Esport i política

Espanya veta Kosova per als Jocs del Mediterrani

Olimpisme. L'últim comitè olímpic reconegut pel COI podrà participar en la cita olímpica de Rio de Janeiro 2016, però no podrà competir a Tarragona 2017 per qüestions polítiques

El Comitè Olímpic de Kosova, reconegut oficialment en la darrera sessió del Comitè Olímpic Internacional a Mònaco (9 de desembre del 2014), s'estrenarà en uns Jocs l'estiu vinent a Rio de Janeiro. Els esportistes del país, en canvi, no podran competir en els Jocs del Mediterrani un any següent a Tarragona, perquè el país ha estat vetat pel govern espanyol.

Davant les dificultats econòmiques que té la cita tarragonina, la notícia ha passat desapercebuda, però el govern espanyol s'ha vantat de no deixar participar els atletes kosovars per impedir comparacions amb la situació a Catalunya, encara no reconeguda en els principals organismes internacionals. L'acord definitiu per deixar fora Kosova es va prendre fa unes setmanes a Pescara. Abans de fer una votació secreta entre els diferents estats que participen en la cita, el Comitè Olímpic Espanyol, entitat responsable d'organitzar els Jocs, va mostrar la seva posició contrària. El comitè de Kosova va perdre la votació per 38-32. El diari ABC confirmava la intervenció del govern espanyol en la votació: La diplomàcia espanyola ha aconseguit frenar la participació de Kosova en els propers Jocs del Mediterrani de Tarragona.” En el text es relacionava l'actuació del govern amb les aspiracions catalanes de tenir algun dia un comitè olímpic propi.

La setmana passada es va confirmar finalment que el govern espanyol invertirà com a mínim uns sis milions d'euros en els Jocs en vista de la situació límit en què es trobava l'Ajuntament de Tarragona, que ha anat baixant del pressupost inicial de l'esdeveniment, de 150 milions, fins als 90 actuals, una suma que continuarà baixant per l'austeritat que s'ha autoimposat el comitè organitzador per evitar haver de llançar la tovallola

Catalunya, que pagarà uns 12 milions d'euros a través del govern de la Generalitat, no tindrà representació pròpia en els Jocs, ni tan sols en els esports d'exhibició. Els països competeixen en la cita a través dels comitès olímpics reconeguts pel COI – tot i que el de Kosova no podrà fer-ho ni tan sols amb aquest reconeixement– i el comitè català no està reconegut. De fet, una sentència del Tribunal Suprem espanyol impedeix que el comitè català pugui usar una denominació que es considera monopoli del COE en l'Estat espanyol.

La situació de Kosova només l'ha denunciat a Tarragona el grup de la CUP a l'Ajuntament, que aquesta setmana també ha demanat la suspensió dels Jocs perquè considera que són inviables econòmicament.

El Comitè Olímpic de Kosova, fundat el 1992, va participar en els Jocs Europeus de Bakú aquest estiu sense que els organitzadors s'atrevissin a qüestionar-ne la seva legalitat.

JOCS EUROPEUS

Els atletes kosovars es van estrenar en els Jocs Europeus a Bakú aquest estiu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)