Opinió

Derbi

Les grans diferències pel que fa a resultats entre tots dos equips no han aigualit el significat del derbi per als aficionats de l'Espanyol, i sí, en canvi, per als del Barça

Avui toca derbi entre l'Espanyol i el Barça. I per als que els agradin els números i les estadístiques, el d'aquest vespre serà el cent seixanta-sisè enfrontament entre aquests dos equips en partit oficial a primera divisió. No hi ha cap altre derbi a la lliga, ni el que juguen els dos equips de Madrid o els dos de Sevilla, que s'hagi jugat tantes vegades a la màxima categoria del futbol estatal.

Però, per contra, el derbi barceloní s'ha convertit, sobretot amb el pas dels anys, en el més desigualat de tots tres. Fins a noranta-sis victòries blaugrana per només trenta-quatre de blanc-i-blaves i trenta-cinc empats. Un desequilibri que especialment s'accentua a partir de la dècada dels noranta, que és quan la superioritat del FC Barcelona es fa més palpable. En les últimes vint-i-cinc temporades el Barça s'ha endut el derbi trenta-cinc cops, per només quatre de l'Espanyol. La resta, dotze empats.

Aquestes dades tan contundents han provocat, en bona mesura, que els derbis els últims anys hagin perdut interès, i fins i tot transcendència, per a una part important dels aficionats culers. Des d'una vessant blaugrana, l'Espanyol ja no és, com podia passar a l'època dels nostres avis, el gran adversari a batre.

En canvi, per als aficionats de l'Espanyol el partit contra el Barça continua sent “el partit” amb majúscules. I el club blaugrana, el principal rival. Diríem que les grans diferències pel que fa a resultats entre tots dos equips no han aigualit el significat del derbi per als aficionats de l'Espanyol, i sí, en canvi, per als del Barça.

Per als periquitos aquest partit segueix tenint una càrrega d'emotivitat, història i rivalitat que entre els culers tinc la sensació que ha anat perdent pes amb el temps.

Caldrà veure si ara, amb el canvi de rumb i el nou projecte que ha endegat l'Espanyol aquesta temporada, la cosa canvia. Si els blanc-i-blaus creixen els pròxims anys segurament la distància entre els dos clubs s'escurçarà i els derbis ja no només tindran interès per la rivalitat històrica sinó també per l'esportiva i de competitivitat. Però en tot cas això només ho sabrem en el decurs dels pròxims anys.

El derbi d'aquest vespre, però, trenca aquesta dinàmica i ha aixecat molta més expectació que no pas els dels últims anys. I és que avui el Barça no només s'hi juga un triomf més, sinó la possibilitat de seguir aspirant al títol de lliga. L'Espanyol, en canvi, ja gairebé sense possibilitats d'aspirar a Europa, sap que es pot convertir en un dels jutges de la competició, i tot el que això comporta en un partit d'aquestes característiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)