Més hoquei

Tricentenari “il·legal”

El secretari d'estat per a l'Esport afirma que es tracten els jugadors de la selecció catalana com pasquins perquè portaran a la samarreta el “‹Catalans want to vote›”

Va enviar la carta fa un mes i ara ha sortit a la llum

Una carta del secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, en què tracta d'il·legal la copa Tricentenari d'hoquei sobre patins i en què afirma que els jugadors de la selecció catalana semblen pasquins publicitaris pel fet de portar el lema “Catalans want to vote” a la samarreta, ha portat al primer pla mediàtic aquesta competició que es jugarà demà i diumenge a Sant Sadurní d'Anoia. La selecció catalana feia temps que no disputava partits amistosos internacionals i, per celebrar els 300 anys dels fets de 1714, es va decidir que disputés una copa amb el Noia –l'organitzador–, i les seleccions de França i Suïssa, que s'estan preparant per disputar d'aquí a unes setmanes l'europeu a Alcobendas.

La carta de Miguel Cardenal es va escriure en resposta a una que va enviar al govern de l'Estat espanyol Joana Ortega, vicepresidenta del govern de la Generalitat, en què demanava que s'investiguessin els casos en què els cossos i forces de seguretat de l'Estat havien impedit l'exhibició en esdeveniments esportius de símbols i banderes com l'estelada. La carta deia que representaven anhels democràtics i pacífics i demanava que s'adoptessin les mesures pertinents perquè no es tornés a repetir. La carta de Joana Ortega, amb data del 2 d'abril, anava adreçada a la vicepresidenta del govern espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria, però va ser contestada per Miguel Cardenal, secretari d'estat per a l'Esport. La resposta tenia data del 9 de juny, cinc dies després que es fes la presentació oficial de la nova samarreta de la selecció catalana.

En la carta de Miguel Cardenal es parlava dels diferents conceptes de l'esport que tenien i es posava com a exemple la presentació de la samarreta de la selecció catalana amb el lema “Catalans want to vote”. Cardenal també expressava que ja havia advertit al secretari general de l'Esport Ivan Tibau que el torneig que es volia fer era “il·legal”, tot i que no deia per què, i afirmava que es transgredia l'esperit esportiu perquè es feien servir els jugadors com a pasquins publicitaris, i que es degradava l'activitat esportiva perquè era tractada com un instrument per difondre una causa partidista.

El president de la Federació Catalana de Patinatge, Ramon Basiana, va explicar ahir que sabien de l'existència d'aquesta carta des de feia setmanes, tot i que va veure la llum ahir, i que el seu contingut no havia fet variar gens la preparació de la competició. Els jugadors de la selecció catalana es van entrenar a la pista de Sant Sadurní dimarts i ahir al vespre, tal com tenien previst. Respecte a la il·legalitat de la copa, Basiana va dir que han seguit el que marca el reglament per als partits amistosos i que no es necessiten permisos de la Federació internacional (FIRS). Pel que fa a la samarreta i al lema que porta imprès, va ser clar en afirmar que no està escrit enlloc com han de ser les samarretes que porten els jugadors.

LA IL·LEGALITAT

El president de la FCP diu que s'ha seguit el que diu el reglament per als partits amistosos
Enlloc diu com han d'anar vestits, si així o aixà
Ramon Basiana
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE PATINATGE
Segueix tot igual, com estava previst. Estem molt tranquils, és un escrit de fa un mes
Hem seguit el que marca el reglament per a partits amistosos, no fan falta permisos de la federació internacional ni res

Resposta crítica de l'ANC

La sectorial d'esportistes de l'Assemblea Nacional Catalana va fer un escrit crític de contesta a la carta del secretari d'estat per a l'Esport en el qual lamenten el to i el contingut de l'escrit. Des de la sectorial de l'ANC van voler donar el seu suport absolut a la copa Tricentenari: “Una competició que té un esperit reivindicatiu més enllà de l'esportiu”, a la federació catalana i als jugadors. També van expressar que defensen plenament el fet que la selecció catalana llueixi: “Un lema que reclama el dret a decidir dels catalans.” Com que a la carta de Miguel Cardenal també es parla de les organitzacions dels Jocs del Mediterrani i els Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern, la sectorial d'esportistes es pregunta si això és una amenaça i hi deixaran de donar suport. Finalment, fan una crida als aficionats perquè assisteixin a la copa Tricentenari en forma de reivindicació festiva i pacífica.

Extracte de la carta de Miguel Cardenal

“Ja he advertit al secretari general de l'Esport del seu govern que el torneig que pretenen celebrar és il·legal.”

“Des del punt de vista dels esportistes, res transgredeix més l'esperit genuïnament esportiu que tractar-los com uns pasquins i degradar la seva noble activitat esportiva a instrument de difusió al servei d'una causa partidista.”

“La seguretat dels espectacles de masses obliga a restringir llibertats individuals.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)