Opinió

Les boles fredes

Si no són ells, qui?
Si la FIFA o la UEFA perden el control, qui l'agafarà?

Diu Joseph Blatter, expresident de la FIFA, que sí. Que durant anys, s'han adulterat els sortejos de les competicions europees per afavorir determinats interessos. Esportius, televisius, econòmics o polítics. I ja sé que no m'hauria d'estranyar. Que bona part del món del futbol està corcat i que el dia que comencem a veure amb claredat tot el que hi passa la decepció serà de ca l'ample. Però, què voleu que us digui, a mi no m'agrada sentir-me enganyat.

Les declaracions de Blatter, processat per corrupció, obren la porta a un nou escenari en la indústria futbolística. D'entrada, les afirmacions del soci d'honor del Real Madrid debiliten la imatge, i per tant la força, de les institucions que regeixen l'esport rei. La FIFA, la UEFA, ja en dubte permanent, són durament qüestionades com a garants del futbol mundial. Un fet que, de retruc, implica una pregunta. Si no són ells, qui? Si la FIFA o la UEFA perden el control, qui l'agafarà? Ho pregunto perquè, si bé és evident que els opressors d'estelades han perdut tota la legitimitat per gestionar qualsevol cosa que no sigui els seus sobresous, no és menys cert que, abans de foragitar-los, cal tenir clar qui ocuparà aquest espai. I la perspectiva no és gaire esperançadora.

Ja fa temps que els clubs més potents d'Europa treballen per ocupar aquest espai. I que arribin a fer-ho no és, en si mateix, negatiu, ans el contrari. És positiu i, segurament, convenient. Ara bé, si el que es pretén, que no ho sé, és gestionar un esport més sa, més obert, més ample i en què tinguin cabuda molts equips, clubs i maneres d'entendre'l, segurament no és la millor opció que ho gestionin només un reducte dels interessats. Les elits. Quin interès tenen els clubs a controlar el futbol modern? Obrir-lo i potenciar els més petits? O potser aferrar-se en les posicions de poder i control i repartir-se els beneficis que dóna el pastís?

I és que en el fons, l'esport no s'allunya ni mig metre de la realitat. Un nou establishment demana pas a cops de colze i vol fer caure la vella guàrdia, corcada i debilitada per corrupcions, abusos de poder i amiguismes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)