Opinió

Fins on, LeBron?

Sempre en creixement, sempre esclafant el pes imposat per les expectatives

“Porto el meu número per ell. Em vaig enamorar del joc per ell. Mai m’hauria pogut imaginar que pogués arribar al punt en què es trobava en Mike [Jordan]. El més important per a mi, ara aquí assegut, és que ho he aconseguit sent jo. No haig d’anotar per tenir impacte en el partit.” Paraula de LeBron el dia que es va convertir en el màxim anotador de la història del play-off (5.995, vuit més ja que el seu mirall des de ben petit).

No sempre el que s’intueix acaba esdevenint realitat i hi ha multitud de joves talents que han acabat devorats pel camí, fins i tot abans de fer el salt professional. Ell no, malgrat tenir el focus instal·lat sobre el clatell des de la seva etapa a St. Vincent-St. Mary, a high school o firmar contracte de 90 milions de dòlars amb Nike sense haver trepitjat una pista de l’NBA. Vivint una infantesa nòmada i en una família desestructurada –Gloria, la seva mare, va tenir-lo als setze anys i el seu pare biològic va desentendre-se’n des del primer dia–, ningú li ha regalat mai res. Sempre creixent, sempre esclafant el pes imposat per les expectatives. Si els seus registres com a rookie ja eren esplèndids –20,9 punts (41,7% tirs), 5,9 assistències, 5,5 rebots i 1,6 recuperacions en 39,5 minuts–, les d’enguany ja són un escàndol: 26,4 (54,8% en tirs), 8,7, 8,6 i 1,2 amb menys presència en pista (37,8). I, ja sense parlar de les xifres de play-off. Capaç de jugar en qualsevol posició i defensar qualsevol jugador, King James ja figura en l’actualitat –i el 30 de desembre farà 33 anys– per a molts en el top 5 de la història de l’NBA. I, per bé que tot cal ponderar-ho amb perspectiva, l’afirmació no és cap bogeria.

La seva incidència és tan gran que permet a un equip passar del no res al tot, o a la inversa, com van viure en pròpia pell els Heat i els Cavs. Ell sol, òbviament, no guanya els anells, però el seu pes és superlatiu, únic. Potser quan plegui no serà el que acumuli més títols, però tots els rècords individuals (o gairebé) seran seus. I el més impactant és que, ara i avui, encara no es veu el seu sostre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)