Opinió

El silenci és l’última fortalesa

Alireza anava guanyant, però el seu tècnic li va donar una instrucció molt clara: “Has de perdre”

“El silenci és l’última fortalesa. No ens pots treure el nostre dret.” Aquest és un fragment d’una cançó del músic iranià Dariush Eqbali. Un fragment que va penjar amb un vídeo al seu Instagram el lluitador iranià Alireza Karimi-Machiani la nit després de perdre un combat en el mundial sub-23 a Polònia, mentre passejava pel carrer. No va ser una derrota qualsevol. Era el combat que permetia entrar en la lluita per les medalles en la categoria de 86 kg. I Karimi-Machiani el va perdre contra el rus Alikhan Zabrailov després d’un gir de guió en l’últim minut de combat. L’iranià guanyava 3-2 i tenia el combat relativament controlat, però el seu entrenador li va donar una instrucció molt clara: “Alireza has de perdre.”

Els crits se sentien amb força i després de negar amb el cap més d’un cop, Alireza va complir amb la instrucció. Es va deixar caure al terra, sense oposar resistència i el marcador va passar en 20 segons del 3-2 al 3-14 final. Alguns mitjans iranians van publicar que s’havia lesionat, però el mateix lluitador va explicar la versió real. Durant el combat, el seu entrenador va saber que si Alireza guanyava tindria com a rival en l’eliminatòria següent un lluitador israelià, Uri Kalashnikov. L’Iran no reconeix l’estat d’Israel i obliga els seus esportistes a no competir contra israelians en competicions internacionals.

El vídeo del combat es va fer viral a través de les xarxes, hi va haver més de 5.000 piulades amb les etiquetes #Alirezaperd #hasdepedre #etdicqueperdis. La federació iraniana es va veure obligada a publicar un vídeo elogiant la decisió de Karimi-Machiani i qualificant-lo d’“heroi” per sacrificar els seus drets per donar suport al poble oprimit de Palestina. No és el primer cop que li passa. El 2013, el mateix lluitador iranià també es va deixar guanyar en un altre combat. El rus Zabrailov va acabar guanyant l’or. Karimi-Machiani es consola amb un cançó que diu que “el silenci és l’última fortalesa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)