Rugbi

El retrobament

Els dos grans equips de la història del rugbi català es tornen a enfrontar en un partit de lliga després de sis anys

Balsalobre (Santboiana) i Guerrero (FC Barcelona) parlen d'un duel més igualat del que diu la classificació

La UE Santboiana i el FC Barcelona, els dos clubs de referència de la història del rugbi a Catalunya, no s'enfronten en un partit oficial des del 2008, temporada en què l'equip blaugrana va perdre la categoria. Des de llavors les dues entitats n'han vist de tots colors. A can Barça, fins i tot es va témer per la vida del rugbi quan el club va anunciar, el 2011, una gran retallada en les ajudes econòmiques per a les seccions amateurs.

En el duel de demà (a les 12 al Baldiri Aleu) no només es tornaran a enfrontar els dos equips en un duel oficial, sinó que alguns antics companys es retrobaran sobre el camp. Per exemple, els dos capitans, Sergi Guerrero (FC Barcelona) i Josep Balsalobre (UE Santboiana), que van jugar plegats a Sant Boi durant quatre temporades. L'Esportiu va reunir tots dos jugadors al Balidiri Aleu per parlar amb ells no només d'aquest enyorat partit sinó de la situació del rugbi a Catalunya i a la resta de l'Estat.

“Tot i que la Santboiana ha guanyat tots els partits i nosaltres els hem perdut, crec que serà un derbi intens perquè ells tenen la pressió de mantenir el lideratge i nosaltres, la de guanyar el primer partit”, assenyala Guerrero, un tercera línia determinant en l'ascens del Barça la temporada passada. Guerrero es va formar a l'escola del CN Montjuïc abans de fer el salt a la Santboiana, conjunt amb el qual va jugar set anys (2005-2012) i va ser dues vegades campió de lliga. Serà el primer cop que salti al Baldiri Aleu com a visitant. També ho faran Oriol Garcia i Omar Miñino. “Serà una sensació nova, però tenim molt bona relació entre tots els jugadors”, diu.

De les cinc derrotes en les cinc primers jornades n'han après algunes lliçons: “Perdem de pocs punts, però no m'agrada parlar de mala sort, sinó d'errors puntuals que hem de solucionar i que ho podem anar fent, som un bon equip, i si fem les coses bé podem mantenir la categoria.”

Josep Balsalobre, que aquest any s'estrena com a capità amb 26 anys, és, com tants d'altres jugadors que s'han fet un nom a Sant Boi, fill d'un antic jugador. Reconeix que la rivalitat amb el Barça ja no és la mateixa que en els anys daurats de la copa de Catalunya, quan els partits eren tot un clàssic de l'esport català. “Ara el Barça de rugbi va i ve, però l'equip que han construït aquests darrers anys té recorregut, perquè és una bona barreja de joventut i experiència”, assenyala. El pilar de Sant Boi entén que la seva situació en la taula és enganyosa. “Han estat a punt de guanyar el Cisneros i el Salvador, dos dels favorits per al títol; a nosaltres ens hauria convingut que vinguessin sense tantes urgències”, hi afegeix.

Balsalobre va ser un dels protagonistes de la final de lliga del 2013, quan la Santboiana va perdre en l'últim minut contra el VRAC (27-25). El joc i la posició de l'equip conviden a l'optimisme i a la possibilitat d'esborrar aquell episodi. “Som realistes, en la reunió de principi de temporada vam deixar clar que el nostre objectiu era acabar entre els quatre primers en la fase regular; hi ha molts factors que entren en joc, com ara les lesions; de moment tenim sort.” El jugador remarca l'adaptació dels jugadors forans a l'equip, no només al sistema de joc que el neozelandès Lewis Williams, sinó en l'àmbit personal. “Tot i que vénen de diferents llocs del món, se'ls veu amb un compromís amb l'equip, i això ens està fent més forts”, explica el jugador, que igual que Guerrero admet que a la divisió d'honor gairebé tothom juga a rugbi “per amor a l'art”. “Tenim algunes judes, però és un esport dur i no tothom pot compaginar-lo amb els seus compromisos.

LA PRÈVIA

Vaig jugar set anys en la Santboiana, i jugar-hi de visitant serà una sensació nova per a mi
Sergi Guerrero
CAPITÀ DEL FC BARCELONA
A la divisió d'honor pràcticament tots els jugadors som amateurs, juguem per amor al rugbi
Josep Balsalobre
Capità de la UE Santboiana

L'altre “clàssic” es jugava als anys 30

Als anys trenta no només el Barça disposava d'una poderosa secció de rugbi, sinó també el Real Madrid. Els dos grans Barça-Madrid d'aquells anys van arriba en dues finals a un partit dels campionats d'Espanya del 1930 i del 1932. En la primera, l'equip català va tombar el Madrid en la final al cap de les Corts (39-3). Dos anys després, la final es va jugar a Madrid, i també va acabar amb triomf blaugrana (3-20). A Sant Boi, la victòria del Barça més recordada és la de la final de la copa del 1966, que els culers van aconseguir endur-se cap a casa gràcies a una marca de l'internacional Rocabert. A partir dels anys 90, la Santboiana va passar a dominar clarament el rugbi a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)