Ciclisme

Un repte de dos colors

Giro · Contador inicia avui en la contrarellotge per equips a la Ligúria el repte de firmar el doblet Giro-Tour en un mateix curs. Porte, Urán i Aru, principals rivals d'una prova que s'ha de decidir en una crono llarga i a la muntanya final

Els esportistes fora de sèrie no es conformen amb vèncer els rivals contemporanis. També necessiten derrotar els campions anteriors, i només ho poden aconseguir superant els seus registres i les seves proeses. L'espanyol Alberto Contador (Tinkoff) inicia avui el camí del doblet Giro-Tour en el mateix any, que no s'aconsegueix des de fa disset anys (Marco Pantani, 1998) i que tan sols han celebrat sis corredors més (Coppi, Anquetil, Merckx, Hinault, Roche i Indurain). Si aconsegueix el mallot rosa i també el groc podria intentar reblar el clau amb la Vuelta al setembre i convertir-se en el primer a firmar el triplet en una mateixa temporada, encara que de moment no ha descobert aquesta carta. D'entrada, perquè com ell mateix ha reconegut, “el doblet és una fita complicada”. Contador, però, compta amb l'aval de ser el darrer guanyador de dues de les grans d'una tacada: Giro i Vuelta el 2008. Si bé és cert que el Tour no el guanya des del 2009.

Ahir va revelar que la idea de córrer a Itàlia i França s'havia gestat després de guanyar l'última edició de la Vuelta. “Vaig anar a la Volta el setembre passat sense estar en les millors condicions, i finalment vaig aconseguir una victòria especial. Això em va donar confiança per anar a buscar el doblet Giro-Tour aquest any. No ho havia provat abans perquè amb el Tour en tenia prou, però ara no em motiva al 100%. És una cosa nova i m'atrau molt més.” I va afegir: “Estic centrat a donar-ho tot, tant en el Giro com el Tour tenen la mateixa importància, els veig tots dos en el seu conjunt.”

L'objectiu del madrileny, que s'ha preparat al Teide durant les últimes setmanes, comença avui en la contrarellotge per equips de disset quilòmetres vorejant la costa de Ligúria que servirà per donar el tret de sortida al Giro. Les diferències en la jornada inicial no es preveuen significatives, però sí que s'intueix una pugna interessant entre els tres equips que van pujar al podi en el campionat del món de Ponferrada 2014: el BMC, l'Orica GreenEdge i l'Etixx Quick-Step de l'únic representant català a la cita, David de la Cruz.

Encara que el gra de la palla no es començarà a destriar fins a la segona setmana, en la cinquena jornada es viurà el primer final en alt en un port de segona categoria en l'etapa que transcorrerà entre La Spezia i Abetone.

El primer test important i que no decidirà el vencedor, però sí els que poden quedar fora de la lluita final, serà la llarga contrarellotge (59,4 km) de la catorzena etapa. La distància no serà l'únic obstacle, ja que també hi haurà un parell de pujades en la segona part del recorregut, que l'enduriran.

Els últims capítols del Giro 2015 s'haurien d'escriure en llocs tan emblemàtics com el Mortirolo i Sestriere. El Mortirolo serà el centre d'atenció de la setzena etapa i estarà situat a 34 km de la meta a Aprica. Mentre que en la penúltima etapa, si la cursa encara es manté oberta, els implicats podran plantejar tanta guerra com les seves cames els ho permetin al cim més alt de l'edició d'enguany, el Colle delle Finestre, abans d'enfilar el camí de l'estació d'esquí de Sestriere. “La contrarellotge és molt llarga, sense treva, i haurem de veure com va. La Finestre podria ser un escenari per a diverses situacions: una és haver d'anar a totes per intentar agafar el mallot de líder i l'altra és haver de defensar-lo”, va resumir Contador.

Tanmateix, una cursa espectacular, oberta i imprevisible com el Giro tindrà molts altres punts de mitja muntanya i alta muntanya que es poden convertir en escenaris excel·lents perquè els favorits s'embosquin.

Els altres favorits

Contador no se les haurà amb cap dels altres grans especialistes en proves per etapes com Froome (Sky), Nibali (Astana) i l'últim vencedor del Giro, Quintana (Movistar), que s'han centrat en el Tour. Tot i això, el madrileny trobarà rivals complicats perquè coneixen bé la duresa de la cursa italiana i, a més, hi arriben en un bon estat de forma com ara l'australià Richie Porte (Sky), el colombià Rigoberto Urán i l'italià Fabio Aru, que completen la llista de favorits.

Porte ha protagonitzat una primavera fructífera en la qual s'ha adjudicat la París-Niça i la Volta a Catalunya, a més del Giro del Trentino. Després de contribuir en els èxits de Froome i Wiggins encara el repte de demostrar que és capaç d'exercir de líder amb possibilitats de guanyar en una volta de tres setmanes. Empeltat de maduresa i determinació, assegura que “Contador té tota la pressió”, i afegeix: “He tingut un començament fantàstic, guanyar incrementa les ganes de guanyar.” Urán ha quedat segon en les dues últimes edicions darrere de Nibali (2013) i Quintana (2014). El traçat l'afavoreix. Es defensa en les llargues cronometrades i quan la carretera s'enfila. Va ser cinquè en la Volta i a Romandia i tercer en la Tirrena. Aru, tercer de la darrera edició, també entra en les travesses, i aquest any només s'ha deixat veure a Catalunya (6è) i a la París Niça (39è). Caldrà veure com es troba després del virus que ha tingut i que no l'ha deixat competir amb normalitat. “Arribo al Giro després d'haver treballat de valent des del novembre, amb un equip molt motivat.” L'italià Domenico Pozzovivo (AG2R) és un altre dels referents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)