Handbol

Tecnologia al Blanc-i-verd

Handbol. El Bordils incorpora als entrenaments una màquina fabricada pels alumnes de l'INS Baix Empordà que ajuda a millorar la velocitat de reacció

Es diu màquina de reflexos, està feta a semblança de la que ja utilitzen alguns pilots de fórmula 1 o alguns jugadors de l'NBA i l'han fabricat els alumnes de grau superior de sistemes electrotècnics i automatitzats de l'INS Baix Empordà de Palafrugell. L'Handbol Bordils l'ha incorporat als entrenaments per millorar la capacitat de reacció dels jugadors i ampliar el seu camp visual. La idea va sorgir arran d'una conversa entre l'entrenador del Bordils, Pau Campos, que també és professor de l'INS Baix Empordà, i el professor Antoni Hidalgo. Aquest ho va proposar als seus alumnes, que immediatament es van posar en marxa per fabricar aquest prototip.

El dispositiu està format per un panell central de control i visualització de dades i per vuit caixes perifèriques que incorporen un sensor i un pilot indicador cada una. Quan s'encén un pilot indicador, el jugador l'ha d'apagar acostant la mà al sensor. Els pilots s'encenen d'un en un i dibuixen una seqüència de 64 passos que els jugadors han d'intentar completar en el mínim temps possible. Un cop finalitzat, el panell central mostra el nombre d'impulsos fets i el temps amb què s'ha aconseguit.

Les seqüències que dibuixa la màquina –fins a tres– no són aleatòries perquè així els jugadors poden veure quina és la seva progressió sobre una mateixa combinació. Pau Campos destaca que aquesta màquina té un gran potencial en l'handbol i que els jugadors tot just comencen a descobrir les aplicacions que pot tenir per als entrenaments. La màquina pot ajudar a treballar la velocitat de reacció dels jugadors i la velocitat gestual que els permet fer un moviment concret en el mínim temps possible. La màquina és un complement perfecte per a la preparació de porters –els moviments que fan els usuaris recorden molt els dels porters d'handbol–, ja que els ajuda a ampliar el camp visual.

Els alumnes de l'INS Baix Empordà que han participat en el projecte –Leonardo Aguirre, Orlín Gustavo Coello, Víctor Cros, Henry Alexander, Albert Juliol, Juan Francisco Menjívar, José Ruiz, Victe Torres, Carlos Valencia i Kamal Ziani– han disposat de la col·laboració de l'empresa Mapel-Tagisa, que els ha cedit el material, valorat en uns 1.000 euros. La màquina no es comercialitzarà –les que hi ha al mercat costen uns 6.000 euros– però en volen fabricar una altra unitat perquè el Bordils la tingui de propietat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)