Opinió

Apoteosi catalana a Perpinyà

“Cantar
en català
un dia
està bé; parlar-lo cada dia, molt millor”

Si es compleix en el lector la cada cop més comuna condició de català i aficionat al rugbi, aquest dissabte ha estat una ocasió magnífica per anar a Perpinyà, la capital de la Catalunya del Nord i tornar-ne amb les piles ben carregades.

Al migdia, l'equip de rugbi més important del país, la USAP, es jugava la permanència contra els bascos del Baiona. Un estadi Aimé Giral ple de senyeres, com sempre. L'Estaca corejada per milers de seguidors per donar la benvinguda als jugadors quan surten al camp. Un resultat rodó: 47-9 per als locals, amb bonus ofensiu inclòs. A quatre partits del final del campionat, la USAP té 6 punts d'avantatge de les posicions de descens. Ara tot és a les seves mans.

Mentrestant, al centre de la ciutat, al peu del Castellet, més de 7.000 persones es reunien per enregistrar un lipdub en defensa de la llengua, al so d'una magnífica versió del Parlem català del venerat Jordi Barre. La mobilització ciutadana va ser tan massiva que es va establir un rècord mundial. Fins i tot els óssos de Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i Arles de Tec van fer acte de presència! La piulada del polifacètic Aleix Renyé resumeix l'esperit de la jornada: “Cantar en català un dia està bé; parlar-lo cada dia, molt millor.”

A la tarda, els Dragons Catalans, l'equip català de rugbi a 13 que té Els Segadors per himne oficial i competeix a la Super League anglesa, destrossava els Vikings amb un demolidor 76-6 que consolida dels dracs en el top 5 de la competició de rugbi a 13 més important del continent. Com la USAP, els Dragons fan de la seva catalanitat un senyal d'identitat que exhibeixen amb orgull arreu d'Europa. Ambdós clubs van implicar-se activament en la difusió prèvia del lipdub pel català. Us recomano fer una cerca a YouTube amb “lipdub + USAP” i “lipdub + Dragons”.

No vull acabar aquesta columna sense felicitar la Santboiana, que manté intactes les possibilitats de disputar directament les semifinals de la divisió d'honor espanyola. Ferro!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)