Rugbi

El líder es fa valer a casa

Rugbi. La UE Santboiana bat amb autoritat el Barça al Baldiri Aleu en el primer derbi dels últims sis anys i referma el seu lideratge després d'una segona part magnífica

BARÇA 13

Santboiana32

La UE Santboiana va demostrar ahir per què és l'actuar líder de la divisió d'honor amb una victòria contundent contra el FC Barcelona (32-12) en el derbi de la lliga, el primer que es jugava en els últims sis anys. El marcador, amb tot, va acabar sent enganyós, sobretot per l'esforç titànic de l'equip blaugrana en la primera part, que va acabar amb 5-8 per als visitants. En la segona, va aparèixer finalment el talent i el gran joc ofensiu dels locals, que liderats per Tapu i Nil Baró van passar finalment per sobre dels esforçats jugadors culers.

El partit, que va començar després que sonés Els Segadors i amb les graderies a vessar, va tenir uns primers minuts sorprenents. La Santboiana, apàtica, va veure's sorpresa per una marca de l'ala francès Antonin Kurzmann. Amb el marcador a favor, els jugadors de Ricardo Martinena es van sentir reforçada la seva moral i van obligar els de casa a jugar amb els peus i a sentir-se incòmodes. El Barça va mantenir el control i Rafa Staat va clavar al minut 31 un cop de càstig que deixar el públic encara més fred (0-8).

La Santboiana havia de reaccionar i abans del descans el talonador Alfons Duran va trobar finalment un forat per anotar (5-8). Tapu no va encertar en la transformació i el partit va arribar a la mitja part.

En la segona, tot va canviar, i ben aviat. Tot just començar, Nil Baró, que en el seu retorn al club està sent un jugador determinant, va completar un contraatac (9-8) i Tapu no va fallar en la transformació (12-8). Amb el marcador a favor, la Santboiana va començar a sentir-se bé sobre el terreny de joc. Amb Tapu com a director d'orquestra, un altre cop Nil Baró, el millor arrière del rugbi català, va completar un altre atac anotant sota pals. Va ser la jugada del partit: Baró va clavar una puntada llarga i amb un esprint prodigiós va superar totes les línies defensives dels visitants per anotar. El partit semblava trencat, sobretot quan Tapu va anotar un cop de càstig –i mai més ben dit– que situava en el marcador un clar 22-8.

El Barça, amb tot, va voler deixar palès que també té cops amagats i el mig de melé argentí Daniel Cambiasso va anotar la segona marca de l'equip amb una acció individual de molt de mèrit (22-13).

La Santboiana va buscar amb empenta la quarta marca que li donés el punt de bonificació ofensiva. La va trobar gràcies a Fede Gonález. La jugada permet a l'equip de Sant Boi consolidar-se encara més en el primer lloc de la taula. Romu, que havia entrat des de la banqueta, va afegir-se a la festa amb un cop de càstig en l'última jugada.

El Barça, que encadena sis derrotes en les sis primeres jornades, no va poder afegir el punt de bonificació defensiva a la taula, però va demostrar ser un equip prou sòlid per competir amb els grans rivals. La Santboiana, de moment, és inaccessible.