Opinió

Què és el talent?

És un error limitar l'abast del concepte a les aptituds en la pista de cada jugador

La incapacitat d'acaparar totes les perspectives en una situació puntual d'un jugador/a condueix, en excessives ocasions, a simplificar anàlisis i a etzibar afirmacions que, amb tota la informació a la mà, no corresponen a la realitat. O, directament, són disbarats. I això passa molt sovint quan el protagonista és un jove valor, amb tendència a lluir cada estiu amb la selecció de torn i que no acaba de trobar el seu lloc en un equip d'elit, professional.

“Com es pot desaprofitar tant de talent?” o “per què no té més minuts aquest o aquell altre, en comptes dels veterans?” són algunes sentències habituals en molts àmbits, i lògicament també en el bàsquet. Però a què es refereixen exactament quan es parla del talent? És obvi que a les aptituds pròpies de cada jugador sobre el parquet per destacar, per ser valuosos per als seus equips per guanyar partits i títols. Però ens equivocaríem moltíssim si limitéssim a això l'abast d'aquest concepte. Talent és entrar en dinàmica professional i assumir que un error propi serà més corregit que el que faci un dels pals de paller –encara que es tracti del mateix–; talent és entendre que, encara que hagis estat referència en la base, ara toca ser el dotzè home i aprendre des de la banqueta; talent és no menystenir des de la desídia una oportunitat, encara que arribi en un partit liquidat i en els minuts de les escombraries; talent és no delegar la responsabilitat del que pugui anar malament als altres i envoltar-se de persones honrades, amb els valors sòlids; talent és no rendir-se davant un problema i lluitar per afrontar-lo, sense límits ni excuses. Tot això –i molt més– acabarà determinant més la carrera d'un jugador/a que no pas llistats de virtuts i defectes que pugui tenir durant el seu pas per categories inferiors. Els aspectes tècnics poden anar-se perfeccionant, amb abnegació al treball i continuïtat. Encara que hi ha casos que ni tenint-ho tot el camí ha estat fàcil. I, si no que li ho preguntin a Michael Jordan, a qui el seu tècnic en l'etapa a l'institut va deixar fora de l'equip. Li va dir que no servia. I va persistir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)