Opinió

A PEU DE PISTA

XAVIER AGUSTÍ

Una joia per a l'atletisme català

L'

atletisme català espera amb delit la inauguració, diumenge vinent, de la pista coberta de Sabadell. «Serà un fet històric, un somni llargament esperat», deia Romà Cuyàs, president de la Federació Catalana d'Atletisme, dijous passat en motiu de la presentació del programa d'actes per al dia de l'estrena. Amb aquest pavelló, un autèntica joia arquitectònica obra dels arquitectes Mario Corea i Lluís Morán, es cobrirà un dèficit històric en les infraestructures esportives del país. Haurà estat fruit de la bona sinergia i un exemple de col·laboració entre les quatre administracions implicades: la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior d'Esports, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sabadell. El fet que el pavelló s'hagi considerat una instal·lació complementària del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR) va ser un factor clau perquè el Consell Superior d'Esports s'involucrés decididament en el projecte.

Fins ara, l'atletisme català en pista coberta ha estat malvivint durant tres lustres al Palau Firal del Vi de Vilafranca del Penedès, una instal·lació freda i que no reunia ni de bon tros les condicions ideals per a la pràctica esportiva. Va ser una sortida provisional per ubicar-hi la pista de material sintètic que es va fer servir per al mundial del 1995, organitzat al Palau Sant Jordi. I encarà gràcies d'haver pogut muntar la pista a la capital de l'Alt Penedès, perquè la situació era més precària amb anterioritat. Del 1981 al 1994 l'atletisme català va pendolar entre dues alternatives: no organitzar el campionat de Catalunya (del 1981 al 1983 i del 1986 al 1991) i emigrar al palau d'esports de La Romareda de Saragossa (1984 i 1985, i del 1992 al 1994). Les primeres edicions del campionat s'havien disputat entre el Palau número 1 de la Fira de Mostres de Barcelona (1968-70) i el Palau d'Esports de Sabadell (1971-80). Eren altres temps, quan encara es competia sobre ciment i fusta.

Amb aquest panorama, no és estrany que a Catalunya només s'hagi organitzat un campionat d'Espanya absolut en pista coberta i del qual ja fa més de 40 anys (1969 a Barcelona). El que ja és més sorprenent és que després de tants anys d'espera no s'hi disputi el d'aquest curs per fer-hi la inauguració esportiva que es mereixeria una instal·lació d'aquesta magnitud. El pròxim campionat estatal es disputarà a València. El president de la federació espanyola, l'inefable José María Odriozola, deu haver tingut les seves raons per a l'elecció. En tot cas, al febrer serà el torn del campionat de Catalunya obert. De ben segur, una festa grossa per al considerat atletisme de butxaca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)