Opinió

L'OBSCUR DEL RETRAT

Miracle arquitectònic

Hi ha qui Gaudí, el genial arquitecte detingut per la policia espanyola pel seu nacionalisme català, que en tota la seva obra aconsegueix donar vida i gairebé fer palpitar la pedra, i el joc blaugrana capaç d'atraure cap a l'estètica i la bellesa de moviments un joc rústic i vigorós jugat amb els peus que mercès al tracte donat a una pilota aconsegueix un sentit harmònic.

Una exageració evident que no amaga el sentit d'espectacle visual entenedor per a tothom. El que crida l'atenció és que ara això faci forat en llocs on el futbol no hi era gens present. De l'estètica a la moda, del món de l'assaig del virtuosisme col·lectiu, del món universitari americà al xinès, el Barça apareix com el renovador d'un esport lligat, de sempre, més a l'ímpetu que a la finesa, del guanyar per sobre de tot al sentit més pur del joc col·lectiu.

Hi ha dos perills en aquesta obra simfònica blaugrana. L'esperit brusc agressiu dels contraris i el judici dels àrbitres. El primer és previsible, és el que faran els adversaris més ressentits, siguin de vora de casa o de les Espanyes. No gaire lluny del desdeny que va rebre Gaudí per part dels estètics creadors arquitectes catalans de la dècada dels seixanta i setanta, els japonesos ho van situar on calia i ara nosaltres lluïm el que molts mai no han apreciat fins ahir mateix. Amb el Barça pot passar una cosa semblant, arreu la gent senzilla entén i s'interessa més pel futbol gràcies al joc que fa, però els que han de guanyar per sobre de tot, ressentits propers o gelosos de la bellesa nostra voldran destruir-ho, pel civil o pel criminal. Siguin equips de passat fosc o àrbitres que enyoren aquella vestimenta.

Cal estar amatents a tot, els totalitaris i destructors propers i llunyans. Aquest monument d'arquitectura de Gaudí, i el més volàtil del bell joc blaugrana quedarà com una obra que milers de persones admiraran generació darrere generació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)