Més esport

Cúrling

Pànxing, a l'europeu

El club de Puigcerdà competirà en el campionat d'Europa, d'aquí a quinze dies a Suïssa

És habitual en la disciplina convocar l'equip sencer

“Com que és un esport en què l'equip és molt important, solen fer-ho així”, diu un dels jugadors, Carles de Moxó

El Cúrling Puigcerdà Pànxing disputarà el campionat d'Europa, del 22 al 30 de novembre a Champery (Suïssa). “Hem estat l'equip escollit per la federació espanyola. És una competició per països i hi anem nosaltres, amb un cinquè jugador que és de l'Sporting Olla de Lliçà d'Amunt”, explica Carles de Moxó, un dels quatre integrants de la formació cerdana juntament amb Jordi Mas, Jordi Diví i Eduard Ferrer, que es completarà amb Carlos Lorente com a suplent. Una situació, que se seleccionin clubs en lloc de jugadors, habitual en el cúrling: “Com que és un esport en què l'equip és molt important, solen seleccionar equips. Aquest any vam quedar tercers en el campionat d'Espanya. El més lògic hauria estat que seleccionessin els dos primers, però tenien problemes de jugadors i la federació va decidir enviar el tercer, que era el millor que estava complet”, argumenta. El conjunt català, que jugarà per primer cop a Europa –una jugadora del club va competir-hi abans amb l'Olla, el degà de l'esport a Catalunya, i una altra ho havia fet en categoria júnior amb Espanya– comparteix grup amb Hongria, Polònia, Romania, Gal·les, Àustria, Bèlgica i Finlàndia. Els dos primers classificats pujaran a la primera divisió i l'últim baixa a tercera. És el finès un dels candidats a l'ascens, per la seva condició de potència, com explica De Moxó en referència al sistema de selecció que segueixen: “Els països bons, amb el Canadà al capdavant, acostumen a fer eliminatòries per anar als campionats. I, normalment, hi va l'equip sencer i, com a màxim, el cinquè d'un altre, com nosaltres. També són capdavanters Escòcia, Suïssa, Noruega, Dinamarca o Finlàndia.”

Difícil

A Catalunya hi ha quatre equips més, en la lliga: Barcelona, Lliçà, Val d'Aran i Berga. I el cerdà es pronuncia clarament a favor de la independència. Un dilema, haver de representar Espanya: “De moment no ens ho hem plantejat. Sí que ens va costar bastant decidir-nos, i és una situació complicada perquè és un esport molt amateur i ens costa molt practicar-lo, i això és el màxim que un esportista de cúrling català pot jugar. Sí que és una decisió difícil, però, és clar, si no ho fas així... Esperem que d'aquí a un o dos anys ho puguem fer com a catalans, perquè seria molt més maco. Però de moment està muntat d'aquesta manera”, afirma Carles de Moxó.

2004
El cúrling és a la Cerdanya des de fa deu anys. Després d'un curs d'iniciació, alguns dels seus alumnes van crear la secció del Club Poliesportiu Puigcerdà i ara són el club amb més jugadors (23 de 100, set dels quals són júniors) i títols, i l'amfitrió de la lliga catalana, que s'hi disputa en quatre caps de setmana. El febrer d'aquest any, durant els Jocs de Sotxi, es va fer un altre curs d'iniciació, amb cent participants.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)