Atletisme

Fradera, un salt endavant en l'europeu de Praga

Atletisme. Habitual en els relleus, el velocista blaugrana competirà per primer cop en la prova individual dels 400 m en un gran campionat

Pau Fradera (1987) és l'atleta de més edat dels cinc catalans que competiran aquest cap de setmana en l'europeu en pista coberta de Praga. La renovació s'imposa. Tot i la seva edat, el velocista blaugrana ha tingut una eclosió tardana i és precisament en les últimes temporades quan està vivint el seu millor moment sobre el tartan. “Penso que la clau de la meva progressió és que he pogut enllaçar dos anys sense lesions. En la campanya a l'aire lliure ja vaig córrer dos cops en 46.60 i, pels entrenaments que estaven fent, ja intuïa que podia fer aquestes marques en el campionat d'Espanya en pista coberta”, explica Fradera amb referència als 47.02 i els 46.87 –totes dues mínimes europees– que va acreditar a Antequera.

Amb aquestes marques, el velocista del FC Barcelona va obtenir el subcampionat estatal, només superat pel canari Samuel García (46.80), que s'entrena al CAR de Sant Cugat. Fradera s'havia convertit en les últimes temporades en un fix en l'equip de relleus de 4x400 m de la selecció espanyola. Així, va anar convocat en el mundial de Moscou el 2013, l'europeu de Zuric el 2014 i el mundial de pista coberta de Sopot el 2014, tot i que aquí es va haver de conformar amb la plaça de reserva. L'europeu de Praga, doncs, es convertirà en la seva primera gran cita en la competició individual. “Hi vaig amb moltes ganes, però segons el rànquing de l'any no hauria de passar a les semifinals”, assenyala el blaugrana, un gran estudiós de les estadístiques. Fradera considera que encara té marge de millora respecte a la marca d'Antequera, però creu que serà difícil si a l'europeu li toca córrer pel carrer 1 o 2. Amb tot, subratlla: “La motivació és molt bona i espero gaudir al màxim del campionat.”

Entrenador i estudiant

Més enllà de les lesions, la trajectòria irregular de Fradera en l'atletisme també es pot explicar per les seves múltiples ocupacions. I és que el velocista català compagina la seva preparació amb la direcció i els entrenaments de l'Athletic Barcelona, i amb els estudis de dos màsters d'alt rendiment, després d'haver-se graduat en ciències de l'activitat física i l'esport. “No tinc vida social, però gràcies als entrenaments puc fer investigació, que és el que m'agrada i allò a què em dedicaré en el futur”, etziba. Al marge de les obligacions professionals i acadèmiques, Fradera, a les ordres de Luis Sevillano, continua creixent com a atleta i després de l'europeu de Praga ja pensa en la campanya a l'aire lliure, on hauria de baixar dels 46 segons, atenent els registres en pista coberta.

Set blaugrana i cinc catalans

Tot i que oficialment no comença fins demà, avui ja es disputaran tres proves de qualificació –llargada masculina i llançament de pes en totes dues categories– de l'europeu de Praga. En el concurs de pes hi participa una de les estrelles del campionat, el doble campió mundial de l'especialitat, l'alemany David Storl. Avui també entren en acció dos dels set atletes del FC Barcelona –Manuel Olmedo és baixa per lesió– convocats per a la cita: Carlos Tobalina (pes) i Jean Marie Okutu (llargada). Els altres seleccionats són Àngel David Rodríguez, Pau Fradera, Marc Alcalà (1994), el benjamí de la selecció espanyola, Dídac Salas (1993), i l'eivissenca Caridad Jerez. En la sessió matinal de divendres entraran en acció els primers catalans: Salas, en la qualificació de salt de perxa, i Fradera i Victòria Sauleda (1992), en les eliminatòries de 400 i 800 m, respectivament. A la tarda Adel Mechaal (1990) competirà en les sèries de 3.000 m i Alcalà no entrarà en acció fins dissabte, en les sèries de 1.500 m.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)