Opinió

lA ZONA AMPLA

xevi masachs

L'amenaça i el refugi

El Recreativo de Huelva és l'últim cas d'un club amenaçat de pagar al camp els problemes econòmics que arrossega. La FIFA ha reclamat a la federació espanyola que sancioni el conjunt andalús amb una penalització de sis punts, arran de l'impagament (d'uns 200.000 euros) al Boca Juniors pel traspàs d'un jugador. L'afectat indirecte és Sebastián Nayar, que, dit sigui de passada –com sol ser habitual en casos d'aquests– va tenir un discretíssim pas pel club. No és la primera ni serà l'última amenaça del màxim organisme del futbol mundial, que se sol fixar en els traspassos internacionals. Perquè el dia que la FIFA o algun altre organisme s'hi posin de debò, amb els deutes, els impagaments i els problemes, internacionals i casolans, ja pot tremolar mig món. Potser serà el moment de tornar a veure classificacions amb negatius, però aquesta vegada amb transcendència real.

La FIFA ja va fer treure sis punts una vegada a l'Oviedo, la temporada 2003/04, per un cas similar. Aquell precedent va espantar els següents a ser amenaçats, com el Racing pel traspàs de Smolarek, el Deportivo pel de Colotto o, sense anar tan lluny, el de l'Espanyol per Riera. Per als clubs afectats, és veure a venir l'amenaça i correm-hi tots, perquè al futbol espanyol sempre fa respecte un advertiment dels organismes internacionals. Tampoc els fa gràcia l'entrada dels clubs (societats anònimes esportives) en processos de llei concursal, el pa de cada dia des de fa un parell d'anys. Que li ho preguntin al Mallorca, que va quedar exclòs per la UEFA de la participació en competició europea que s'havia guanyat al camp per culpa dels greus problemes econòmics de l'entitat, immersa en un concurs de creditors.

No té precisament la mateixa capacitat intimidatòria el que pugui venir de la federació espanyola. L'últim que ha fet el comitè d'Apel·lació és desestimar els recursos del Cadis i el Betis, que reclamaven que s'obrís un expedient disciplinari per la denúncia presentada respecte al cas Hèrcules. Un cas que fa molta pudor, amb gravacions que haurien de fer avergonyir tots els protagonistes, però que no ha alterat l'ordre a la federació espanyola. L'Hèrcules és a primera, i aquí no ha passat res. De fet, l'organisme que presideix Ángel María Villar sempre pot ser una bona empara. És el primer que va fer el Recreativo quan va saber que la FIFA li anava al darrere. El club es va afanyar a dir que havia acordat amb la federació espanyola el pagament «en un temps prudencial». Quin sigui el temps prudencial que imposi la federació, ja és una altra qüestió. «Tranquil, ja ho arreglaran», podria dir Villar a Blatter en una hipotètica conversa. Com quan rebíem de valent del pare i anàvem a buscar refugi en la mare. O a l'inrevés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)