest cas, per perfil i per sou, tant Samuels com Lawal tindrien molts números per marxar i es buscaria un quatre i mig, amb bon tir de tres. Quant al perímetre, amb Navarro continuant una temporada més –si ell no trenca el contracte, aquest és sempre vigent–, tothom té contracte. Les vinculacions d'Oleson i Eriksson són les més fàcils de cancel·lar, però la seva baixa fitxa, juntament amb la seva condició de jugadors de formació, els dóna un plus. En el cas d'Eriksson, tallar-ho ara tindria un cost zero. On segur que hi haurà canvis és en la posició de base. A Arroyo no se'l renovarà i s'haurà de veure què passa amb Satoransky. Fins al 20 de juliol pot presentar una oferta de l'NBA i marxar, però econòmicament hauria de ser molt bona perquè li sortissin els comptes per pagar la clàusula i cobrar el que té signat amb el Barça a partir de la temporada vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)