Opinió

AVALL QUE FA BAIXADA

JORDI PRAT

Empat a gols, però a res més

Si cap dels dos desaccelera o no hi ha cap lesió pel mig, tot fa pensar que, o bé Messi o bé Cristiano, superaran els 38 gols d'Hugo Sánchez del curs 1989/90. Ara n'acumulen 27 cadascun (i 12 jornades per jugar-se) si bé que el diari oficialista del Madrid n'hi atorga un més al portuguès, quan el va fer Pepe. Estem, doncs, davant una apassionant pugna pel Pichichi i la Bota d'Or que promet més emoció que el mateix desenllaç de la lliga. Això, però, és un guardó individual. La incidència objectiva que tenen l'un i l'altre en les trajectòries dels seus equips desemmascara debats buits i fa palès que, de número u mundial, a dia d'avui, només n'hi ha un.

Igual que en el bàsquet no és el mateix fer 20 punts en un últim quart d'un partit igualat que fer-los quan un equip domina de pallissa i el tram final és irrellevant, idèntica situació passa en el futbol. No és el mateix fer el gol que obre la llauna que inflar-se a marcar quan el rival ja ha abaixat els braços. I aquí Messi és totalment determinant. Ha sucat en 17 dels 24 partits que ha jugat i, en 12 d'aquests partits, un gol seu ha estat l'1-0 o ha servit per posar-se al davant en el marcador, i sempre en accions de jugada. Un fet que, tenint en compte la granítica defensa del Barça, és gairebé definitiu. Tot i la sensació latent i alimentada des de l'entorn afí que Cristiano és «bestial», la realitat és que el portuguès –i, a banda de difuminar-se els dies grans, com el 5-0 del Camp Nou o fa uns dies a Lió– ha marcat en menys de la meitat dels partits del campionat (12) i, això sí, sempre engreixant registres amb el partit resolt, com dijous contra el Màlaga, quan el seu hat-trick va arribar en la segona part i a partir del 3-0. I és que els gols de CR7 només han trencat l'empat, inicial o circumstancial, en sis partits i, en dos, ho ha fet des del punt de penal.

I això no és tot. Messi també és més resolutiu de cara a gol –ha fet els seus 27 gols amb 112 xuts, 80 menys que Cristiano– i és més partícip en l'entramat col·lectiu. A més, la seva visió de joc li ha permès donar 15 assistències de gol en la lliga, la majoria a David Villa. Que el punta portuguès n'hagi donat menys (7) abona la tesi del seu egoisme de cara al gol i que, per exemple, el curs passat ja li va portar problemes de gelosia amb Higuaín, ara lesionat. Mourinho, compatriota seu, no ha dubtat a donar-li els galons i ja ningú qüestiona la seva jerarquia. Tots treballen per a ell i, fruit d'això, els seus gols han donat 12 punts a l'equip. El problema és que a 600 quilòmetres tots treballen per a tots –i Messi, el primer– i l'argentí i les seves accions decisives han atorgat 19 punts als de Guardiola. La diferència entre tots dos, de 7 punts, la mateixa que hi ha en la lliga. D'empats, cap ni un. Mal que pesi a Cristiano i tota la seva cort d'aduladors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)