Més esport

ASTRID FINA

SURFISTA DE NEU PARALÍMPICA

“Encara no m'acabo de creure que estigui a Sotxi”

La barcelonina va perdre una cama després de tenir un accident de moto fa dos anys

En cap moment es va rendir i divendres debutarà en els Jocs Paralímpics d'hivern, a la prova de surf de neu, en què és onzena del món

Imparable
Astrid Fina té 30 anys, va néixer a Barcelona i practica surf de neu des de del 2013. La diferència amb la majoria d'esportistes és que ella va perdre una cama fa dos anys, després d'un accident de moto. Va entrar a l'equip estatal perquè un amic li va recomanar que ho provés sense haver practicat mai surf de neu. En la darrera copa del món, va quedar onzena en la classificació general i va aconseguir el bitllet per als Jocs d'hivern de Sotxi. Divendres complirà un somni
Només m'he entrenat sis mesos
a la neu. Arribar
als Jocs d'hivern
per a mi ja és un triomf absolut

La vida d'Astrid Fina va canviar fa cinc anys. Un accident de moto i tretze operacions més tard, un bacteri als ossos del peu dret obligava a amputar-l'hi a l'altura de la tíbia. Dos anys de lluita. Abans de l'accident era dependent en una
joieria i treballava més de vuit hores al dia. Aquesta setmana participarà en els Jocs Paralímpics d'hivern a Sotxi 2014.

Està preparada per debutar en uns Jocs?
Crec que sí. Fa una setmana que sóc a Sotxi, aclimatant-me a la ciutat, entrenant-me, però mai se sap. Per mi arribar aquí ja és un somni.
Un somni recent. Quant fa que practica surf de neu?
Poc temps, no arriba als dos anys. I encara més greu, d'entrenaments amb neu natural, només n'he fet al voltant de sis mesos.
Com va arribar a l'equip paralímpic d'hivern?
Un amic es va assabentar que es farien les proves per accedir a l'equip estatal i em va convidar a presentar-m'hi. Em va dir que el no ja el tenia, que no hi perdia res. M'hi vaig presentar havent fet surf de neu dues vegades a la meva vida, i per sort vaig ser l'única noia que s'hi va presentar, així que em van agafar.
Va aconseguir entrar a l'equip sense gairebé haver fet cap pràctica de surf de neu?
Més o menys. Això, en part, va ser positiu, perquè em van poder entrenar com van voler, em van dirigir i sembla que ha anat bastant bé.
Llavors va arribar la informació que el comitè internacional havia decidit incloure el surf de neu com a esport paralímpic. Com li va caure la notícia?
Va ser la millor notícia de la meva vida. Quan m'ho van dir, no m'ho podia creure: si aconseguia quedar entre les setze primeres de la copa del món, podria estar als Jocs de Sotxi.
Com li va anar en la copa del món?
En la darrera etapa, a La Molina, vaig quedar novena en una prova i vuitena en l'altra. En total vaig fer onzena en la general, bastant lluny de les favorites, però molt contenta d'arribar als Jocs.
Com està veient la participació dels seus companys a Sotxi?
Crec que estem fent un bon paper. El basc Jon Santacana ja ha aconseguit una medalla, i en general estem satisfets amb el que estem fent als Jocs.
Creu que té possibilitats de guanyar alguna medalla?
Jo no, jo quedaré de les últimes. La resta de participants fa més anys que competeixen i tenen més experiència, però el premi és ser-hi. Sóc aquí i encara no m'ho acabo de creure.
Dels Jocs Olímpics ens van arribar imatges que feia la sensació que a Sotxi 2014 s'havia anat amb presses. Ha notat problemes a les instal·lacions?
Nosaltres no, com a mínim
fins ara. L'hotel és genial, els lavabos són individuals i no hem vist cap llop a la vila olímpica
[riu].
Per als que no coneixen els Jocs Paralímpics, com es divideixen les categories?
En l'àmbit estatal hi ha dues federacions, per als discapacitats físics i per als visuals. En els Jocs treballem conjuntament tots sota el Comitè Paralímpic Internacional. Jo formo part dels discapacitats físics, en què hi ha divisions segons el grau, però com que és el primer any que el surf de neu participa en uns Jocs, les categories encara no estan definides.
Això pot generar avantatges a alguns competidors?
Segur que sí. No estem en igualtat de condicions un amputat tibial, un femoral o un doble amputat. És un problema que han de solucionar.
A més, van suprimir les proves per a discapacitats físics a les extremitats superiors. Per què?
Un problema de pressupostos. No hi havia diners per a tantes medalles, així que van haver d'escollir i va sortir el surf de neu. A l'equip espanyol hi ha Adrián García, que la setmana passada va quedar tercer en la copa del món i que no és a Sotxi amb l'equip. Ell té un problema en un braç i no ha pogut venir.
Què opina de la possibilitat que hi hagués uns Jocs d'Hivern a Barcelona en el futur?
Sincerament, m'encantaria. És casa meva i poder-hi competir seria genial. A més, ajudaria a les federacions d'hivern, milloraria les infraestructures i les carreteres fins a la muntanya...
I els esportistes?
També, és clar. Cada vegada en som més, i uns Jocs ens ajudarien a seguir millorant cada any. Al 2022 no podrà ser, però al 2026, per què no?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)