Més esport

La primera medalla

Catalunya envia als Jocs Olímpics 98 esportistes, el nombre més alt després de Barcelona 92 (112).

L'hoquei i el waterpolo tornen a ser els esports amb més representació

A Londres
hi van anar
84 esportistes de 16 modalitats
Tres esportistes nascuts al Marroc a l'equip d'atletisme

La crisi econòmica i de recursos dels últims anys a Catalunya no ha minvat el potencial de l'esport d'elit al país, que tindrà 98 esportistes en els Jocs de Rio, el nombre més gran des del rècord històric de Barcelona 92 (112) i pràcticament la tercera part de tots els que portarà el COE. La classificació d'alguns equips que no van ser a Londres, com les seleccions espanyoles femenines d'hoquei sobre herba i bàsquet i la presència d'un nou esport, el rugbi de set, han compensat la baixa més sonada per a la cita del Brasil, l'eliminació en el preolímpic de l'equip espanyol d'handbol. A Londres hi van anar 84 catalans.

La relació dels 98 catalans inclou els que competeixen en altres equips que no són l'espanyol; els esportistes nascuts a l'estranger però que han estat nacionalitzats i competeixen per clubs catalans, i atletes que van néixer fora de Catalunya però que van viure la seva etapa de formació i de professionalització en clubs del país. També confirma el potencial de l'esport català en aquests temps difícils la divertat d'esports –18–en què hi haurà representació catalana, dos més que a Londres.

Atletisme

A Catalunya és un dels esports que més ajuda a la integració dels immigrats, sobretot els del Marroc, que tenen unes condicions naturals idònies per triomfar en les proves de fons i mig fons. El resultat és que per primer cop tres atletes del Magreb representaran l'atletisme català en uns Jocs. El lleidatà Abdelaziz Merzougui, que va debutar a Londres, competirà en els 3.000 m obstacles, mentre que el barceloní Ilias Fifa i el palamosí Adel Mechaal debutaran en uns Jocs i ho faran amb la intenció d'arribar a la final dels 5.000 i els 1.500 m respectivament.

L'altre nom propi és el de Jesús Ángel García Bragado, que encadenarà els seus setens Jocs, una cosa mai vista en les proves d'atletisme. El marxador ja va competir en els Jocs de Barcelona del 1992. La tradició de la marxa no defalleix, i a Rio també hi seran Raquel González i Beatriz Pascual en la prova femenina.

Bàsquet

La selecció espanyola femenina torna als Jocs, i ho fa amb la millor generació de jugadores que hi ha hagut mai a Catalunya. La campiona de la WNBA Anna Cruz tindrà al seu costat Laia Palau, Sílvia Domínguez, Marta Xargay i Lucila Pascua, dirigides totes per un tècnic també del país, Lucas Mondelo. A l'equip masculí, els jugadors del planter de la Penya Rubio i Rudy Fernández, i els del planter del Barça Navarro i Pau Gasol també han de ser determinants per assolir una medalla.

Ciclisme

Si Joaquim Rodríguez té un bon dia aquest dissabte, podria caure la primera medalla per a Catalunya en la seva última cursa com a professional. Josep Antoni Hermida, quart el 2012 i plata el 2004, afronta el seus cinquens i últims Jocs. Després, com Purito, també ho deixa. Dues grans figures de l'esport català que confien plegar per la porta gran.

Hípica

Beatriu Ferrer-Salat continua en plena forma i serà una de les candidates a pujar al podi en el concurs de doma clàssica. Al seu costat el debutant Hermoso té aspiracions més modestes tot i la seva progressió. A última hora va caure de la llista Barbançon.

Hoquei

L'esport d'equip amb més presència de catalans és l'hoquei. N'hi haurà 22 entre l'equip masculí i el femení, dos dels quals figuren com a reserves (Jordi Carrera i Júlia Pons). D'aquests, 17 són de Terrassa, confirmada una vegada més en una cita olímpica com a capital mundial d'aquest esport.

Natació i waterpolo

La natació i el waterpolo català van triomfar plenament a Londres gràcies a Mireia Belmonte, l'equip de natació sincronitzada i el waterpolo femení, amb una històrica medalla de plata. Aquest any l'ambició és la mateixa. Belmonte continua entre les millors del planeta i l'equip femení va mostrar la seva consistència en el preolímpic en ple relleu generacional. L'equip masculí, sisè el 2012, també busca una medalla que es resisteix des del 1996, quan l'equip va ser campió. Es dóna el fet excepcional que dos jugadors barcelonins competiran amb Croàcia (Xavi Garcia) i amb el Brasil (Adrià Delgado).

Medalles

Els Jocs són sempre la gran oportunitat per als anomenats esports minoritaris. Per al taekwondo, l'or de Joel González a Londres va ser una benedicció, igual que la plata de Saúl Craviotto en piragüisme. Aquests dies es parlarà més que mai de rugbi, tot i que la modalitat escollida és la de set jugadors. També la vela recupera un protagonisme perdut després que cap català aconseguís classificar-se per als Jocs de Londres i el lluitador d'Ossètia Taimuraz Friev aspira a donar a la federació catalana la seva primera medalla olímpica. El rem també supera fins i tot els quatre participants a Barcelona gràcies al doble passaport de Xavi Vela, que reforçarà l'equip del Brasil.

Les aspiracions de medalles per a l'esport català són múltiples, les més fermes les representen Joaquim Rodríguez, Mireia Belmonte, Ona Carbonell i Gemma Mengual, Taimuraz Friev, Saúl Craviotto, Joel González, Marc López i Garbiñe Muguruza, Beatriu Ferrer-Salat, els dos equips de bàsquet i el de waterpolo femení.

Més de la meitat són debutants

La prova que en l'esport català estem en ple relleu generacional és el nombre de debutants, 53, més del doble. L'olímpica més jove serà la jugadora de waterpolo Paula Leitón, que a l'abril va fer 16 anys. Amb 18 anys descobriran què són uns Jocs la nedadora Àfrica Zamorano i el jugador d'hoquei Àlex Cassasayas. Una altra dada significativa és que hi ha 30 esportistes nascuts a partir del 1992, l'any dels Jocs de Barcelona. Els més veterans són Beatriu Ferrer-Salat, que disputarà uns Jocs amb 50 anys, i García Bragado, que ho farà amb 47 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)