Més esport

El món als seus patins

Els vuit campionats del món aconseguits en la darrera dècada fan de l'equip garrotxí un dels grans referents esportius de Catalunya

Les campiones celebren les festes però també entrenen el xou del 2015

El CPA Olot ha estat escollit millor equip femení català del 2014, un mèrit que es podria traslladar a tota la dècada. Els resultats, que són freds però matemàticament irrefutables, ho deixen clar. Des del 2004 els diferents equips que ha dirigit Ricard Planiol han sumat vuit títols mundials i dos subcampionats, afegint-hi que el club no va poder desplaçar-se al mundial del 2008 per raons econòmiques. Gràcies als seus èxits, fruit d'una feina constant i el sacrifici encomiable d'una disciplina totalment amateur, el patinatge ho pogut tenir un cert impacte mediàtic. De fet, el canal Esport 3 dedicarà demà un especial al CPA Olot a partir de les deu de la nit.

Des de L'Esportiu hem considerat que l'equip mereixia celebrar amb els lectors les festes de Nadal. De les 25 patinadores que han assaborit tots els títols oficials aquest any, incloent-hi l'europeu, només n'hi ha una, Anna Quintana, que es manté en l'equip des del 2004 i encara aspirarà el 2015 al novè títol mundial. Això evidencia que no es tracta d'una generació excepcional, sinó d'un club excepcional, que va actualitzant l'equip sense que el rendiment caigui, sinó més aviat al contrari. D'això n'és responsable el mateix Ricard Planiol, que des del 2008 disposa de la col·laboració d'Ester Fàbrega. En aquests últims deu anys Planiol ha fet la coreografia dels xous reconeguts internacionalment Respira (2014), No hi ha res impossible (2013), Alter ego (2012), Superstició (2011), Pas obert (2010), Seducció (2009), Món interior (2008), Molt fràgil (2007), Diferent (2006), Instint animal (2005) i Llibertat (2004).

La competència entre els clubs catalans –sobretot amb el Reus i el Masnou– ha fet que en el patinatge de grups Catalunya sigui ara la gran potència mundial, a diferència del patinatge individual o per parelles, en què els italians encara són els més forts. De fet, Planiol avança que en el xou del 2015 introduirà més dificultats tècniques: “Fa temps que el preparem perquè el 18 de gener ja tenim la primera competició, hem d'aprofitar que cada cop tenim més experiència per anar millorant.”

Respira, no va sortir rodó fins al dia del campionat del món, a Reus, quan els jutges, certament impressionats, van atorgar quatre puntuacions de 10 en impressió artística (137,1 sobre 140) després d'una actuació pràcticament perfecta.

El mèrit de l'Olot també parteix de la modèstia de l'entitat, fundada el 1993, amb un grup de poc més de 200 socis i un pressupost limitat per als desplaçaments i que només dóna per pagar un sou, el de Planiol. Però a la Garrotxa l'empatia amb les patinadores és absoluta. El 2013 es va fer una campanya de micromecenatge perquè l'equip pogués disputar el mundial de Taiwan i es van recollir 50.000 euros. El mundial del 2015 és a Colòmbia (Cali) i també caldrà un gran esforç econòmic, tot i que Planiol avisa que primer “ens hi haurem de classificar”. Les patinadores de l'equip absolut són formades al planter, que no para de créixer. Ara mateix ja hi ha tres equips complets de grups de xou amb patinadores d'Olot i la comarca.

Un tàndem que fa créixer l'equip

Ester Fàbrega va deixar de patinar el 2007 i l'any següent va començar a col·laborar com a entrenadora amb Ricard Planiol, que de fet fa uns 25 anys que és al club, tot i que fins al 1999 no va començar a interessar-se vivament pels grups de xou, precisament quan la federació espanyola va convocar els clubs per parlar de la nova modalitat. “Havia vist espectacles en l'hoquei sobre gel i vaig trobar molt interessant portar-ho al patinatge”, precisa Planiol. Amb tots dos en l'equip, l'Olot ha estat quatre vegades campió del món i tres vegades subcampió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)