Atletisme

Barcelona, a l'aparador

La capital catalana aspira per segona vegada a ser escollida per organitzar el mundial d'atletisme, aquest cop per a l'edició del 2019

Competeix contra les possibilitats econòmiques de Doha i la tradició atlètica d'Eugene

L'alcalde de Barcelona Xavier Trias encapçala la delegació de la capital catalana a Montecarlo, que avui intentarà exhibir les seves millors cartes per ser escollida com a seu del mundial d'atletisme del 2019. Les altres ciutats candidates, Doha (Qatar) i Eugene (Estats Units), faran el mateix per mirar de seduir i convèncer els 27 integrants del consell de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) que la seva és la millor proposta.

La Salle d'Or de l'Hotel Fairmont serà l'escenari de l'última de les exposicions de les tres ciutats per defensar les seves respectives candidatures. Serà l'últim tràmit després que al setembre s'hagués tramès el document tècnic de la candidatura i que a l'octubre una comissió de la IAAF avalués la logística i les instal·lacions de les tres ciutats sobre el terreny. Cada ciutat disposarà de 30 minuts per exposar les virtuts del seu projecte i, posteriorment, la IAAF tindrà 15 minuts més per plantejar possibles qüestions. La delegació barcelonina intervindrà en segon lloc (10 h) rere Eugene (9 h) i Doha (11h). A la 1 de la tarda es proclamarà el nom de la ciutat guanyadora i, tot seguit, es procedirà a la roda de premsa del president de la IAAF, Lamine Diack, acompanyat del secretari general Essar Gabriel i el director de comunicacions, Nick Davies, a més de representants de la candidatura escollida.

La d'avui serà la segona temptativa de Barcelona per organitzar un mundial absolut d'atletisme. Ja ho va provar el 2007 a Mombasa (Kenya) amb el campionat del 2013 a l'horitzó, però els dirigents de la IAAF es van decantar per Moscou. L'aleshores alcalde Jordi Hereu va dir que persistirien per aconseguir-ho més endavant. La capital catalana també ho hauria pogut provar per als del 2017, però el president de la Federació Espanyola d'Atletisme, José María Odriozola, hi va renunciar, conscient que no tenia cap possibilitat de superar Londres, liderada pel vicepresident de la IAAF, Sebastian Coe. En certa manera, els dirigents de la IAAF estan ara en deute amb Barcelona després d'haver organitzat el mundial júnior del 2012 i la gala del centenari d'aquest organisme, a finals del mateix 2012. El mundial absolut e 2019 seria, per tant, el colofó per a un Estadi Lluís Companys que ja ha estat l'escenari de la copa del món del 1989 i dels Jocs Olímpics del 1992. Més recentment, també s'hi ha organitzat l'europeu del 2010, cita que es va aprofitar per rentar la cara a la instal·lació i canviar el tartan clàssic de color argilós pel blau marítim que llueix ara. El mundial d'atletisme és el tercer esdeveniment esportiu amb major seguiment mediàtic rere els Jocs Olímpics i el mundial de futbol. Les pròximes edicions del campionat seran el 2015 a Pequín i el 2017 a Londres.

L'ANUNCI

13 h
L'hora
prevista per anunciar la ciutat guanyadora. L'ordre d'intervenció de les candidatures serà: Eugene (9 h), Barcelona (10 h) i Doha (11 h).
EUGENE
(Estats Units)
A favor:
tradició atlètica i té tot el suport de l'atletisme dels Estats Units, que mai ha organitzat un mundial absolut. S'hi organitza una prova de la Lliga del Diamant.
En contra:
és una ciutat amb pocs habitants –uns 150.000–, amb un aeroport petit i poca infraestructura hotelera. També té un estadi petit, amb capacitat per a 12.000 aficionats, i antiquat. És la seu de Nike i un dels principals patrocinadors de la IAAF és de la competència, Adidas.
BARCELONA
(Catalunya)
A favor:
capacitat organitzativa provada, infraestructura hotelera i instal·lacions esportives.
En contra:
‘eventual' inestabilitat política. El president de la Federació Espanyola d'Atletisme, José María Odriozola, va admetre que en la visita a Barcelona la comissió d'avaluació de la IAAF es va interessar pel procés sobiranista que viu el país. A l'Estat espanyol ja s'hi va organitzar un mundial, el 1999 a Sevilla.
DOHA
(Qatar)
A favor:
capacitat econòmica i possibilitats per gastar-lo. Estant reformant l'estadi. Com en el cas d'Eugene, ja és l'escenari d'una de les reunions de la Lliga del Diamant.
En contra:
el campionat no es podria fer a l'agost per la calor. S'hauria de posposar fins a finals de setembre o principis d'octubre, amb temperatures mitjanes de 37-38ºC, de màxima, i 28-29ºC, de mínima, i una humitat del 90%.
Els 27 membres
Lamine Diack
(Senegal)
Robert Hersh
(Estats Units)
Dahlan J. Al Hamad
(Qatar)
Sebastian Coe
(Gran Bretanya)
Serguei Bubka
(Ucraïna)
Valentin Balakhnitxev
(Rússia)
Alberto Juantorena
(Cuba)
Roberto Gesta
(Brasil)
Jung-Ki Park
(Corea del Sud)
Helmut Digel
(Alemanya)
Nawal El Moutawakel
(Marroc)
Abby Hoffman
(Canadà)
Isaiah Kiplagat
(Kenya)
José M. Odriozola
(Espanya)
Hansjörg Wirz
(Suïssa)
Hamda Kalkaba
(Camerun)
Katsuyuki Tanaka
(Japó)
Anna Riccardi
(Itàlia)
Pauline Davis
(Bahames)
Geoff Gardner
(Illes Norfolk)
Sylvia Barlag
(Holanda)
Ahmad Al Kamali
(Emirats Àrabs)
Frank Fredericks
(Namíbia)
Irena Szewinska
(Polònia)
Bernard Amsalemm
(França)
Zhaocai Du
(Xina)
Víctor López
(Puerto Rico)

Capital esportiva, de la innovació i la tecnologia

L'alcalde Xavier Trias tancarà el quart d'hora d'exposició de la candidatura de Barcelona a l'hotel Fairmont de Montecarlo. Abans, i per ordre d'intervenció, defensaran el projecte barceloní: José María Odriozola, president de la Federació Espanyola d'Atletisme i membre del consell de la IAAF; els atletes catalans Berta Castells i Noel del Cerro; Maite Fandos, tinenta d'Esports de Barcelona; Josep Miquel Piqué, director de l'Oficina Creixement Econòmic de l'Ajuntament; Ivan Tibau, secretari general d'Esports de la Generalitat; i Miguel Cardenal, secretari d'estat per a l'Esport. En la seva exposició, els ponents destacaran els actius de Barcelona com a capital esportiva i el llegat que els mundials deixarien a la IAAF i al món de l'atletisme, molt vinculat a un nou model de mundials en els quals la tecnologia hi pot jugar un paper clau. Ahir, l'alcalde va manifestar que en cas de no sortir escollits ho tornarien a intentar per al 2021. Si és la candidatura més votada, les dates del campionat serien del 3 a l'11 d'agost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)